Σχέδια για αναλογικότερα τέλη κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα

Αλλαγές στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Οπως ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, είναι υπό επεξεργασία πρόταση για τα τέλη προκειμένου να γίνουν αναλογικότερα, καθώς θα συνυπολογίζονται τα κυβικά και η παλαιότητα, ενώ γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί και η τιμή αγοράς καθώς και κριτήρια όπως η ρύπανση.

Σε δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση η υφυπουργός τόνισε πως το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί στις 30 Ιουνίου, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο παράτασης των φορολογικών δηλώσεων, η προθεσμία για την υποβολή των οποίων εκπνέει στις 30 Ιουνίου. «Αν δοθεί παράταση, οι πολίτες θα χάσουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε τρεις δόσεις», είπε η υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η καταληκτική ημερομηνία έχει νομοθετηθεί.

Για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε πως στα αντίμετρα προβλέπεται μείωση κατά 240 εκατ. ευρώ, με στόχο να ωφεληθούν οι χαμηλές ιδιοκτησίες, ενώ θα υπάρξει κλιμάκωση των επιβαρύνσεων από τα χαμηλά προς τα υψηλά.

Ανέφερε ακόμη ότι στόχος είναι έως τα τέλη του έτους να έχουν εναρμονιστεί οι αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες και πως δεν θα υπάρξει συμπληρωματικός φόρος για τα αγροτεμάχια για τα επόμενα δύο χρόνια.

Είπε πως οι αγρότες θα ωφεληθούν άμεσα από τον Ιούλιο με τη μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα αγροτικά εφόδια. Υπογράμμισε πως η Εφορία δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, αλλά οφείλει να κάνει κατασχέσεις για να διασφαλίζει το Δημόσιο τα δικαιώματά του.

Για τους λογαριασμούς υπενθύμισε ότι οι πολίτες έχουν την ευθύνη να δηλώσουν τους ακατάσχετους λογαριασμούς, ώστε να μην μπορεί να κατασχεθούν από την Εφορία.

Διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει καμία απαξίωση του ΣΔΟΕ, υπενθυμίζοντας ότι η υπηρεσία πλέον ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα, ενώ τα φορολογικά και το λαθρεμπόριο τελωνείων ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή.

Το ΣΔΟΕ έχει δράση και επιτυχίες και στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και ενισχύεται «συνεχώς από το υπουργείο», τόνισε η κ. Παπανάτσιου. Είπε ακόμη πως με μετατάξεις ενισχύονται οι κτηματικές υπηρεσίες καθώς έχουν αντικείμενο να εναρμονίσουν τις εμπορικές και τις αντικειμενικές αξίες.

Αναφορικά με το χρέος τόνισε ότι το θέμα αυτό πρέπει να προχωρήσει με μόνιμη και καθαρή λύση, ώστε να έχουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές και να επέλθει ανάπτυξη.

Αλλωστε, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου, το χρέος είναι ζήτημα της χώρας και όχι μόνο θέμα της κυβέρνησης και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για να λυθεί.

«Εχουμε στόχο την καθαρή λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Από εκεί και πέρα, κι εγώ θα ήθελα να ακούσω και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μας πουν τι θέλουν. Θέλουν να λυθεί το ζήτημα του χρέους; Ολοι μαζί να πάμε με μια κοινή απόφαση σε τελευταία ανάλυση» κατέληξε η κ. Παπανάτσιου.

efsyn.gr

shares