ΓρεβενάΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

“2ο Kastoria Rock Overdose Fest”: Μια εκπληκτική heavy βραδιά (φωτογραφίες – βίντεο)

Το βράδυ της Κυριακής της 4ης Ιουνίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2ο Kastoria Rock Overdose Fest με Headliner τον Blaze Bayley που εξετέλεσε τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος των Iron Maiden από το 1994 έως και το 1999, και κάτω από τους Heavy ήχους των Slavedom, Dark Nightmare και Maplerun.


Την βραδιά άνοιξαν οι Καστοριανοί power/heavy Slavedom, γύρω στις 20:45, με τον κόσμο να έχει ήδη δώσει το παρών (ευτυχώς ήδη από τις 20:30 ο χώρος είχε ήδη πάνω από 60 άτομα).
Οι Slavedom, ένα Καστοριανό συγκρότημα που υπάρχει από το 2014 με τον Γιώργο Αποστολάκη στα φωνητικά, Σάκη Σαράφα στο μπάσο, Γιώργο Σταυρίδη και Πέτρο Νικολάου σε lead και rhythm κιθάρα αντίστοιχα, και τον Νίκο Τρυφόπουλο στα τύμπανα, δώσανε το πρώτο τους live, μετά από περίπου ένα χρόνο και παρόλα αυτά ήταν πολύ δεμένοι επί σκηνής και φάνηκε ότι  δούλεψαν αρκετά για την εμφάνισή τους αυτή. Το σετλιστ περιλάμβανε δικά τους κομμάτια αλλά και διασκευές από γνωστά metal συγκροτήματα, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη διασκευή τους στο Die Young των πατέρων της metal, Black Sabbath, κομμάτι το οποίο παίζανε για πρώτη φορά και το απέδωσαν άψογα. Ο τραγουδιστής Γιώργος Αποστολάκης άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με την εκπληκτική του ερμηνεία, ο 14χρονος ντράμερ Νίκος Τρυφόπουλος ήταν απλά “τραίνο” και όλη η μπάντα έδειξε ότι “το ‘χει”!

Αν και ξέφυγαν λίγο χρονικά από το πρόγραμμα, σε γενικές γραμμές η εμφάνισή τους ήταν παραπάνω από ικανοποιητική!

Το set list τους ήταν :
1) Coat of arms (Sabaton)
2) No tolerance
3) Between the hammer and the anvil (Judas Priest)
4) Against the Fire
5) Follow the Sun
6) Die Young (Black Sabbath)
7) United  
8) Tornado of souls (Megadeth)

Το δεύτερο συγκρότημα που ανέβηκε στην σκηνή στις 21:40 ήταν οι ιστορικοί epic heavy metallers Dark Nightmare από Γρεβενά με τον Γιάννη Παπαδημητρίου στα φωνητικά και την κιθάρα, τον Χρήστο Τόλη στην ρυθμική κιθάρα, τον Δήμο Κωνσταντινίδη στα τύμπανα, τον Νίκο Μιχαλακάκο στο Μπάσο, και τον Γιώργο Καραγιάννη στα πλήκτρα.

Κέρδισαν το κοινό το οποίο πλέον αριθμούσε περί τα 90 άτομα. Ο ήχος ήταν αρκετά καλός, η μπάντα ανέβηκε σαν σίφουνας, έπαιξε άκρως επαγγελματικά και ασταμάτητα 6 δικά τους κομμάτια, στη μισή ώρα που διήρκεσε το σετ. Ήταν ότι καλύτερο για να ζεστάνουν το κοινό για τον μεγάλο Blaze Bayley, ο οποίος θα ακολουθούσε αμέσως μετά και τους Maplerun.

Το set list τους την βραδιά του φεστιβάλ ηταν:

1)Crown of innocence
2)Eternal forest
3)Hawks of war
4)The battlefield calling my name
5)Beneath the veils of  winter
6)Waiting for the light.


Maplerun.. Οι οποίοι ανέβηκαν στη σκηνή στις 22:15 περίπου.
Δεν ήξερα τι εστί Maplerun. Ομολογουμένως. Αλλά έπειτα από αυτήν την βραδιά έλαβα γνώση. Η σκηνική παρουσία, από τις καλύτερες που έχω δει. Ο μπασίστας το ζούσε κανονικά.

Μα και όλη η μπάντα έδωσε ένα πορωτικό show, που ξεσήκωσε το κοινό. Ήταν ίσως η πιο ξεχωριστή μπάντα του Φεστιβάλ από θέμα μουσικού είδους, μιας και κινείται σε πιο σύγχρονα μονοπάτια της Metal μουσικής.

Το συγκρότημα υπάρχει από το 2007 και αποτελείται από τον Νίκο στην φωνή και την κιθάρα, τον Ορέστη στην δεύτερη κιθάρα, τον Χρήστο “Jo” στα Drums και τον Νίκο “The Moor” στο μπάσο. Οι Αθηναίοι Maplerun ήταν το Ελληνικό συγκρότημα που επιλέχθηκε για να ανοίξει όλες τις συναυλίες του Blaze Bayley στην Ελλάδα.
Έτσι, έπειτα από μια καθημερινή περιοδεία, και έπειτα από το πέρας πέντε πόλεων, έφτασαν στην Καστοριά για να μας συντροφεύσουν με τους Rock, Metal, Nu Metal και alternative ρυθμούς τους και να παρουσιάσουν και τη νέα τους δουλειά “PartyKrasher”, η οποία κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες.

Το set list που επέλεξαν για μας ήταν :
1)Give it to you
2)Keep on staring
3)When you ‘re down
4)Bombs
5)For you
6)Toxicity (αν και ο Νίκος μας είπε ότι συμβιβάστηκε με System για την διασκευή, παρόλο που ο ίδιος ήθελε Lady Gaga 😛 )
7)Partybomb

Με το τέλος και των opening acts, στην σκηνή ανέβηκε ο ιδιοκτήτης του Rock Overdose  Ζήσης Πετκανάς, ο οποίος μας καλωσόρισε στο δεύτερο R.O.F και μας μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζεις τα τοπικά συγκροτήματα αλλά και τα μαγαζιά που ανοίγουν τις πόρτες τους σε αυτά. Επίσης ανακοίνωσε πως και του χρόνου θα φέρει ένα μεγάλο όνομα στο 3ο Kastoria Rock Overdose Fest.  Τέλος μας είπε ότι καλό θα ήταν να μην καπνίζουμε στην πρώτη σειρά γιατί ο καπνός ενοχλεί τον Bayley που θα ανέβαινε στην σκηνή εντός ολίγων λεπτών, και αυτό το αναφέρω για έναν σημαντικό λόγο που θα εξηγήσω αργότερα.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω το πόσο σημαντική είναι η σκηνική παρουσία. Αν στα live ο ήχος μετράει στο 51% της συνολικής απόδοσης τότε το άλλο 49% σίγουρα είναι η σκηνική παρουσία. (Δεν πρόκειται να θαυμάσεις κανένα κιθαρίστα ή τραγουδιστή αν κάθεται σαν αγγούρι ακόμα και αν παίζει σαν τον Schuldiner.)


Κάτι που κάθε ένα μέλος γύρω από τον Bayley είχε στο έπακρο. Ο κιθαρίστας Chris Appleton μαζί με τον μπασίστα Karl Schramm έδωσαν ένα show άνευ προηγουμένου για την πόλη της Καστοριάς. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!  Ο drummer δε, Martin McNee στο όνομα, μας προσέφερε ένα τρίλεπτο τουλάχιστο σόλο με το χαμόγελο στα χείλη. Ο Blaze από την άλλη, έδειχνε ακούραστος έπειτα από 5 νύχτες συνεχιζόμενων εμφανίσεων και αποθέωσης επί Ελληνικού εδάφους, κάτι που δεν καταφέρνουν και πολλοί καλλιτέχνες σε τέτοια ηλικία.

O Blaze έπαιζε με το κοινό, το οποίο ήταν πολύ ένθερμο, και τον αποθέωνε με την κάθε ευκαιρία. Φωνητικά αποστόμωσε και τον πιο απαισιόδοξο και δεν είναι ψέμα ότι είναι σε απίθανη φόρμα. Ήταν πολύ τίμια, και metal εμφάνιση, που όμοιά της δεν ξανάγινε στη πόλη της Καστοριάς!

Στο τέλος της εμφάνισής του o Blaze ανακοίνωσε πως θα βρίσκεται στο σημείο του merch, όπου θα υπέγραφε αυτόγραφα και θα βγαινε φωτογραφίες με όλο τον κόσμο, κάτι που δε το κάνουνε πολλοί καλλιτέχνες!

Το set list που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα ήταν το εξής :

  1. Endure and Survive
  2. Escape Velocity
  3. Futureal (Iron Maiden song)
  4. Blood
  5. Silicon Messiah (Blaze song)
  6. Human
  7. Fight Back
  8. Virus (Iron Maiden song)
  9. Calling You Home
  10. Stare at the Sun (Blaze song)
  11. The Clansman (Iron Maiden song)
  12. Man Hunt (Wolfsbane song)
  13. Man on the Edge (Iron Maiden song)
  14. Dark Energy 256

Encore:

15) Lord of the Flies (Iron Maiden song)

16) A Thousand Years


Ήταν ένα live που ευχαριστήθηκα πραγματικά, όχι τόσο γιατί ήταν στα ακούσματα μου, αλλά γιατί έβλεπες τους πάντες εκεί μέσα να το ζούνε. Έβλεπες θαυμασμό στα μάτια των ακροατών, κάτι που δεν θα παρατηρούσα αν δεν άλλαζα θέση λόγω του θέματος που είχε ο Bayley με τον καπνό. Δεν θα έλεγα ότι ήταν ένα σύνηθες live, που πηγαίνεις περνάς καλά και φεύγεις. Θα έλεγα όμως ότι ήταν ένα live που σε έβαζε σε σκέψεις! Σκέψεις ότι OK, υπάρχουν αρκετοί μουσικοί, παγκόσμιας φήμης κιόλας, που ενδιαφέρονται για τα χρήματα περισσότερο από την ίδια την μουσική, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν μουσική για την ίδια την μουσική, και που αυτό φαίνεται!

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε το μαγαζί (Prague Live Stage) γιατί δέχτηκε να φιλοξενήσει ένα ακόμη μεγάλο metal event, την Made Of Stone για την συνδιοργάνωση και φυσικά τον Ζήση Πετκανά και το Rock Overdose για την φιλότιμη προσπάθεια που κάνει να κρατηθεί ζωντανή η σκηνή στη μικρή πόλη της Καστοριάς!

Ανυπομονούμε λοιπόν για το  3o Rock Overdose Fest!

Για το Rock Overdose,
Ευθύμης Κοκκινόπουλος

Φωτογραφίες: Γρηγόρης Καρακώστας – Ζήσης Πετκανάς

rockoverdose.gr

 

Back to top button