Βίντεο από τα εγκαίνια της 42ης Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας Καστοριάς 2017

Βίντεο από τα εγκαίνια της 42ης Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας Καστοριάς 2017

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=q4bFajWMjEY

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σας και μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να σας μεταδώσω ένα θετικό μήνυμα για την οικονομία γενικά και τον κλάδο της γουνοποιίας ειδικότερα, από τον οποίο συντηρούνται άμεσα ή έμμεσα 10.000 εργαζόμενοι αποτελώντας τον βασικό πυλώνα απασχόλησης στην περιοχή.

Το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε οκτώ ολόκληρα χρόνια την χώρα, η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας. Και αυτό δεν είναι ευχολόγιο αλλά βεβαιότητα που μαρτυρούν ήδη από το α’ τρίμηνο του έτους η δυναμική αύξηση των εξαγωγών, η θεαματική προσέλευση τουριστών, η σημαντική επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής, η αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου, η όψιμη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από επιχειρήσεις, η κλιμακούμενη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και βεβαίως η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.

Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί και το σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς ακόμη να έχει κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με την ολοκλήρωση της οποίας και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική οικονομία. Έτσι θα επιτραπεί η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στον μηχανισμό πιστωτικής χαλάρωσης.

Όμως, οι παραγωγικές τάξεις στην Καστοριά έχετε ιδίαν αντίληψη της μεταστροφής που επιχειρείται στο σύνολο της οικονομίας, δεδομένης της αλλαγής που ήδη συντελείται στους όρους και τις προοπτικές της δικής σας παραγωγικής δραστηριότητας. Γιατί, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις έγκυρων παραγόντων του κλάδου γουνοποιίας, μετά από μία καταστροφική τριετία συρρίκνωσης και ζημιών όπου πάνω από το 50% της παραγωγικής ισχύος των επιχειρήσεων γούνας και συναφών δραστηριοτήτων έπεσε σε αδράνεια ή χάθηκε κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς εγγενείς αλλά και εξωγενείς συγκυρίες, ένα νέο αναπτυξιακό και πολλά υποσχόμενα περιβάλλον διαμορφώνεται πλέον στον κλάδο.

Στην εξέλιξη αυτή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η ίδια η αναδιάρθρωση του κλάδου γουνοποιίας με την εισαγωγή στοιχείων τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, σύγχρονων μεθόδων επιχειρηματικής οργάνωσης, πιστοποίησης προϊόντων και προβολής τους στις διεθνείς αγορές. Η εγχώρια οργάνωση πετυχημένων εκθέσεων γούνας, η αυξημένη και αναβαθμισμένη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, η αξιοποίηση του τουριστικού και επενδυτικού ανοίγματος της οικονομίας προς την Ευρασία (Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν κλπ) και κυρίως η καλή ποιότητα της ελληνικής γούνας, συμβάλλουν στην σημαντική αύξηση των παραγγελιών και την επανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής με άξονα τις εξαγωγές.

Πρωτοβουλίες του κλάδου όπως η μετάβαση 174 εμπορικών επισκεπτών και επιχειρηματιών από την Μόσχα και το Κίεβο στην Καστοριά καθώς και στα πλαίσια αυτά η προβολή της ιστορίας, του πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς που έχει η Καστοριά, αποτελούν ολιστικές προσεγγίσεις μιας εξωστρεφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας την οποία και χαιρετίζουμε.

Σε αυτή την προσπάθεια αναγέννησης ενός παραδοσιακού και ιστορικού εθνικού κλάδου όπως είναι η γουνοποιία, η ελληνική Πολιτεία συμβάλλει με όσα κίνητρα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ διαθέτει μέσω των ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου, της σύστασης του «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» (ΤΑΜΥΔ) ή και άλλων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με τη θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών χρεών, με την παροχή στήριξης στην διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων, την εκπαίδευση σε εξαγωγική τεχνογνωσία, τα προγράμματα κατάρτισης-επανεκπαίδευσης των ανέργων, και την προώθηση των διακρατικών σχέσεων και εμπορικών συμφωνιών.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια του ΠΕΠ ΔΜ έχουν ενταχθεί στο Νομό Καστοριάς 18 έργα πλην κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατομ ευρώ. Ειδικότερα, στο Δήμο Καστοριάς χωροθετούνται 9 έργα συνολικού προϋπολογισμού 9,5 εκατομ ευρώ που αφορούν σε παρεμβάσεις επεξεργασίας υγρών λυμάτων, βελτιώσεις στην ποιότητα του πόσιμου ύδατος, βελτίωση των υποδομών υγείας και εκπαίδευσης, δημιουργία Κέντρου Κοινότητας και Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας κ.α.

Επίσης, όσον αφορά το ΤΑΜΥΔ θέλω να τονίσω πως στόχο έχει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων  στην ΠΔΜ, μέσα από τον σχεδιασμό των κατάλληλων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως ενδεικτικά ταμεία εγγυήσεων, ταμεία δανειοδοτήσεων, ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυητικών επιστολών. Το ΤΑΜΥΔ έρχεται να συμπληρώσει το εθνικής εμβέλειας ΤΕΠΙΧ χρηματοδοτώντας δραστηριότητες ασύμβατες για το ΤΕΠΙΧ.

Επίσης,  στο πλαίσιο δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), και με δεδομένο ότι ο κλάδος της γούνας είναι ο μοναδικός από τους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας που είναι κατά 99% εξαγωγικός, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα των Διεθνών Εκθέσεων του Οργανισμού η έκθεση HONG KONG INTERNATIONAL FUR & FASHION FAIR που πραγματοποιήθηκε στο Xονγκ Κόνγκ τον Φεβρουάριο 2017.

Επίσης, ο Enterprise Greece ,  υποστήριξε  τόσο  την 7η Διεθνή Έκθεση γούνας FUR EXCELLENCE IN ATHENS 2017(Αθήνα 30 Μαρτίου – 01 Απριλίου 2017)  όσο και την 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας (4-7 Μαΐου 2017)  αναλαμβάνοντας το κόστος διαμονής  και μετακίνησης  των προσκεκλημένων αγοραστών.

Συγχρόνως ως παράλληλο event των δύο εκθέσεων το πρόγραμμα της Διεύθυνσης των Εξαγωγικών Επιχειρηματικών Αποστολών του Οργανισμού για το 2017 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διοργάνωση επιχειρηματικών συναντήσεων των αγοραστών του κλάδου γούνας από την Κορέα, τη Ρωσία και άλλες χώρες  με εξαγωγικές ελληνικές. Η επιλογή των αγοραστών πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύλλογο Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», το Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών και τα κατά τόπους αρμόδια Γραφεία ΟΕΥ.

Επιπροσθέτως,  με γνώμονα την  προώθηση του κλάδου της γουνοποιίας,  σχεδιάζεται η  διοργάνωση  επιχειρηματικής αποστολής -δειγματισμού ελληνικής γούνας στη Κορέα κατά το 2ο  δεκαήμερο του Ιουνίου.

Τέλος, θα είναι τεράστιο το όφελος για την προβολή της ελληνικής γούνας κατά την διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης EXPO Astana 2017 που θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν  (10 Ιουνίου – 10 Σεπτεμβρίου) κατά την διάρκεια της οποίας προετοιμάζονται ειδικές εκδηλώσεις.

Δεδομένου ότι βασικά προβλήματα του κλάδου, όπως είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη γουνοποιία που ετοιμάζεται σε συνεργασία με την ΠΔΜ και αφορά την πιστοποίηση του προϊόντος με ελληνικό σήμα και την επεξεργασία προγράμματος χρηματοδότησης 500 θέσεων εργασίας, ή η ένταξη του κλάδου στα παραδοσιακά επαγγέλματα, ή η διαφοροποίηση του φόρου πολυτελείας αναλόγως του προϊόντος και η νομιμοποίηση του εκθετηρίου του Συνδέσμου Γουνοποιών Προφήτης Ηλίας, βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης, είμαι πραγματικά αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής γουνοποιίας.

Είμαι διπλά αισιόδοξος, τόσο για το μέλλον της οικονομίας γενικά, όσο γιατί έχω εμπιστοσύνη στις δικές σας δημιουργικές δυνάμεις και επιχειρηματικές δεξιότητες για μία ανταγωνιστική ανάπτυξη του κλάδου και όλης της περιοχής.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΕΝΤΣΙΔΗ

Σας καλωσορίζουμε για μία ακόμη χρονιά, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας.

Σας καλωσορίζουμε, στην 42η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς.

Έναν θεσμό, με εμβέλεια, πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, που υποδέχεται φέτος εμπορικούς επισκέπτες από περισσότερες από 30 χώρες.

Η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας διεξάγεται σε μία κρίσιμη καμπή για τον κλάδο.

Σε συνθήκες διαφορετικές από αυτές που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας.

Όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, οδεύουμε προς την έξοδο από τη δυσπραγία των προηγούμενων δυόμισι ετών.

Βάζουμε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξή

Η αλλαγή, όμως, αυτή, από το πλην στο συν, δεν είναι …φυσικό φαινόμενο…

Δεν είναι αποτέλεσμα τύχης.

Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και προσπάθειας, που καταβάλλουμε όλοι μαζί, ώστε ο κλάδος να αναπτύσσεται συνεχώς και να μακροημερεύει

Προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώθηκαν όλες μας οι δράσεις

  • Επενδύσαμε στους τομείς της προβολής και προώθησης, στους τομείς της προσέλκυσης πελατών και εμπόρων γούνας,

τόσο στις παραδοσιακές μας αγορές, όσο και σε νέες.

  • Αναβαθμίσαμε τις υπάρχουσες υποδομές και διευρύναμε τις δραστηριότητες του Συνδέσμου.
  • Διοργανώσαμε το 1ο Fur Shopping Festival που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, με πολύ μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή 70 Εκθετών.

Αυτό το γεγονός μας ώθησε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση και του  2ου Fur Shopping Festival, το οποίο ήδη έχει προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου 2017.

  • Ενεργοποιήσαμε – όπως είχαμε δεσμευτεί ένα χρόνο πριν από το ίδιο βήμα – το Αεροδρόμιο  της Καστοριάς, πραγματοποιώντας την 1η

μετά από πολλά χρόνια διεθνή πτήση τον περασμένο Νοέμβριο.

Ναυαρχίδα των δράσεών μας όμως, παραμένει η Διεθνής Έκθεση Γούνας, η οποία είναι ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλους τους δακτυλίους της παραγωγικής αλυσίδας της περιοχής μας.

Η Έκθεση, που από το 1976 διοργανώνεται ανελλιπώς από τον Μητροπολιτικό Σύνδεσμο των Γουνοποιών, στοχεύει σε μία διάχυτη δημιουργικότητα, ενός δικτύου μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων στον κλάδο, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.

Σημαντικό εργαλείο για την επιτυχία της διοργάνωσής της είναι οι υποδομές της περιοχής μας, και κυρίως, το Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

Με τη σειρά μας – και όπως ήταν καθήκον μας – προσπαθήσαμε να «χτίσουμε» πάνω σε αυτά που κληρονομήσαμε, τόσο στις υλικές υποδομές όσο και στις άυλες δράσεις.

Για τον λόγο αυτό, υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με τη Δ.Ε.Θ. – HELEXPO, σύμφωνα με το οποίο έχει ταυτιστεί η συνδιοργάνωση της φετινής Έκθεσης.

Η τεχνογνωσία των ανθρώπων της, ήταν και είναι,                       ο πολύτιμος οδηγός, για να αναδειχθεί η Καστοριά,                   ως Παγκόσμιο Κέντρο Γούνας και κορυφαίος εξαγωγέας, σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, τα οποία φέρουν                     τη σφραγίδα της πολύχρονης παράδοσής μας.

Παράλληλα, η συνεργασία αυτή προσδίδει και ένα ιδιαίτερο κύρος, όπως αυτό που προσδίδει ο εθνικός μας εκθεσιακός φορέας.

Η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς λοιπόν θα μείνει στην ιστορία λόγω και της συγκεκριμένης συνδιοργάνωσης.

Είναι και πολλοί άλλοι όμως λόγοι, για τους οποίους θεωρούμε ότι η φετινή Έκθεση θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Συνδέσμου και θα εδραιώσει τη θέση της στα Παγκόσμια κλαδικά γεγονότα.

Το πρώτο και μεγαλύτερο ίσως γεγονός που μας κάνει να το πιστεύουμε αυτό, ήταν η ανταπόκριση των εκθετών στην πρόσκλησή μας.

Το αποτέλεσμα ήταν να υπερκαλυφθούν τα διαθέσιμα τετραγωνικά μέτρα του Εκθεσιακού χώρου, αφήνοντας ίσως με κάποια πικρία όσους δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη φετινή διοργάνωση.

Ζητούμε από αυτούς την κατανόησή τους.

Η Έκθεση είναι εμφανώς πιο δυναμική, με θετικό πνεύμα, με διάθεση και πείσμα κόντρα στους καιρούς, και τις αντιξοότητές τους.

Τα περίπτερα που έχουν στηθεί – και θα τα επισκεφθούμε όλοι μαζί αμέσως μετά – ανταποκρίνονται στην αίγλη και την πολυτέλεια της γούνας.

Τα προϊόντα που εκτίθενται, έχουν την υπογραφή της κορυφαίας ποιότητας των Δυτικομακεδόνων κατασκευαστών, με καινοτόμες προτάσεις, που ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας.

 

Η ιστορία της ΔΕΓΚ άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής γούνας στον κόσμο της μόδας.

Ένα ακόμη γεγονός που θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει την ειδοποιό διαφορά για τη φετινή χρονιά, είναι το FASHION GALA και ο χώρος διεξαγωγής του.

Η φετινή διοργάνωση, θα «ξεφύγει» από τη στενότητα των τεσσάρων τοίχων , θα «πετάξει», και θα ανατρέξει προς την ιστορία και τον πολιτισμό της Βυζαντινής μας Αρχόντισσας.

Αποφασίσαμε να μεταφέρουμε την Κεντρική Επίδειξη Μόδας στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς, στην Πλατεία Ντολτσό, με έναν και μοναδικό στόχο:

Μαζί με τη Γούνα να αναδείξουμε την πόλη μας, την ιστορικότητά της και τα πλούσια πολιτισμικά στοιχεία της.

Οι εικόνες του GALA  και μαζί τους οι εικόνες της «καρδιάς» της Καστοριάς θα ταξιδέψουν από άκρη σε άκρη σε όλο τον πλανήτη, με την ελπίδα ότι η απαράμιλλη ομορφιά της περιοχής μας θα …μαγέψει τους δυνητικούς επισκέπτες μας.

Κυρίες και κύριοι

Η διοίκηση του ΣΓΚ προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί, να προτείνει, να συνεργάζεται και να διεκδικεί, αυτά που δικαιούται η περιοχή μας.

Ανεξάρτητα από ”χρώματα”, παρατάξεις και πολιτική κατάσταση.

 

Εμείς, ως διοίκηση, βλέπαμε και βλέπουμε πως μπροστά μας βρίσκεται το μέλλον που η Ελληνική Γουνοποιία, η γουνοποιία της Δ. Μακεδονίας, μπορεί να μεγαλουργήσει.

Αρκεί μόνο να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας,  να αξιοποιήσουμε τις υποδομές μας και να αναπτύξουμε δράσεις τέτοιες, δράσεις καινοτομίας και εξωστρέφειας,             οι οποίες θα αναδείξουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και το ιδιαίτερο προϊόν της γούνας.

Θα μου επιτρέψετε στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω  τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Διοικήσεως, όλους τους χορηγούς μας, τους φορείς, τις υπηρεσίες και όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα.

Ενωμένοι και με την στήριξη ανθρώπων που για χρόνια δραστηριοποιούνται στον κλάδο μας, μπορούμε και πάλι να κάνουμε,

βήμα – βήμα,

χωρίς ακρότητες, χωρίς υπερβολές και βιαστικές κινήσεις, την Καστοριά δυνατή και τον κλάδο μας κερδοφόρο.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι ολόψυχα καλές δουλειές!!!

 

shares