ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Ποτέ ξανά φασισμός στην Ευρώπη»

 

Στις εκδηλώσεις εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού παρέστη η βουλευτής κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα εορτασμού λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Σήμερα το πρωί της Τρίτης 9 Μαΐου τελέστηκε η δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων στην πλατεία “Μακεδονομάχων” και κατάθεση στεφάνων.

«Όλοι μαζί οι ευρωπαϊκοί λαοί, πρέπει ενωμένοι να αγωνιστούμε για τη Δημοκρατία, την Ειρήνη και την μεταξύ μας συνύπαρξη με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές μας, χωρίς όμως να πέσουμε, λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν, στην παγίδα του ολοκληρωτισμού και του φασισμού», τόνισε στις δηλώσεις της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου μετά το πέρας των εκδηλώσεων.

Η κ. Τελιγιορίδου αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές λέγοντας πως το μήνυμα του αποτελέσματος είναι αισιόδοξο και σαφές: «Ποτέ ξανά φασισμός στην Ευρώπη».

 

3 Comments

  1. Μερικές σκέψεις για την Εθνική Αντίσταση

    Στις 15 Μαΐου 1941 ( Ν.Μαραντζίδης -Σ.Καλύβας ” εμφύλια πάθη ” ) ο συνταγματάρχης Ψαρρός μαζί με στελέχη του ΚΚΕ ίδρυσαν στη Θεσ/νίκη την ” Ελευθερία ” , την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα.
    Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες οργανώσεις : ΕΔΕΣ, ΠΑΟ, ΕΑΜ,ΕΛΑΣ κ.λπ
    Είναι βέβαιο ,ότι χωρίς τη στήριξη των Βρετανών – επιχειρησιακή αλλά και οικονομική – η Αντίσταση δεν θα έπαιρνε τις διαστάσεις που πήρε και δεν θα κατόρθωνε τα όσα κατόρθωσε .

    Διαβάζουμε π.χ στο ” Λεηλασία φρονημάτων ” του Ι.Κολιόπουλου ότι : ” Βρετανοί αξιωματικοί σύνδεσμοι στη έδρα της ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στον Πεντάλοφο ,κατέβαλλαν μία χρυσή λίρα στην οικογένεια κάθε αντάρτη για ένα μήνα υπηρεσίας .”
    Ως γνωστόν , στην κατοχή το μόνο αξιόπιστο νόμισμα ήταν η χρυσή· λίρα και αυτήν την έφερναν οι Βρετανοί ……

    Το κακό – το κάκιστο – με τις αντιστασιακές οργανώσεις , ήταν ότι δεν μάχονταν μόνο εναντίον των κατακτητών ,αλλά πολεμούσαν και αναμεταξύ τους , σε έναν ανελέητο αγώνα ,για το ποιος θα ” καπελώσει ” τον άλλο και θα τον κάνει υποχείριο των δικών του συμφερόντων και επιδιώξεων .

    Οι Αντιστασιακοί κάναν δηλαδή ακουσίως ή ίσως και εκουσίως , μια καλή πρόβα για τον εμφύλιο που θα ακολουθούσε
    Αυτή η εσωτερική φαγωμάρα κατέληξε στο ότι : Ενώ στις αρχές του 1943 ήταν καταγεγραμμένες 140 ( ναι 140 ! ) αντιστασιακές οργανώσεις ( Μαραντζίδης – Κλύβας ) , στο τέλος του 1944 ,πριν αρχίσουν τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα – 3 Νοεμβρίου 1944 έφυγε και ο τελευταίος Γερμανός στρατιώτης από την Ελλάδα – στην ουσία υπήρχε μία μόνο αντιστασιακή οργάνωση στη χώρα: το ΕΑΜ με τον στρατιωτικό του βραχίονα ,που ήταν ο ΕΛΑΣ . Μικρή εξαίρεση ο ΕΔΕΣ στην Ήπειρο με τον Ν.Ζέρβα και ο Αντόν Τσαούς ατην Ανατολική Μακεδονία.
    Σχεδόν σε όλη την υπαίθριο χώρα η κυριαρχία του ΕΛΑΣ ήταν απόλυτη – ” όποιους δεν έινι μι το ΕΑΜ , είνι πέρα απ’ του πουτάμ’ ” ήταν το σύνθημα της εποχής – ,εκτός από το κέντρο της Αθήνας το οποίο ήλεγχε η κυβέρνηση Παπανδρέου μαζί με τους Βρετανούς και ό’τι είχε απομείνει από τις άλλες οργανώσεις .

    Τι καλύτερη απόδειξη από αυτό, ότι ότι ο αντιστασιακός αγώνας δεν γινόταν μόνο εναντίον των κατακτητών ,αλλά – και ίσως κυρίως – για το ποιος θα κάνει κουμάντο στη χώρα , μετά την αποχώρηση των Γερμανών .
    Νομίζω, είναι γνωστότατο για το ποιος έλεγχε το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ , Όχι πάντως η κυβέρνηση Παπανδρέου !
    Ο αντιστασιακός δηλαδή αγώνας , δεν ήταν και τόσο ανιδιοτελής και αθώος πολιτικών στοχεύσεων .

    Το τι ακολούθησε της φυγής των κατακτητών είναι γνωστά : Τα αιματηρότατα Δεκεμβριανά στην Αθήνα , η συντριβή των κομμουνιστών ,η προσωρινή ανακωχή τους ( Βάρκιζα -Γενάρης 1945 ) ,η μετατροπή του ΕΛΑΣ σε ΔΣΕ ΤΟ 1946 και ο επίσημος πια εμφύλιος 1946 – 1949 .

    Αρκετοί ιστορικοί π.χ Γιώργος Μαργαρίτης ισχυρίζονται ότι : ” στην τελική έκβαση του πολέμου ( Β’ Παγκοσμίου ) το ειδικό βάρος της ελληνικής αντίστασης , του ΕΛΑΣ ,ελάχιστα καθοριστικό ήταν ”
    Νομίζω ,ότι εκτός από το καθαρά συμβολικό όφελος στο φρόνημα του λαού ,από την Εθνική Αντίσταση εναντίον της τριπλής κατοχής του , το ” ειδικό βάρος ” της υπήρξε ” μέγιστα καθοριστικό ” έτσι όπως εξελίχθηκε αυτή : στο αναπόφευκτο του εμφυλίου πολέμου .

    Όταν στις 9 Μαΐου 1945 – που τιμούμε σήμερα – οι λαοί της Ευρώπης απηλλάγησαν οριστικά από τους Ναζί , εμείς εδώ θεωρήσαμε καλό να συνεχίσουμε να πολεμάμε ,όχι εναντίον ξένων ,αλλά αναμεταξύ μας μέχρι το 1949 .
    Από τη μια ο ΕΛΑΣ ,που μετεξελίχθηκε σε ΔΣΕ και από την άλλη ο ΕΔΕΣ, ΠΑΟ , Τ.Α και δεν συμμαζεύετε ,που μεταμορφώθηκαν σε ελληνικό στρατό – κάποιοι μάλιστα αναβαπτίστηκαν σ’αυτόν – αλληλοσπαράχθηκαν και εξουθένωσαν τη χώρα .

    Μήπως σήμερα ,που τιμάμε την Ε.Αντίσταση και λέει η κ. Τελιγιορίδου : ” ποτέ ξανά φασισμός ” ,μήπως θα πρέπει πρώτα να λέει : ” Ποτέ πια ξανά τέτοια Εθνική Αντίσταση ,που θα εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο ” ;

  2. Προς κ. g.papad
    Για σας πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η Εθνική Αντίσταση ; και όταν τελειώνει τι γίνονται οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτήν: οι αντιστασιακοί ; τους συναντάμε ξανά στα δρώμενα της ιστορίας μας ; ή αυτό σας είναι αδιάφορο ;

Back to top button