Στα σκαριά προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους

Προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους σχεδιάζει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδημητρίου έκανε εκτενή αναφορά στο «πρόγραμμα εγγυημένης απασχόλησης» που προωθεί η κυβέρνηση, το όποιο θα εξελιχθεί σε τρία κύματα θα απευθύνεται σε 150.000 ανέργους και αναμένεται να ξεκινήσει προς το τέλος του 2017.

Πρόκειται για πρόγραμμα οκτάμηνης απασχόλησης που θα βασίζεται στην κοινωφελή εργασία αλλά θα ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα. Σε πρώτη φάση θα συμπεριλάβει 55.000 νέους ανέργους, απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε εργασίες με βάση τα τυπικά προσόντα που διαθέτουν, 25.000 μακροχρόνια ανέργους και οι υπόλοιποι 70.000 άνεργοι στην κοινωφελή εργασία. Η επιδότηση απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα θα περιλαμβάνει κατώτατο μισθό με ασφαλιστικές.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι «το πρώτο κύμα των εργαζομένων μετά την οκτάμηνη απασχόλησή του, το επίδομα ανεργίας που θα λαμβάνει για ένα έτος θα χρησιμοποιηθεί ως επίδομα απασχόλησης ώστε ο απασχολούμενος να συνεχίσει να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα».

Αυτό θα συνεχιστεί για τρία κύματα εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει τόσο στην δημιουργία εμμέσων θέσεων εργασίας όσο και με τις εισφορές στην βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιπλέον ο ίδιος μίλησε για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 όπου τα ενταγμένα έργα αγγίζουν το 38% του προγράμματος, ενώ στην Π.Ε. Κοζάνης έχουν ενταχθεί συνολικά 39 έργα προϋπολογισμού 95,7 εκατ. ευρώ, με τον δήμο Κοζάνης να κρατά την σκυτάλη με έργα συνολικού προϋπολογισμού 63,5 εκατ. ευρώ.

enikonomia.gr

shares