Καστοριά

Άμεση λύση για το Υποθηκοφυλακείο Καστοριάς ζητά η Μαρία Αντωνίου

Την ανάγκη για άμεση λύση του χρονίζοντος προβλήματος του Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς, το οποίο παραμένει δίχως Υποθηκοφύλακα για περισσότερο από 5 χρόνια και στις τόσες πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Καστοριάς από την προβληματική λειτουργία του, επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό η Μαρία Αντωνίου μαζί με τον Βουλευτή Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.                                                      

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Σταύρο Κοντονή 

ΘΕΜΑ:  «Ανάγκη για άμεση λύση του χρονίζοντος προβλήματος του Υποθηκοφυλακείου

Καστοριάς»

Κύριε Υπουργέ,

Από τις 31 Δεκεμβρίου 2011, όταν και συνταξιοδοτήθηκε ο νόμιμα διορισμένος Υποθηκοφύλακας Καστοριάς, η θέση του Υποθηκοφύλακα του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς παραμένει κενή και το έργο του αναπληρώνεται από Αναπληρωτές Συμβολαιογράφους Καστοριάς.

Ήδη, από το 2012, τόσο με την υπ. αρ. 425/26-7-2012 Ερώτηση όσο και με την υπ. αρ. 652/27-11-2012 Επίκαιρη Ερώτηση προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαμε επισημάνει τα πολλά προβλήματα που προέκυπταν από την αναπλήρωση των καθηκόντων του Υποθηκοφύλακα από Συμβολαιογράφους και την κατά συνέπεια ανάγκη προκήρυξης διαγωνισμού για το διορισμό μόνιμου Υποθηκοφύλακα Καστοριάς.

Σήμερα 4 σχεδόν μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4456/2017 ΦΕΚ 24/Α/1-3-2017,           ο οποίος στο Άρθρο 32 προβλέπει τη δυνατότητα να μετατραπεί με προεδρικό διάταγμα έπειτα από πρόταση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο σε έμμισθο, σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης του ειδικού άμισθου Υποθηκοφύλακα για οποιοδήποτε λόγο, και ο οποίος υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε την άμεση λειτουργία των Υποθηκοφυλακείων ως έμμισθα, απολύτως τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Επειδή για περισσότερο από 5 χρόνια η θέση του Υποθηκοφύλακα Καστοριάς παραμένει κενή, η δε αναπλήρωση της από τους Συμβολαιογράφους Καστοριάς δεν είναι λειτουργική, πράγμα άλλωστε εύλογο, καθώς οι Συμβολαιογράφοι διατηρούν τα δικά τους γραφεία και δεν μπορούν να είναι παρόντες στο Υποθηκοφυλακείο σε όλες τις ώρες λειτουργίας του.

Επειδή δημιουργούνται πολλά πρακτικά προβλήματα, καθώς για την έκδοση πιστοποιητικών από το Υποθηκοφυλακείο ή δικαιολογητικών από το Κτηματολόγιο οι πολίτες της Καστοριάς αναγκάζονται πολλές φορές να πηγαίνουν τα έγγραφα στο γραφείο του Αναπληρωτή Συμβολαιογράφου για υπογραφή και να τα επιστρέφουν στο Υποθηκοφυλακείο υπογεγραμμένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εγγράφων, των συναλλαγών και το κύρος του θεσμού.

Επειδή η λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς είναι άκρως προβληματική, καθώς εμφανίζει μία από τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις πανελλαδικά στη μετεγγραφή των εγγραπτέων πράξεων και στην καταχώρηση τους στο κτηματολόγιο, όπως προκύπτει άλλωστε και από επίσημα στοιχεία της Κτηματολόγιο Α.Ε.

 Επειδή σε άμεση συνέχεια με τα παραπάνω οι Αναπληρωτές Συμβολαιογράφοι παραιτούνται συνεχώς από τα καθήκοντα του Υποθηκοφύλακα, καθώς καλούνται να κάνουν δουλειά διαφορετική από τη δική τους, με συνέπεια να μην υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς.

Επειδή 4 μήνες μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου οι εξαγγελίες σας περί άμεσης εξασφάλισης και λειτουργίας όλων των Υποθηκοφυλακείων της χώρας μέσω της μετατροπής των άμισθων Υποθηκοφυλακείων σε έμμισθα παραμένει στις καλένδες καθώς δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

– Για ποιο λόγο κωλυσιεργείτε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες που ορίζει το Άρθρο 32 του Ν. 4456/2017 για την έκδοση προεδρικού διατάγματος και τη μετατροπή και λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς ως έμμισθο;

– Προτίθεστε επιτέλους να δώσετε λύση στο χρονίζον πρόβλημα του Υποθηκοφυλακείου Καστοριάς, το οποίο παραμένει δίχως Υποθηκοφύλακα για περισσότερο από 5 χρόνια και στις τόσες πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Καστοριάς από την προβληματική λειτουργία του;

 Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Αντωνίου

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2017

Αριθμ.Πρωτ.: 6116   

 

 

Back to top button