Κόσμος

Οργή της Άγκυρας για την απόφαση της αμερικανικής Βουλής

Η Τουρκία καταδίκασε σήμερα τη «μη εποικοδομητική» απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που καταγγέλλει τη συμπεριφορά Τούρκων αξιωματούχων και σωματοφυλάκων στη διάρκεια των συγκρούσεων με φιλοκούρδους διαδηλωτές στο περιθώριο μιας επίσκεψης τον Μάιο στην Ουάσιγκτον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τα μέτρα που ελήφθησαν από τα αμερικανικά νομοθετικά όργανα για να παραποιήσουν και να πολιτικοποιήσουν τα γεγονότα δεν είναι εποικοδομητικά», αναφέρει ο Χουσεγίν Μουφτούογλου, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την ομόφωνη απόφαση της αμερικανικής βουλής που ψηφίσθηκε χθες.

«Αυτό αντιβαίνει επίσης στη συμμαχία και τη σύμπραξη ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Τούρκους σωματοφύλακες και Κούρδους διαδηλωτές είχαν σημειωθεί στις 16 Μαΐου στην Ουάσιγκτον, έπειτα από μια συνομιλία ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ. Είχαν τραυματισθεί 12 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας αστυνομικός.

Η συμβολική απόφαση των Αμερικανών βουλευτών υπογραμμίζει ότι οι συγκρούσεις της 16ης Μαΐου είναι το τρίτο επεισόδιο βιαιοτήτων που διαπράττονται από «μέλη της ασφάλειας του προέδρου Ερντογάν» μετά τα γεγονότα στον ΟΗΕ το 2011 και μπροστά από το ίδρυμα Brookings της Ουάσινγκτον το 2016.

enikos.gr

Back to top button