Καστοριά

Ο Λεωνίδας Πουλιόπουλος γράφει για το βιβλίο “Από κρίση σε κρίση”

“Από κρίση σε κρίση”: Σκιαγράφηση των αιτιών της ελληνικής κρίσης χρέους –  Συγγραφικό έργο του συμπολίτη μας Αθανάσιου Λυκογιάννη

Η συγγραφή ενός βιβλίου με όλες της προδιαγραφές των κανόνων της συγγραφικής δεοντολογίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι ένα δημιούργημα που απαιτεί γνώσεις, χρόνο, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για όλα αυτά που αποτυπώνει κανείς σε μια σοβαρή έστω και θεωρητική έρευνα. Για τον λόγο αυτό και για πολλούς άλλους θεωρήσαμε υποχρέωση μας να παρουσιάσουμε και να προβάλλουμε το πόνημα αυτό του συμπολίτη μας Αθανάσιου Λυκογιάννη ο οποίος είναι εξαιρετικός επιστήμων, στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, σπούδασε στη Σουηδία και Αγγλία οικονομική και διεθνή ιστορία και κατέχει τον τίτλο Ph.D., του London School of Economics. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και βιβλία όπως το Britain and Greek Economic Crisis 1944-1947, το The Greek Post-War Economy 1945-2005 και άλλα.
Το παρών πόνημα, είναι ένα βιβλίο περίπου 130 σελίδων, με περισσότερες από 125 βιβλιογραφικές αναφορές και 150 παραπομπές, με πίνακες διαγράμματα εικόνες και σατυρικά σκίτσα, έτσι ώστε να γίνεται ακόμη ποιο ευκολοκατανόητο και ευχάριστο δίνοντας συνάμα απαντήσεις, σε πολλές απορίες και ερωτηματικά, για τα αίτια και το ξεπέρασμα της παρούσας οικονομικής κρίσης.
Ξεκινά από την καταγραφή των οικονομικών κρίσεων από την γέννηση του νεώτερου ελληνικού κράτους (1827, 1843 , 1893, 1932, 2010), καταγράφοντας ιστορικά γεγονότα, πολιτικές συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν σε οδυνηρές καταστάσεις, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές τα ίδια λάθη και τις ίδιες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Ο συγγραφέας θέτει τα 4-5 βασικά ερωτήματα που διατυπώθηκαν από την ελληνική κοινωνία για να αιτιολογήσουν την κρίση και δίνει την δική του απάντηση με μια εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση
Στο τέλος αντί συμπεράσματος αποτυπώνει ενδιαφέρουσες σκέψεις. Στο δε ερώτημα ενός βιβλίου δύο πολιτικών οικονομολόγων με τίτλο ΄΄ Γιατί αποτυγχάνουν τα Έθνη ΄΄ διευκρινίζει με απλά λόγια τους παράγοντας επιτυχίας και αποτυχίας των κρατών.
Περισσότερα για το περιεχόμενο του βιβλίου, σε ένα τόσο σύντομο άρθρο δεν μπορούμε να αναφέρουμε, ελπίζουμε όμως σε μια ζωντανή βιβλιοπαρουσίαση να έχουμε την δυνατότητα να αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Εμείς συγχαίρουμε τον συμπολίτη μας για το πόνημά του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συγγραφικό του έργο.

 

 

 

Back to top button