ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Η μεγάλη εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (σειρά φωτογραφιών)

Επετειακή εκδήλωση μνήμης για την αποφράδα ημέρα της Αλώσεως της θεοφυλάκτου πόλεως, της Κωνσταντινούπολης και τον μαρτυρικό θάνατο του τελευταίου Αυτοκράτορος του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου καθώς και όλων εκείνων που έπεσαν στις επάλξεις των τειχών της Πόλεως, πραγματοποίησε η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας εχθές, Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικάνορος Καστοριάς.

Το απόγευμα τελέσθηκε η Ακολουθία του Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση για τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και των συν αυτώ.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν θρηνητικά τραγούδια και άσματα υμνώντας την του Κωνσταντίνου πόλη, αλλά και χορευτικά από Συλλόγους της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας «ο Άγιος Μηνάς», οι χορωδίες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού και του Ιερού Ναού Αγίου Νικάνορος, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος «Αρμονία», το Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού Καστοριάς «΄Ορμος», η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Καστοριάς, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Άργους Ορεστικού, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Μεσοποταμίας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Άργους Ορεστικού «Η Κύζικος».

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στα πρόσωπα τα οποία θυμόμαστε την ημέρα της Αλώσεως της Βασιλίδος πόλεως και σημείωσε πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις παραδόσεις μας και φυσικά δεν θα πρέπει να αλλοιώνουμε την ιστορία μας, όπως επιχειρείται στις μέρες μας. Ο Έλληνας με αυτή την παράδοση έζησε και με αυτήν πορεύτηκε. Γι’αυτό και θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ρίζες μας.

Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο η Εκκλησία θυμάται. Μόνο η Εκκλησία κρατάει ανόθευτη και απαραχάρακτη την ιστορία και την παράδοσή μας.

Και συνέχισε στεντόρεια τη φωνή ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας πως, όπως έπεσαν οι πρόγονοί μας επί των επάλξεων, έτσι θα πρέπει να είμαστε κι εμείς έτοιμοι να δώσουμε και την τελευταία ρανίδα του αίματός μας για την πατρίδα μας και για την πίστη μας. Κι αυτά τα δύο, δεν ξεχωρίζουν στον τόπο μας. Πατρίδα και Πίστις είναι τα δύο ιδανικά που θα πρέπει να αγαπήσουμε.

Και κατέληξε λέγοντας να είναι αιωνία η μνήμη του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορος, κι όλων εκείνων που σφαγιάσθηκαν, κι όλων εκείνων που έπεσαν στα πεδία των μαχών, κι όλων εκείνων που φονεύθηκαν στη Μικρά Ασία και στον Πόντο, και οι ευχές τους να συνοδεύουν κι εμάς, ώστε να έχουμε την ανδρεία και το δικό τους φρόνημα τις δύσκολες αυτές ώρες.

Τέλος, ευχαρίστησε τους συλλόγους που συμμετείχαν στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ευχήθηκε να χαρίζει ο Κύριός μας σε όλους υγεία και κάθε καλό στη ζωή τους.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συλλέχθηκαν φάρμακα τα οποία θα διανεμηθούν στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας, ενώ μοιράστηκαν σε όλους παραδοσιακά κεράσματα.

 

 

Back to top button