Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήριος Αδαμόπουλος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Παντελή Αργυριάδη και τον Πρόεδρο και Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Καστοριάς Άγγελο Μιχάλα, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ της Π.Ε. και του Τ.Ε.Ι.
Της Χρύσας Κοσμίδου
Ειδικότερα η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και επιτέλεσε το σκοπό της, που δεν ήταν άλλος από μια άμεση συνεργασία μεταξύ της Π.Ε. Καστοριάς και του Τ.Ε.Ι Καστοριάς (τμ. Μηχανικών Πληροφορικής).
Μάλιστα ο κ. Αδαμόπουλος χαρακτήρισε τη συνεργασία ως “δεδομένη” και ανέφερε πως θα γίνει η προσπάθεια έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η κάλυψη διαφόρων θέσεων στις υπηρεσίες της Π.Ε. από φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους. Από τη μεριά τους, οι Διευθυντές των υπηρεσιών, σε συζήτησή τους που προηγήθηκε με τον κ. Αδαμόπουλο έδειξαν ιδιαίτερα πρόθυμοι να έχουν υπό την επίβλεψή τους τούς πρακτικάριους «Το μόνο σίγουρο είναι πως και εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους φοιτητές, αλλά και οι ίδιοι θα μας βοηθήσουν στις υπηρεσίες μας» σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης και συνέχισε λέγοντας πως «Πρόκειται για μια αμοιβαία σχέση συνεργασίας και αλληλοβοήθειας».
Τέλος στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στις καθυστερήσεις
Σίγουρα, έχει παρατηρηθεί η συνολική καθυστέρηση από τη μεριά της ελληνικής δημόσιας διοίκησης στην ένταξη της ψηφιακής λογικής στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Παντελής Αργυριάδης δήλωσε πως εδώ και περίπου τρία χρόνια η Περιφερειακή Αρχή καταβάλλει μια έντονη προσπάθεια προκειμένου να μπει ενεργά η πληροφορική στο κέντρο των εξελίξεων.
Ο ψηφιακός κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Αργυριάδη θα βοηθήσει σε δύο τομείς. Πρώτον στην εξυπηρέτηση και στη ταχύτητα και δεύτερον στη διαφάνεια «Το ζητούμενο είναι η ουσιαστική συνεργασία, προκειμένου να εντάξουμε κορυφαίους τελειόφοιτους επιστήμονες στις διαδικασίες της ηλεκτρονικοποίησης των διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρει η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση, εν προκειμένω η Π.Ε. Καστοριάς. Στην ουσία αξιοποιούμε δικά μας παιδιά έτσι ώστε να μπορέσουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες να τις αυτοματοποιήσουμε».
Για παράδειγμα, η κάθε διαδικασία η οποία απαιτεί έντυπες υπογραφές στα διάφορα δημόσια έγγραφα και η γνωστή σε όλους ελληνική γραφειοκρατία που διαιωνίζεται εδώ και δεκαετίες, θα σταματήσουν καθώς οι διαδικασίες θα τελειώνουν εσωτερικά μέσα στις υπηρεσίες της Π.Ε. Καστοριάς, χωρίς να απασχολείται ο πολίτης χάρις στην αυτοματοποιήση «Με αυτό τον τρόπο λοιπόν, εξοικονομούνται και χρήματα και χρόνος. Οφείλω να ευχαριστήσω τον κ. Μιχάλα και όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς χωρίς τη δική τους καθοριστική, τεχνοκρατική και επιστημονική βοήθεια ένα τόσο περίπλοκο εγχείρημα, που είναι ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, απλά δεν μπορούσε να προχωρήσει», σημείωσε ο κ. Αργυριάδης.
Το μέλλον βρίσκεται στην Πληροφορική
Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής δημιουργήθηκε το 2004 και αυτή τη στιγμή έχει δύο προγράμματα. Ένα προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο δίνει στελέχη Μηχανικών Πληροφορικής σε τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις (Μηχανικών Δικτύων, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Μηχανικών Λογισμικού) και ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά με τίτλο «Σύγχρονα θέματα Τηλεπικοινωνιών Τεχνολογίας Διαδικτύου και Ασφάλειας Συστημάτων».
Το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής διαθέτει ικανά στελέχη και δυναμικό. Οι φοιτητές επί πτυχίω και οι απόφοιτοι μεταπτυχιακοί φοιτητές μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους σε θέματα πληροφορικής, τις οποίες έχει ανάγκη η Περιφέρεια «Βοηθάμε από την πλευρά μας, στο βαθμό που μπορούμε, στον εκσυχρονισμό της Περιφέρειας με έργα όπως η ηλεκτρονικοποιήση των υπηρεσιών και η ψηφιακή υπογραφή», ενημέρωσε ο Πρόεδρος και Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Καστοριάς Άγγελος Μιχάλας.
Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια δίδοντας αυτή τη δυνατότητα στους φοιτητές τούς βοηθάει να εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο και να αποκτήσουν εμπειρία στον εργασιακό χώρο, έτσι ώστε εύκολα να μπορέσουν μετέπειτα ως πτυχιούχοι να αναζητήσουν εργασία.
Σε πρώτη φράση θα απασχοληθούν στην Π.Ε. Καστοριάς περίπου δέκα φοιτητές, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών. Να σημειωθεί πως πρακτική άσκηση είναι εξάμηνη, συνεπώς θα υπάρχει η ανανέωση των θέσεων από φοιτητές που θέλουν να επεκτείνουν την παραμονή τους στην Καστοριά.
Δηλαδη θα παρουν 10 φοιτητες για πρακτικη ασκηση και αυτο ειναι “νέα ψηφιακη εποχή” ; Τι εργο θα κανουν αυτοι οι φοιτητες; Που θα βοηθήσουν;