Ελλάδα

Ποιους «δίνει» ο Ανδ. Μαρτίνης για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας

Ευθύνες στους πρώην υπουργούς Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη επέρριψε ο πρώην πρόεδρος του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Ανδρέας Μαρτίνης που κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρτίνης ορκιζόμενος, με θρησκευτικό όρκο, και δηλώνοντας «κάτοικος Κορυδαλλού» υποστήριξε ότι «το τυφλό μίσος και η ιδιοτέλεια όταν συνοδεύεται με αφέλεια κάνουν λάθος».

Ο Ανδρέας Μαρτίνης, στην κατάθεσή του, υποστήριξε ότι «τον Απρίλιο του 2017, ευρισκόμενος στον Κορυδαλλό, όχι ως πρόεδρος του Ντυνάν, αφού είχε παραιτηθεί όπως του είχε ζητήσει εγγράφως ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης του πήγε κατάσχεση για χρέη μισθωτών υπηρεσιών που οι “κύριοι”» όπως τους χαρακτήρισε «αμέλησαν» να δηλώσουν.

Επ’ αυτού ζήτησε από τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής να ζητήσουν τον έλεγχο των προσώπων και των οικονομικών υπηρεσιών που εγκαταστάθηκαν στον νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» πριν τον πλειστηριασμό.

Επιπλέον ζήτησε να εξεταστούν τα πεπραγμένα της ΔΟΥ Κηφισιάς, ισχυριζόμενος ότι το σχέδιο ήταν «πρώτα να εξοντωθεί γιατί ήθελαν να τον λυγίσουν».

Στη συνέχεια της κατάθεσής του υποστήριξε ότι «το Ντυνάν είναι ή το μεγάλο του σφάλμα ή η μεγάλη του προσφορά», λέγοντας ότι ακόμα και σήμερα του έρχονται κατασχέσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, επανέλαβε πολλές φορές ότι το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα νοσοκομείο. «Εξ αυτού του λόγου», όπως είπε, «δόθηκε άδεια από λειτουργίας του νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας επί υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου και όχι από την τότε Νομαρχία και τα εγκαίνια έγιναν τον Φεβρουάριο του 2000».

Τόνισε ότι «το καταστατικό συστήθηκε με νόμο που ψηφίστηκε το 1992 χάρη στον Γιώργο Σούρλα και στους αείμνηστους Καραμανλή και Τσαλδάρη που έπεισαν τον αείμνηστο, πρωθυπουργό τότε, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι θα ήταν θεάρεστο έργο η δημιουργία αυτού του κοινωφελούς νοσοκομείου».

Επισήμανε, επίσης, ότι επειδή ο ίδιος δεν γνωρίζει από οικονομικά το νοσοκομείο από την πρώτη μέρα της λειτουργίας είχε manager.

Ο κ. Μαρτίνης ισχυρίστηκε ενώπιον της επιτροπής ότι μετά το 2006 άλλαξε το καταστατικό, ενώ την ίδια στιγμή επρόκειτο να εισρεύσει, όπως είπε, «πολύ χρήμα από ΣΔΙΤ στο νοσοκομείο και το ΔΣ από 10μελές έγινε 7μελές».

«Επί υπουργίας Δημήτρη Αβραμόπουλου», συνέχισε ο Ανδρέας Μαρτίνης «ήταν ήδη ψηφισμένο το νέο καταστατικό και ο πρόεδρος του νοσοκομείου αποστερείτο των οικονομικών αρμοδιοτήτων οι οποίες πήγαν στον τότε αντιπρόεδρο τον κ. Στεργίου». «Από την εποχή Αβραμόπουλου και μετά άρχισε η ιστορία» όπως είπε ο Ανδρέας Μαρτίνης.

Ερωτηθείς για το εάν και κατά πόσο είχαν νοσηλευτεί δωρεάν στο «Ερρίκος Ντυνάν» επώνυμοι (πολιτικοί, εκπρόσωποι των ΜΜΕ, δικαστικοί) απήντησε ότι αφενός επειδή το νοσοκομείο είχε συμβληθεί με το «Κοργιαλένειο Ίδρυμα» κάποιοι μπορεί να είχαν νοσηλευτεί μέσω «Κοργιαλένειου», και άρα νοσηλευόντουσαν σε χώρο που είχε παραχωρηθεί στο Δημόσιο, ενώ υποστήριξε ότι κάποιοι επίσης μπορεί να νοσηλεύονταν χωρίς να πληρώνουν πέραν των ασφαλιστικών τους ταμείων.

Στη συνέχεια της κατάθεσής του, ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε ότι όταν «είδε την επιθυμία να αλωθεί το Ντυνάν η επιθυμία του ήταν να πάει στο Δημόσιο και όχι σε κάποιον ιδιώτη όπως και έγινε».

Ο κ. Μαρίνης έκανε ειδική αναφορά στον τότε υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο λέγοντας χαρακτηριστικά: «’Έρχομαι στη λαίλαπα που την περίμενα ως σωτηρία και ονομάζεται Λοβέρδος». Περιέγραψε πως είχε σύρει στα δικαστήρια τον Ανδρέα Βγενόπουλο και πως απέσυρε όλα τα ένδικα μέσα με εντολή Ανδρέα Λοβέρδου.

Ισχυρίστηκε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος παραπλάνησε και τη Βουλή ίσως γιατί πίστευε ότι «θα μας σώσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αφού παραιτηθήκαμε από τα ένδικα μέσα μας “έφτυσε” και αξίωσε να παραιτηθούμε και στο Συμβούλιο Εφετών».

«Τότε σιχάθηκα τον εαυτό μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτίνης. Έκανε, επίσης, ειδική αναφορά στον τότε σύμβουλο του Ανδρέα Λοβέρδου, τον Λυκούργο Λιαρόπουλο, λέγοντας ότι προέτρεπε πέραν των άλλων να μην τον ψηφίσουν ξανά για πρόεδρο του «Ερρίκος Ντυνάν».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο κ. Μαρτίνης ανέφερε ότι επί υπουργίας Ανδρέα Λυκουρέτζου καίτοι ο ίδιος προσπάθησε να δει και να μιλήσει με τον υπουργό, ο κ. Λυκουρέτζος επέλεξε να μιλά για τα θέματα του Ντυνάν με τον manager του νοσοκομείου κ. Χαραμή. Ως εκ τούτου προσπάθησε να μιλήσει και με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτός τον παρέπεμψε στον διευθυντή του γραφείου του, Κώστα Μπούρα.

«Τότε» είπε ο κ. Μαρτίνης «επικοινώνησα με τον Χρήστο Σταϊκούρα και κατάλαβα ότι ο κύβος είχε ριφθεί, το νοσοκομείο να πάει στην Τράπεζα Πειραιώς».

Σε άλλο σημείο, ο πρώην πρόεδρος του «Ερρίκος Ντυνάν» αναφέρθηκε και στον Άδωνι Γεωργιάδηυποστηρίζοντας ότι επί υπουργίας του, του ζήτησε εγγράφως να παραιτηθεί και αυτός και ολόκληρο το ΔΣ και «να ορίσει ο κ. Γεωργιάδης ένα προσωρινο». Μάλιστα ανέφερε ότι του είπε «πρέπει να παραιτηθούν, καθώς τα δάνεια όλα τα πήρε η Τράπεζα Πειραιώς και ζητά να οριστεί προσωρινό ΔΣ το οποίο, όπως είπε έπρεπε να κάνει εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ που ποτέ δεν έκανε».

Ο Ανδρέας Μαρτίνης έκανε ειδική αναφορά και στον μετέπειτα υπουργό Μάκη Βορίδη λέγοντας ότι πέντε μέρες πριν τον πλειστηριασμό, με νόμο, έδωσε ασυλία στα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου.

Ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάπα ο Ανδρέας Μαρτίνης τόνισε ότι στην αντιδικία του νοσοκομείου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο το υπουργείο με υπουργό τον Ανδρέα Λοβέρδο πήρε το μέρος του Βγενόπουλου, ζητώντας από τον ίδιον να αποσύρει τις μηνύσεις.

Συνοψίζοντας είπε ότι «ο Λοβέρδος έσκαψε το λάκκο του Ντυνάν και ο Γεωργιάδης τον σφράγισε πολύ καλά».

Ερωτηθείς από τον κ. Λάπα εάν «ο Άδωνις Γεωργιάδης εξυπηρετούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένου τραπεζίτη;» ο κ. Μαρτίνης απάντησε «δεν ξέρω» και συνέχισε λέγοντας «διοικητικά υπάκουσε συγκεκριμένο τραπεζίτη για να σώσει το νοσοκομείο καίτοι δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης».

Ερωτηθείς για το αν ο Μάκης Βορίδης συνέβαλε στην πορεία προς τον πλειστηριασμό απήντησε «ναι».

Για την «Ημιθέα» ο Ανδρέας Μαρτίνης δήλωσε ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει νοσοκομείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χαρακτήρισε την τροπολογία Βορίδη «φωτογραφική» εις βάρος του Ντυνάν και του Δημοσίου.

Σε ερώτηση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Γεωργαντά για τα χρέη του νοσοκομείου το 2014 πριν τον πλειστηριασμό, απάντησε ότι «ανέρχονταν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», διευκρινίζοντας στη συνέχεια πως «πρόκειται για 300 εκατ.».

Ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε πάντως πως το τίμημα των 115 εκατ. ευρώ που δόθηκε στον πλειστηριασμό «δεν ήταν τίποτε, καθώς το κέρδος δεν ήταν μονοσήμαντο», έκανε λόγο για «φωτογραφικό διαγωνισμό», ενώ ανέφερε ότι «αν δεν ήταν η διοίκηση Γεωργιάδη θα είχα λειτουργήσει διαφορετικά, θα καταλάβετε αν δείτε το μνημόνιο».

Επανέλαβε «ο Άδωνις Γεωργιάδης μου είπε επιθυμία είναι να φύγετε για να βάλει δική του διοίκηση και το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε με τον πλειστηριασμό», προσθέτοντας πως έχει δεχτεί «οχλήσεις από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, που είναι αντίθετος με τη συνέχιση της θητείας του παρόντος διοικητικού συμβουλίου».

Ο κ. Μαρτίνης μίλησε για 17.000 δωρεάν νοσηλείες -ανάμεσα τους εκατοντάδες πολιτικοί- εκ των οποίων μόνο οι 1.700 αφορούσαν απόρους, εξηγώντας πως το «δωρεάν είχε κατά κύριο λόγο την έννοια της αναβάθμισης θέσης», ενώ στην ερώτηση του κ. Γεωργαντά «γιατί το κάνατε» απάντησε «ήταν υποχρέωση, ήμασταν κοινωφελές ίδρυμα». Στην επισήμανση του βουλευτή της ΝΔ ότι «το τίμημα του πλειστηριασμού μοιράστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Μαρτίνης είπε «δεν έχω συναντήσει κανέναν από την παρούσα πολιτική ηγεσία».

Απαντώντας στις ερωτήσεις της εισηγήτριας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου, γιατί αποσύρθηκαν τα ένδικα μέσα κατά της Μarfin και αν υπήρχε άλλος τρόπος να λάβουν τα δεδουλευμένα οι εργαζόμενοι, επανέλαβε ότι δέχτηκε «πιέσεις από τον Ανδρέα Λοβέρδο για να αποσύρει τα ένδικα μέσα κατά Βγενόπουλου» και «παράκληση» να δεχτεί τον κ. Λιαρόπουλο, και πως η διάταξη του νόμου 4058/12 που υπέγραψε ο τότε υπουργός «βοήθησε να αρθεί η γνωμοδότηση και να πουληθεί το νοσοκομείο». Στην επισήμανση δε της κ. Χριστοφιλοπούλου γιατί ευχαρίστησε τον τότε υπουργό δήλωσε «το έκανα από ευγένεια».

Ο κ. Μαρτίνης υποστήριξε πάντως πως «πολλοί στο ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να βρουν λύση», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Δημήτρη Κρεμαστινό και λέγοντας πως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου «παρέπεμψε το θέμα στην ολομέλεια του Νομικού συμβουλίου του Κράτους».

Η συνεδρίαση διεκόπη λόγω των προβλημάτων υγείας του μάρτυρα και θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη, 14 Ιουνίου με την εξέτασή του από τους εισηγητές των άλλων κομμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Back to top button