Ελλάδα

Σεισμός 6,1 ρίχτερ μεταξύ Χίου και Λέσβου

Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15.28 στη θαλάσσια περιοχή 37χλμ. νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης, νότια από το Πλωμάρι. Ακολούθησε στις 15.35 μετασεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το εστιακό βάθος είναι 10χλμ.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός και στην Αθήνα, αλλά και στην Τουρκία, καθώς υπολογίζεται πως το επίκεντρό του απείχε 85χλμ από τη Σμύρνη. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ο σεισμός έγινε αισθητός στα τουρκικά παράλια αλλά και στην Κωνσταντινούπολη. Εκτάκτως αναχωρεί για το νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης προκειμένου να έχει εικόνα της κατάστασης από κοντά.

Σε Χίο και Λέσβο επικράτησε πανικός με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το σεισμό έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε κτίρια, κυρίως στην περιοχή του Πλωμαρίου, ενώ τοίχοι σπιτιών κατέρρευσαν και στο χωριό Βρίσα.

Τόσο στη Χίο όσο και στη Μυτιλήνη, έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις, ρωγμές και πτώση σοβάδων. Ο δρόμος προς το Πλωμάρι έκλεισε και τα συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες να ανοίξει ο δρόμος. Υπάρχει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού όπως είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Λέκκας και προέτρεψε τους κατοίκους που έχουν προβλήματα στα σπίτια τους να μη μπαίνουν μέσα μέχρι να εκτονωθεί το φαινόμενο. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί. Εκτάκτως αναχωρεί για το νησί ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης προκειμένου να έχει εικόνα της κατάστασης από κοντά.

Σημαντικές ζημιές στο Πλωμάρι

Σε δήλωσή του επίσης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος. Αντίθετα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα. Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης – Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Back to top button