Κόσμος

Δημοψήφισμα ετοιμάζει η Καταλονία παρά τις αντιδράσεις

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, φέρεται ο πρόεδρος της εν λόγω ισπανικής περιφέρειας, Κάρλες Πουτζδεμόν. 

Αυτή η επιδίωξη του Πουτζδεμόν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιθυμίες της ισπανικής κυβέρνησης αλλά και με παλαιότερη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο έχει απορρίψει, οριστικά και ομόφωνα, το ψήφισμα του κοινοβουλίου της Καταλονίας, με το οποίο ανακήρυσσε ουσιαστικά την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιοχής και περιέγραφε έναν οδικό χάρτη ώστε έως το 2017 η Καταλονία να αποσχιστεί από την Ισπανία.

Διεκδικώντας το «δικαίωμα σ’ ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης», ο Κάρλες Πουτζδεμόν δήλωσε πως η ερώτηση που θα τεθεί στους κατοίκους της περιφέρειάς του είναι η εξής: «Θέλετε να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας;».

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι ίδιοι Καταλανοί φέρονται διχασμένοι στο θέμα της ανεξαρτησίας.

Από την πλευρά της, η ισπανική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εμποδίσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια που εξελίσσεται από μια ανακοίνωση σε γεγονός θα προσβληθεί από την κυβέρνηση… Αυτό το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να διεξαχθεί γιατί είναι παράνομο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγο Μέντες ντε Βίγο.

Παλαιότερες πληροφορίες έκαναν λόγο πως η κυβέρνηση της Καταλονίας σκοπεύει να προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας σε περίπτωση που δεν της επιτραπεί να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα πάνω σε αυτό το ζήτημα.

efsyn.gr

Back to top button