ΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Εντυπωσίασε” η συμμετοχή των Καστοριανών στις απεργιακές κινητοποιήσεις (ρεπορτάζ – δηλώσεις)

Πανελλαδικό ρεκόρ αποχής σημείωσε η Π.Ε. Καστοριάς στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο 4ο Μνημόνιο

Της Χρύσας Κοσμίδου

Σε καθεστώς απεργιακού κλοιού βρέθηκε την Τετάρτη 18 Μαΐου όλη η χώρα. Το ΠΑΜΕ, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, οι εργατικές ενώσεις, τα σωματεία και  τα  συνδικάτα, προανήγγειλαν 24ωρη κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα που θα ψηφιστούν την Πέμπτη 18 Μαΐου και εντάσσονται στη νέα συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.

Επίσης στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δικηγόροι,  γιατροί, ιδιωτικοί υπάλληλοι, αλλά και εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Μ. Οι εργαζόμενοι των Μ.Μ.Ε. πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Μαΐου.

Απογοήτευση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης στην Π.Ε. Καστοριάς, καθώς η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο 4ο μνημόνιο ήταν εντυπωσιακά μικρή. Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, πραγματικά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν για ποιο λόγο ο Καστοριανός λαός, δεν συσπειρώθηκε  προκείμενου να εκφράσει την αντίθεσή του στην οικονομική, ηθική και πολιτική βιαιότητα που δέχεται εδώ και περίπου εφτά χρόνια.

Γεώργιος Μαλέας

Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς

«Στην Καστοριά δυστυχώς βιώνουμε μια… από τα ίδια. Οι κινητοποιήσεις πιθανόν να αφορούν όλες τις άλλες πόλεις στην Ελλάδα, εκτός από την Καστοριά. Δεν έχω λόγια πραγματικά. Συνηθίσαμε στον πάτο και θέλουμε να παραμείνουμε εκεί; Δυστυχώς φαίνεται ότι ζούμε σε μία άλλη πραγματικότητα εδώ στην περιοχή μας. Πιθανότατα, όλοι έχουμε τις ευθύνες μας. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να βρίσκει την εύκολη λύση και να ρίχνει στους άλλους τις ευθύνες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η ήρθε η ώρα της συσπείρωσης, του αγώνα και της διεκδίκησης. Δεν μας αρμόζει ο πάτος, πρέπει να κάνουμε κάτι προκειμένου να ξεφύγουμε από το τέλμα που έχουμε οδηγηθεί. Να σημειώσω πως μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι απέχουν από τις κινητοποιήσεις οι νέοι άνθρωποι που βιώνουν το δικό τους Γολγοθά. Δεν ξέρω πως επιδιώκουν να λήξουν αυτό το αδιέξοδο».

Σταύρος Νικολάου

Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Π.Ε.  Καστοριάς

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, ώστε να εναντιωθούμε στο 4ο Μνημόνιο. Θέλω να εκφράσω την πικρία μου για την πολύ μικρή συμμετοχή. Η Καστοριά είναι μια περιοχή η οποία μαστίζεται από τεράστια ποσοστά ανεργίας. Ωστόσο, δεν είδαν κανέναν από αυτούς τους ανθρώπους να διαμαρτύρεται. Η γενικότερη κατάσταση είναι πολύ άσχημη και πραγματικά απορώ, για ποιο λόγο ο κόσμος δεν διαμαρτύρεται. Εάν ήμουν πολιτικός και έβλεπα αυτή τη νωχελικότητα θα έλεγα “καλώς εφαρμόζονται τα μέτρα”».

Σπύρος Παρίσσης

Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Καστοριάς

«Η συμμετοχή δεν είναι μεγάλη, η αλήθεια ήταν ότι περιμέναμε μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό για ευνόητους λόγους. Όλα όσα έχει υποστεί το δημόσιο σχολείο και η δημόσια εκπαίδευση, αλλά και αυτά που έρχονται γενικότερα και αφορούν τον κάθε εργαζόμενο, άνεργο και ελεύθερο επαγγελματία είναι πάρα πολλά και δυσβάστακτα. Έχουμε υποστεί μια καταστροφή του κοινωνικού κράτους, ισοπέδωση του δημόσιου σχολείου και θα έπρεπε να είμαστε όλοι εδώ. Από την άλλη μεριά ίσως οι συνάδελφοι- εκπαιδευτικοί να αισθάνονται φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι, καθώς έχουν συμβεί πολλά. Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά εγώ προσωπικά επιμένω ότι πρέπει να είμαστε όλοι εδώ. Μόνο εάν αντιδράσουμε συλλογικά και αγωνιστικά, θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα».

Κώστας Χατζηφωτιάδης

Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

«Είναι τραγικό το γεγονός, πως μετά από εφτά χρόνια μνημονίων, η συμμετοχή του κόσμου είναι τόσο μικρή. Ο κόσμος θα έπρεπε να δίνει το βροντερό παρών. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και τι πρέπει να γίνει, ώστε να υπάρξει η μαζικότητα. Κόβονται οι συντάξεις, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία, ανεβαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές και ο κόσμος απλώς περιμένει. Η κατάσταση είναι απογοητευτική».

 

Συλλαλητήριο

     

 

orizontespress.gr

 

Back to top button