ΚαστοριάΝεστόριο

Νεστόριο: Ένας πρώην Δήμαρχος θυμάται…

Ο  τέως Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος καλεσμένος στο Δημοτικό Σχολείο μοιράστηκε με τους μαθητές μνήμες από τα μαθητικά του χρόνια

Με λόγια των παιδιών

  • Σήμερα ήταν μια πολύ όμορφη μέρα, γιατί  ήρθε και μας επισκέφθηκε ο κ. Γκοσλιόπουλος, πρώην Δήμαρχος Νεστορίου. Μας μίλησε για το σχολείο στο Κάτω Νεστόριο (1ο Δημοτικό Σχολείο Νεστορίου), όπου φοίτησε. Μας είπε πως το σχολείο ήταν φτιαγμένο εξωτερικά και εσωτερικά. Είχε τέσσερις αίθουσες, θρανία από ξύλο και ξυλόσομπες. Έξω είχε και μια τεράστια αυλή με λουλούδια γύρω γύρω. Σχολείο πήγαιναν πρωί απόγευμα.  (Ανδρονίκη)
  • Εγώ ενθουσιάστηκα που ήρθε ο κ. Γκσολιόπουλος στο σχολείο μας. Μας μίλησε για το σχολείο του. Μόλις τον ρωτήσαμε εάν θυμάται κάποιους συμμαθητές, εκείνος συγκινήθηκε. Μας είπε πως, όταν ήταν Δήμαρχος, άλλαξε τη στέγη του σχολείου γιατί δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Όταν έφυγε τον χειροκροτήσαμε. (Νικηφόρος)
  • Σήμερα μας μίλησε για το σχολείο του Κάτω Νεστορίου, όπου είχε συμμαθητές αγόρια και κορίτσια: Παντελής, Στέλιος, Ζήσης, Μιχάλης, Καλλιθέα, Ντίνα, Χριστίνα, …Απέναντι από το σχολείο για λίγα χρόνια σ’ ένα σπίτι στεγάστηκε το νηπιαγωγείο κι αργότερα μεταφέρθηκε στο υπόγειο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεστορίου όπου είχαν και κρεβατάκια. (Σπυριδούλα)
  • Σήμερα ήρθε ο κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος και μας μίλησε για τα παλιά σχολεία του Νεστορίου, εκείνο που βομβάρδισαν οι Ιταλοί, του εμφυλίου κι εκείνο που φοίτησε ο ίδιος, στο Κάτω Νεστόριο. Μας είπε πως πήγαιναν σχολείο πρωί και απόγευμα. Το απόγευμα δεν έκαναν μάθημα, αλλά χειροτεχνίες και παίζανε με πλαστελίνες. (Βασιλική)
  • Σήμερα ήταν μια όμορφη μέρα, επειδή μας επισκέφτηκε ο πρώην Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος. Μας είπε πολλά πράγματα για το σχολείο του Κάτω Νεστορίου. Στο υπόγειο μερικά χρόνια λειτούργησε συσσίτιο με δύο μαγείρισσες που φρόντιζαν για το μεσημεριανό των παιδιών. Μας είπε ακόμη ότι τις 2 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο δεν έκαναν μάθημα, αλλά κατέβαιναν στο υπόγειο χτυπώντας ξύλα για να φοβηθούν τα ποντίκια. Όταν κάποιες φορές οι μαθητές θέλανε να πάνε εκδρομή και το ζητούσαν, ο διευθυντής του σχολείου που κρατούσε μια βέργα τους έλεγε ότι: θ’ αφήσω τη βέργα. Αν σταθεί όρθια θα πάμε εκδρομή. Εάν πέσει κάτω, δεν θα πάμε. (Αφροδίτη)
  • Ο κ. Χρήστος χάρισε το χρόνο του για να μας μιλήσει για το σχολείο του Κάτω Νεστορίου. Θυμόταν πώς ο κάθε μαθητής έφερνε ένα ξύλο κάτω από τη μασχάλη. Μας είπε ακόμη πως από το σχολείο στο Μεσοχώρι που βομβαρδίστηκε από τους Ιταλούς είχε γκρεμιστεί ένα μέρος στη μία του άκρη, αλλά δυστυχώς οι κάτοικοι πήραν τις πέτρες για να χτίσουν τα δικά τους σπίτια. (Άγγελος)
  • Εγώ ένιωσα χαρά που μας μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Νεστορίου για το σχολείο που πήγαινε ο ίδιος. Μας μίλαγε με περηφάνια για το σχολείο του. Ένιωθε συγκίνηση γιατί τον γυρίσαμε κάποια χρόνια πίσω, αλλά και λύπη επειδή θυμήθηκε πως ήταν δύσκολα τα χρόνια εκείνα και τις θερμάστρες τις άναβαν το πρωί οι επιμελητές μαθητές. (Γιώργος)
  • Εγώ θυμάμαι που μας είπε ότι φόραγαν ρούχα που ετοίμαζαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες. Πήγαιναν σχολείο το πρωί στις 8:30πμ, έφευγαν περίπου στις 12:30 και πήγαιναν πάλι στις 15:00 και έφευγαν στις 18:00. Μας είπε ότι πήγαιναν ημερήσια εκδρομή δύο τρεις φορές το χρόνο. Έπαιζαν κρυφτό, κυνηγητό, μπίλιες, … (Νίκος)
  • Εγώ θυμάμαι ότι μας είπε ο κ. Χρήστος πως στο σχολείο που βομβάρδισαν οι
    Ιταλοί υπήρχε κουρείο για τα αγόρια και υπήρχε μία αίθουσα ραπτικής για τα κορίτσια που έπλεκαν κιόλας. Επίσης θυμάμαι που μας είπε πως οι Γερμανοί έκαψαν το Νεστόριο. (Μαρία)
  • Εμένα μου έμειναν πάρα πολλά πράγματα από τον κ. Χρήστο. Θυμάμαι πως το σχολείο στο Κάτω Νεστόριο είχε τέσσερις αίθουσες και σε μία από αυτές έκανα τα σκετς τους. Επιλέχθηκε αυτή η τοποθεσία για το σχολείο, γιατί ήταν στο κέντρο του χωριού και επειδή το οικόπεδο του σχολείου το έδωσε η κοινότητα. Δασκάλους που θυμόταν: ο διευθυντής κ. Λέκος Γιώργος, ο Δάφας Άρης, η Μπούκλα Βασιλική,.  (Μάγδα)
  • Ο κ. Χρήστος μας είπε πως στο τέλος της σχολικής χρονιάς έκαναν γιορτή αλλά και γυμναστικές επιδείξεις. Στο σχολείο στην αυλή είχε σκάμμα. (Άγγελος)

dim-nestor.kas.sch.gr

Back to top button