ΚαστοριάΠρόσωπα

Βάσω Λιάλη: «Υπάρχουν γύρω μας αντίο που πονάνε, μα ποτέ τον εαυτό σου μη ξοδεύεις, μη πετάς»

συνέντευξη στην Κοινωνική Λειτουργό – συντάκτρια Χριστίνα Αζοπούλου

Η Βάσω Λιάλη έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Καστοριά. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και όπως λέει η ίδια η μουσική γεννήθηκε μαζί της και δεν σταμάτησε ποτέ να την αναζητά και να την δημιουργεί. Η φωνή της σε συνδυασμό με τα τραγούδια που η ίδια έχει επιμεληθεί, καταφέρνει να μεταφέρει την/τον ακροάτρια/τη σε μια εποχή μελλοντική όπου όλα έχουν μία αίσθηση από ατλάζι. Το #echaritygr την συνάντησε και σας την συστήνουμε. 

Έχει ήδη ηχογραφήσει κάποια από τα τραγούδια της, κι εμείς αγαπήσαμε και σας παρουσιάζουμε το «Λες και ήταν χθες»

Χριστίνα Αζοπούλου: Πως ήρθε η μουσική στη ζωή σου;
Βάσω Λιάλη: Έχω κατασταλάξει πια πως η μουσική γεννήθηκε μαζί μου ή καλύτερα ότι γεννήθηκα μαζί με τη μουσική. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα έβγαινε από μέσα μου με ένα μαγικό τρόπο. Από τότε πορευόμαστε μαζί, σε κάθε φάση, σε κάθε περίσταση. Καλύπτει ένα τεράστιο μέρος του εγώ μου και σε όλη την πορεία μου μέχρι και σήμερα, συνεχίζει ναμε ανακαλύπτει και συνεχίζω να την ανακαλύπτω.
 
Χριστίνα Αζοπούλου: Πες μας λίγα λόγια για τον νέο σου δίσκο.
Βάσω Λιάλη: Η σκέψη και η ιδέα για μια επίσημη ηχογράφηση των τραγουδιών μου υπήρχαν πάντοτε και όπως έχω ξαναπεί αυτό που δεν υπήρχε ήταν η απόφαση για ένα τέτοιο βήμα. Όταν υπήρξε κι η απόφαση το επόμενο στάδιο ήταν η συνεργασία. Το καλοκαίρι του 2016 βρέθηκα στα σκαλιά της εταιρείας About Music Studios (AMS) και στο πλευρό του Στέλιου Τσομπανίδη και εξαιρετικών μουσικών και συνεργατών, με την πολύτιμη βοήθεια των οποίων δίνεται ζωή και ύπαρξη στο προσωπικό, μουσικό μου έργο. Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη η επίσημη κυκλοφορία τριών κομματιών, για ένα πρώτο promo της δουλειάς μου. Ήδη, έχει κυκλοφορήσει το πρώτο κομμάτι με τίτλο «Λες κι ήταν χθες» και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσουν ακόμη δύο. Επόμενος στόχος και εύχομαι σύντομα, είναι η κυκλοφορία μιας πιο ολοκληρωμένης δουλειάς και ένας προσωπικός δίσκος.

Φωτογράφηση: Ανθή Λιάλη
Χριστίνα Αζοπούλου: Πόσο εύκολο είναι για μια νέα/ έναν νέο καλλιτέχνιδα/χνη να εδραιωθεί στην ελληνική μουσική σκηνή;
Βάσω Λιάλη: Θεωρώ πως πλέον στην Ελλάδα η έννοια της μουσικής ισοδυναμεί με την έννοια της εμπορικότητας. Υπάρχουν θα έλεγα 3 κατηγορίες μουσικής αναζήτησης: 1.οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν καλλιτέχνες/δες που θα πουλήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν και θα καταφέρουν με τη δημοτικότητά τους  να αποφέρουν τα ανάλογα κέρδη, 2.τα μουσικά realities και 3.οι καλλιτέχνες/δες που στηρίζουν τον εαυτό τους, επενδύουν προσωπικό χρόνο και χρήμα για να υποστηρίξουν το έργο τους, για το οποίο μόχθησαν και πάλεψαν και στο οποίο πιστεύουν.
Στην πρώτη κατηγορία οι καλλιτέχνες/ δες δύσκολα θα εντοπισθούν αλλά εύκολα θα εδραιωθούν, στην δεύτερη κατηγορία εύκολα θα εδραιωθούν αλλά δύσκολα θα κρατηθούν και θα καθιερωθούν στην αγάπη του κοινού και στην τρίτη κατηγορία, στην οποία συγκαταλέγω και τον εαυτό μου θα χρειαστεί να υπομείνουν και να διαβούν ένα δύσκολο μονοπάτι. Κάποιοι/ες θα πετύχουν, κάποιοι/ες άλλοι/ες θα αποτύχουν.Αλλά αν πετύχουν και εδραιωθούν η αγάπη και η υποστήριξη του κοινού τους θα είναι απέραντες και θα έχουν διάρκεια. Γιατί προσωπικά θεωρώ ότι στους/στις καλλιτέχνες/δες αυτούς/ές κρύβεται μια ειλικρινής και βαθιά σχέση με τη μουσική.
Φωτογράφηση: Ανθή Λιάλη
 
Χριστίνα Αζοπούλου: Γράφεις η ίδια τους στίχους και την μουσική των τραγουδιών σου;
Βάσω Λιάλη: Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο, γιατί έχω αυτή την έμφυτη κλίση να μπορώ να γράφω στίχους και να τους ‘’ντύνω’’ και με μουσική. Γι΄αυτό πιστεύω και υποστηρίζω τα τραγούδια μου και τη δουλειά μου τόσο απολύτα και τα αντιμετωπίζω σαν κάτι μοναδικά ξεχωριστό.
  
Χριστίνα Αζοπούλου: Από που αντλείς την έμπνευση σου;
Βάσω Λιάλη: Η έμπνευσή μου είναι η ίδια μου η ζωή. Στα τραγούδια μου αποτυπώνονται προσωπικές μου ιστορίες και εμπειρίες. Άλλες από αυτές με στιγμάτισαν, άλλες απλά ήρθαν και πέρασαν, άλλες πάλι αποτέλεσαν ένα μάθημα. Βαθιά και ανάμεικτα συναισθήματα περικλείονται μέσα στους στίχους μου και είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να κατέχεις την ικανότητα να επικοινωνείς και να μπορείς να εκφράζεις τον εαυτό σου και τα βιώματά σου με έναν τόσο μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο. Τη μουσική.
 
Χριστίνα Αζοπούλου: Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου στίχοι και τι σηματοδοτούν για σένα;
Βάσω Λιάλη: Σε κάθε τραγούδι μου, κάθε στίχος και μια σημασία. Δεν ξεχωρίζω κάποιον. Θα επιλέξω όμως ένα δίστιχο γεμάτο νόημα και με μια αλήθεια κρυμμένη,από το τραγούδι μου με τίτλο «Η ζωή δεν είναι χρυσός». «… Υπάρχουν γύρω μας αντίο που πονάνε, μα ποτέ τον εαυτό σου μη ξοδεύεις, μη πετάς.. Να κρατάμε τον χαρακτήρα μας και τον εαυτό μας ψηλά και δυνατούς. Μετά από κάθε δυσκολία και κάθε εμπόδιο, πάντα θα περιμένει  ζωγραφισμένο ένα ουράνιο τόξο και ένα χαμόγελο!

Back to top button