ΓούναΕκδηλώσειςΚαστοριάΚοζάνη

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας» (φωτογραφίες)

 

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το διήμερο συνέδριο «Η Τέχνη της Γούνας, Χθες Σήμερα Αύριο, Ιστορία και Πολιτισμός» σε Σιάτιστα και Καστοριά βάζοντας τα θεμέλια για τον χαρακτηρισμό του προϊόντος ως παραδοσιακού. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Μαΐου στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο της Σιάτιστας και στο Limneon Resort της Καστοριάς παρουσία επαγγελματιών του κλάδου.

Το συνέδριο διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας με  τη στήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και την χορηγία του Δήμου Καστοριάς και της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Κώστας Κυριακίδης τόνισε ότι η ένταξη της γούνας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά , θα δώσει προστιθέμενη αξία και στο ίδιο το προϊόν, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Δίνει μια νέα προοπτική ανάκαμψης του κλάδου, η οποία μπορεί να φέρει νέους ανθρώπους στο επάγγελμα. Ήδη η διοργάνωση αυτού του συνεδρίου αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη του Επιμελητηρίου της Κοζάνης στον κλάδο.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή αποδέχεται πλήρως το γεγονός ότι  σε Βόιο και Καστοριά έχουν αναπτυχθεί δεξιοτεχνίες και προδιαγραφές στην τέχνη της γούνας, οι οποίες αξίζουν συγχαρητηρίων. Στηρίζει την πρωτοβουλία ένταξης της τέχνης της γούνας στο εθνικό ευρετήριο κι ως εκ τούτου αποτελεί συνδιοργανωτή του συνεδρίου. «Μάλιστα η Περιφέρεια έχει ήδη εργαστεί στη βάση ενός επιχειρησιακού  σχεδίου δράσης για τον κλάδο της γούνας σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου» ανέφερε χαρακτηριστικά .

«Αποδείχτηκε πανηγυρικά από τα ντοκουμέντα και τις εισηγήσεις ότι η τέχνη της γούνας σε Σιάτιστα και Καστοριά ξεκινά πριν από το 19ο αιώνα και συγκεκριμένα από το 16ο»,ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας κ. Δημήτρης Κοσμίδης. Η ένταξη της τέχνη της γούνας  στα άυλα πολιτιστικά αγαθά, στο εθνικό ευρετήριο πολιτιστικών προϊόντων, η αναγνώρισή της  πανευρωπαϊκά,  αλλά και η κατοχύρωση της  τέχνης του κομματιαστού στην Ελλάδα  με γεωγραφικό προσδιορισμό τη Σιάτιστα και την Καστοριά είναι οι επόμενοι στόχοι.

Ο Δημήτρης Μάρδας βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β΄ Θεσσαλονίκης, π. Υφυπουργός Εξωτερικών και π. Αν. Υπουργός Οικονομικών μίλησε για τη δυναμική της παγκόσμιας αγοράς την οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει ο κλάδος της γουνοποιίας με επιχειρηματικές αποστολές κυρίως σε χώρες μη βιομηχανικές.

Η γούνα, το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν της περιοχής μας μπορεί σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από το διήμερο συνέδριο να στηριχτεί με ευρωπαϊκά προγράμματα. «Υπάρχουν ρυθμίσεις και διατάξεις μέσα στη συνθήκη της Ε.Ε. , οι οποίες επιτρέπουν το να δίνονται κρατικές ενισχύσεις για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», ανέφερε ο ευρωβουλευτής  Νότης Μαριάς. “Μπαίνουν οι προϋποθέσεις ώστε να κηρυχθεί όλη η διαδικασία της γουνοποιίας, ως ένα άυλο πολιτιστικό αγαθό, στο πλαίσιο της Unesco και να ακολουθήσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο από την Ε.Ε. για  να διατηρηθεί η τέχνη του κοφτού, που είναι πολύ σημαντική», συνέχισε.

Τόσο οι εισηγήσεις, όσο και το ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε για να πιστοποιήσει την μακρά παράδοση της τέχνης της γούνας και του κομματιαστού,- μέρος του οποίου προβλήθηκε στο διήμερο συνέδριο-, θα ανέβουν στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας. Επόμενο βήμα η διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη του κλάδου, μιας και η τέχνης της γούνας συμβάλει τόσο στην εθνική ,όσο και στην ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βραβεύτηκαν με τιμητικές πλακέτες οι ευεργέτες Νίκος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Παπανικολάου στη Σιάτιστα και ο ευεργέτης Ηρακλής Καλλισθένης και η γουνεργάτρια Αρετή Μεγακλή στην Καστοριά.

Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γούνας (IFF)  κ. Γιάννης Μανάκας (δείτε παρακάτω) τονίζοντας την εξαιρετική ενέργεια καταγραφής του πολύτιμου αρχειακού υλικού του κλάδου από την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, καθώς και τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας σε διεθνές επίπεδο για τη θωράκιση της ιστορίας και του μέλλοντος. Παρευρέθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Κασαπίδης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Μαρία Αντωνίου, Κώστας Σκρέκας ,ενώ χαιρετισμό έστειλε ο Θέμις Μουμουλίδης. Παρόντες ήταν ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης,  ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης , ο Δήμαρχος Βοΐου  Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτευτές του Νομού Κοζάνης και της Καστοριάς, περιφερειακοί, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και γουνοποιοί.

Η Μαρία Αντωνίου στο Συνέδριο

Χαιρετισμό στο Συνέδριο που διοργάνωσαν σε Καστοριά και Σιάτιστα, το Επιμελητήριο Κοζάνης, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, με θέμα «Η Τέχνη της Γούνας, Χθες Σήμερα Αύριο, Ιστορία και Πολιτισμός», απηύθυνε η Μαρία Αντωνίου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με το Συνέδριο αυτό, δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για τους συμπολίτες μας, παλαιούς και νεώτερους, να γνωρίσουν τηn τέχνη της γούνας”, ανέφερε η Μαρία Αντωνίου, σημειώνοντας παράλληλα πως “για να υπερβούμε ολότελα την κρίση χρειαζόμαστε επενδύσεις, εξωστρέφεια, καινοτομία, έννοιες που εδώ στην Καστοριά αποκτούν νόημα και γίνονται πράξη”.

Καλωσορίζοντας ομιλητές και πανεπιστημιακούς, η Μαρία Αντωνίου, έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, καθώς επίσης και στα πρόσωπα που βραβεύθηκαν λέγοντας χαρακτηριστικά πως “στο πρόσωπο του Ηρακλή Καλλισθένη, βλέπει κανείς την διαχρονική ιστορία της γουνοποιίας και όχι μόνο, ενώ σε αυτό της γουνεργάτριας Αρετής Μεγακλή, διακρίνεις τον μόχθο, την εργατικότητα και την εντιμότητα των χιλιάδων ανώνυμων και επώνυμων γουνεργατών, που αφιέρωσαν ατέλειωτες εργατοώρες κάτω από ένα τεζιάκι ή μια μηχανή, ανάμεσά τους και η μάνα μου που τη θυμάμαι να ράβει κομμάτι κομμάτι, για να μας μεγαλώσει, να μας σπουδάσει, να μας καμαρώνει”.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΥΝΑΣ

15-5-2017

κ. Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Χαιρετίζω την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας με στόχο την ανάδειξη της σημασίας και της προσφοράς του κλάδου στο παρελθόν, παρόν και μέλλον αυτού του τόπου. Η προσπάθεια αυτή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας αναγνωρίσθηκε και προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο ως μια εξαιρετική ενέργεια καταγραφής του πολύτιμου αρχειακού υλικού του κλάδου. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γούνας θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή και σε διεθνές επίπεδο το οφείλουμε στις προηγούμενες γενιές αλλά και στις γενιές που έρχονται. Μόνο έτσι θα θωρακίσουμε και θα αναδείξουμε την ιστορία και το μέλλον μας.

Καλή επιτυχία στους στόχους του Συνεδρίου.

JOHANNES MANAKAS

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΥΝΑΣ (IFF)

 

 

 

 

Back to top button