Καστοριά

Χρήστος Μαρινέλης: “Μόνο μέσα από την συλλογικότητα μπορούν να επιτευχθούν στόχοι”

Αποκλειστική συνέντευξη του Enoplos με τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς Χρήστο Μαρινέλη
Ερ: Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην ιστοσελίδα μας τον πρόεδρο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς ΕΜΘ Αλχία (ΠΖ) Χρήστο Μαρινέλη. Καλημέρα σας κύριε Μαρινέλη.
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς :Καλημέρα σας και σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την φιλοξενία.
Ερ: Πότε ιδρύθηκε η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Καστοριάς;
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς :Αρχικά και μετά την  3/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου συστήθηκε στην Κοζάνη η Ε.Σ.Π.Ε. Δυτικής Μακεδονίας. Η Ένωση καθημερινά  μεγάλωνε με αποτέλεσμα να αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της λόγω των μεγάλων αποστάσεων, του δύσβατου της περιοχής και των δύσκολων και ακραίων πολλές φορές καιρικών συνθηκών το χειμώνα. Με την ευκαιρία λοιπόν της νομοθέτησης των Ενώσεων στρατιωτικών (ν.4407/2016) και για καθαρά λειτουργικούς λόγους αποφασίσαμε,  ας μου επιτραπεί η έκφραση, να «σπάσουμε» σε περιφερειακές ενότητες.  Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ: 12/2016 διάταξη του Ειρηνοδικείου Καστοριάς τον Νοέμβριο του 2016. Είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 50 του ν.4407/2016 και το μοναδικό νόμιμο σωματείο εκπροσώπησης των εν ενεργεία στρατιωτικών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί που υπηρετούν στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς ανεξαρτήτως βαθμού, προέλευσης ή κλάδου.  Η Ένωση μας αποτελεί μέλος του δευτεροβάθμιου οργάνου μας  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).
Ερ: Ποιοι είναι οι σκοποί ίδρυσης της Ένωσης σας και ποιος ο ρόλος της;
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς : Καταρχάς να τονίσω και να ξεκαθαρίσω ότι η Ε.Σ.ΠΕ.Ε Καστοριάς θα λειτουργεί πάντα μέσα στα όρια που οριοθετούνται από την νομοθεσία και τους στρατιωτικούς κανονισμούς.  Συνοπτικά οι σκοποί της Ένωσης είναι η ανάπτυξη των συναδελφικών δεσμών μεταξύ των στρατιωτικών που υπηρετούν στην ΠΕ Καστοριάς, η εξύψωση του επαγγελματικού, εργασιακού, κοινωνικού και πολιτιστικού τους ρόλου, η μελέτη και υποβολή προτάσεων και εισηγήσεων προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών και κυρίως η κοινή αντιμετώπιση των τόσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε.  Ρόλος της  Ένωσης μας δεν είναι μόνο να  στέκεται  καθημερινά δίπλα στον συνάδελφο, αλλά και στους πραγματικούς και αφανείς  ήρωες όλων μας. Τις οικογένειες μας. Προς τούτο δε, έχουμε προχωρήσει σε δράσεις με στόχο την κοινωνική αλληλεγγύη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών μας και των οικογενειών τους. Χαρακτηριστικά αναφέρω  την ίδρυση τράπεζας αίματος, τη δωρεάν γυναικολογική εξέταση «Τεστ Παπανικολάου» για τις  γυναίκες συναδέλφους και τις συζύγους συναδέλφων που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου, αλλά και τις πολλές εκπτώσεις σε καταστήματα και υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που προσφέρουν μια οικονομική ανακούφιση στην σημερινή εποχή. Έπονται και άλλες δράσεις για τις οποίες θα ενημερώσουμε έγκαιρα.
Ερ: Που στεγάζεται η Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς και πόσα μέλη απαριθμεί;
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς : Μας έχει διατεθεί  χώρος εντός του στρατοπέδου «Δρακοπούλου», τον οποίο εξοπλίζουμε και πιστεύω πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε. Όσον αφορά τον αριθμό των μελών θα μου επιτρέψετε να μην αναφερθώ σε συγκεκριμένα νούμερα. Θα σας πω όμως πως ποσοστιαία είναι εγγεγραμμένα  μέλη μας περίπου το 80% των υπηρετούντων στην περιοχή. Αυτό από την μια μας ικανοποιεί λόγω του ελάχιστου διαστήματος λειτουργίας της Ένωσης μας, μόλις 3 μήνες, από την άλλη στόχος μας από την πρώτη μέρα λειτουργίας μας είναι το 100%. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.
Ερ: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι σας στην ΠΕ Καστοριάς;
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς : Κοιτάξτε υπάρχουν προβλήματα τοπικού επιπέδου αλλά και προβλήματα που αφορούν το σύνολο του προσωπικού, όπως η  τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου εργασίας των 40 ωρών εβδομαδιαίως, η συμμόρφωση στην απόφαση του Σ.τ.Ε για την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα του θέρους του 2012, το αμετάθετο  με την συμπλήρωση πραγματικής 25ετούς υπηρεσίας, οι συντάξεις χηρείας στις συζύγους συναδέλφων, το θέμα της σταδιοδρομικής εξέλιξης των ΕΜΘ και άλλα πολλά. Για τα προβλήματα τοπικού επιπέδου  αναλαμβάνουμε και απευθυνόμαστε στους αρμόδιους κατά περίπτωση φορείς σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό μας. Για τα προβλήματα που μας αφορούν ως κομμάτι του συνόλου, καταθέτουμε εγγράφως τις προτάσεις μας στο  δευτεροβάθμιο όργανο μας, την ΠΟΕΣ η οποία καθημερινά δίνει τη δική της μάχη για την επίλυση τους.
Ερ: Ποιοι είναι οι στόχοι του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης σας;
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς : Στους στόχους μας είναι η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, η  προβολή της ένωσης μας, οι εγγραφές μελών,  η επαφή με τις τοπικές αρχές και τους φορείς, η λειτουργία των γραφείων μας. Ήδη έχουμε συναντηθεί  με τους βουλευτές της περιοχής,  τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, τον Δήμαρχο Καστοριάς, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καστοριάς, τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Δυτικής Μακεδονίας.  Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις.  Ευκαιρίας δοθείσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς για το αγκάλιασμα της προσπάθειας μας και το έμπρακτο ενδιαφέρον τους  οι οποίοι προωθούν και στηρίζουν τα αιτήματα μας, την τοπική κοινωνία για την υποδοχή της και τον εμπορικό κόσμο της πόλης για τις προσφορές του.
Ερ: Τι απαντάται σε αυτούς που είναι δύσπιστοι ή και ενάντιοι στις Ενώσεις;
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς : Θα απαντήσω ότι μεμονωμένες ή διάσπαρτες φωνές  δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα. Μόνο μέσα από την συλλογικότητα μπορούν να επιτευχθούν στόχοι. Η συλλογική έκφραση των Ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί τεράστια επιτυχία  για όλους μας.  Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα συνάδελφοι που νομίζουν πως η εγγραφή τους  στην Ένωση θα τους στιγματίσει, ότι οι προϊστάμενοι τους θα τους κακοχαρακτηρίσουν ή ακόμα ότι η υπηρεσία  θα τους μεταθέσει άμεσα. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και κραυγές, είμαι σίγουρος ότι θα αναθεωρήσουν αυτή την εσφαλμένη εντύπωση. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που πιστεύουν ότι δεν χρειάζονται οι ενώσεις και ότι κινδυνεύει η τάξη και η πειθαρχία του στρατεύματος!  Νομίζω ότι η μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος της συλλογικής έκφρασης  τους έχει πανηγυρικά διαψεύσει.  Χρειάζεται υπομονή, επιμονή και πειθώ με το έργο μας.
 Ερ: Κλείνοντας θέλετε να δώσετε ένα μήνυμα στους συναδέλφους σας στην ΠΕ Καστοριάς;
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς : Το μήνυμα είναι ένα: Όλοι μαζί μπορούμε και μπορούμε πολλά.  Ο καθένας μπορεί να προσφέρει τις ιδέες και την αγωνιστικότητα του. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.  Βλέπουμε με ιδιαίτερη χαρά την μεγάλη πλειοψηφία των υπηρετούντων συναδέλφων στην ΠΕ Καστοριάς να είναι μέλη μας. Θέλουμε και τους λίγους υπόλοιπους με το έργο μας και τη δράση μας να τους πείσουμε να συμπαραταχθούν και αυτοί.  Από την πρώτη στιγμή ενημερώνουμε τα μέλη μας με συχνές συγκεντρώσεις για τρέχοντα θέματα, ενώ γίνονται συζητήσεις για προβλήματα που αφορούν τους συναδέλφους στην περιοχή μας.  Στην Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ θα πορευόμαστε πάντα με γνώμονα την αλήθεια, το δίκαιο και την διαφάνεια. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.  Ενωμένοι σαν μια γροθιά θα συνεχίσουμε.
Ερ: Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη και το χρόνο σας.
Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς : Εγώ  ευχαριστώ θερμά το enoplos.com για την φιλοξενία και το βήμα που έδωσε στην Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Καστοριάς.

enoplos.com

 

Back to top button