Καστοριά

Στη “Βαβυλώνα” των καστοριανών δρόμων (βίντεο – οδοιπορικό)

Η Βαβυλώνα είναι η γνωστή αυτοκρατορία που άρχισε να δημιουργείται περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. Θα αναρωτηθείτε τι σχέση μπορεί να έχει με την Καστοριά και τους δρόμους της. Ε, λοιπόν έχει!Μια αυτοκρατορία που ήταν εμπορικό κέντρο, οπότε και πόλος πολλών πολιτισμών, εγκατεστημένη στις όχθες του ποταμού Ευφράτη. Εκεί βρισκόταν και ο περίφημος “πύργος της βαβέλ” σύμφωνα με την παλιά διαθήκη, όπου ο Θεός για να κάμψει την ανθρώπινη ματαιοδοξία, έκανε τους ανθρώπους να μιλάνε διαφορετικές γλώσσες.

Η Καστοριά πάλι,μπορεί να μην είναι αυτοκρατορία, είναι μια περιοχή όμως που διαχρονικά αναπτύσσεται και ανασαίνει με το εμπόριο της γούνας. Προβάλει σαν δυναμικό χαρτί ανάπτυξης επίσης τον τουρισμό. Έχει όμως κι αυτή την δικιά της “βαβέλ”: Την ελλειπή πληροφορία της σήμανσης στους δρόμους που δημιουργεί εύκολα σύγχυση στον ξένο επισκέπτη.

Επειδή λοιπόν ακούμε πολλές πολιτικές κορώνες για ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και ξοδεύουμε αρκετά κονδύλια για την προβολή της περιοχής μας, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε ποια εντύπωση αποκομίζει ένας επισκέπτης που θα έρθει πρώτη φορά στην περιοχή μας.
Υποκριθήκαμε λοιπόν ότι είμαστε “πρωτάρηδες” τουρίστες ή έμποροι που θέλουμε να επισκεφτούμε την έκθεση γούνας πχ. και προσπαθήσαμε να δούμε πόσο εύκολα κατευθύνεται ο επισκέπτης μας σε τουριστικά αξιοθέατα,αν βρίσκει εύκολα τις περιοχές που θέλει να επισκεφτεί, αν η είσοδος,η έξοδος και η κίνηση εντός της πόλης της Καστοριάς είναι φιλική,αν τελικά σεβόμαστε ή όχι τον επισκέπτη μας.

Το video επαυξημένης πραγματικότητας που θα παρακολουθήσετε παρακάτω, είναι ίσως ο περισσότερο πρόσφορος τρόπος να αποδώσουμε τις αδυναμίες του συστήματος πληροφόρησης του επισκέπτη, καθώς και να προτείνουμε τις δικές μας ιδέες.
Οι ιδέες αυτές φυσικά δεν αποτελούν ολοκληρωμένη πρόταση. Γνώμη μας είναι ότι το σύστημα πληροφόρησης θα πρέπει να είναι απόρροια εκτεταμένης έρευνας που θα προβλέπει από το βέλτιστο περιεχόμενο των πινακίδων πληροφόρησης, την ασφάλεια που θα παρέχει η θέση τοποθέτησής τους και το “ύφος” τους, που θα πρέπει να είναι καλαίσθητο και να προσδίδει ταυτότητα στη περιοχή, συναρτημένο πάντα με τα αρχιτεκτονικά και ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Όταν ακούτε λοιπόν για φιλόδοξα (ή ματαιόδοξα) προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης, να θυμάστε πάντα ότι πρέπει να αρχίσουμε να λύνουμε πρωτίστως τα απαραίτητα και απλά προβλήματα επικοινωνίας στην “βαβέλ” των δρόμων της μικρο-Βαβυλώνας μας…

(Το συγκεκριμένο video είναι το πρώτο μιας σειράς παρόμοιων που θα ακολουθήσουν.Παρεμπιπτόντως ελπίζουμε το video να φανεί χρήσιμο και σε υποψήφιους επισκέπτες μας που θα το παρακολουθήσουν, εν όψη και της έκθεσης γούνας που είναι σε εξέλιξη)

dimotiki-kinisi.blogspot.gr

 

 

 

Back to top button