ΑγροτικάΕλλάδαΚαστοριά

Λήψη προληπτικών μέτρων και αποφυγή περιστατικών ανθρώπου – αρκούδας

 

Από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνονται προς τους Δήμους και τους Πολίτες τα προληπτικά μέτρα σε ότι αφορά τα περιστατικάαλληλεπίδρασης ανθρώπου – αρκούδας όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Επιτροπών Διαχείρισης «κρίσεων» περιστατικών προσέγγισης Αρκούδας και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις κείμενες διατάξεις.

Δήμοι:

– Προμήθεια ειδικών κάδων ασφαλείας για την συλλογή απορριμμάτων. Ενημέρωση των πολιτών να εναποθέτουν τα απορρίμματα  το πρωί κάθε ημέρας ώστε η αποκομιδή τους να έχει ολοκληρωθεί κατά τις απογευματινές ώρες και οι κάδοι να είναι κενοί κατά την διάρκεια της νύχτας για να μην υπάρχουν ελκτικά τροφικά διαθέσιμα. Συχνή πλύση των κάδων.

– Καθαρισμός των εκτάσεων ιδιοκτησίας των Δήμων (ιδίως εκείνων που βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών), από την δενδρώδη – δασική βλάστηση ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η δυνατότητα φωλεοποίησης του ζώου στα σημεία αυτά.

–  Ενημέρωση των πολιτών με διάφορους τρόπους (συναντήσεις ενημέρωσης με τοπικούς φορείς και κατοίκους, καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διανομή φυλλαδίων κλπ.) για τα μέτρα πρόληψης αλλά και τα μέτρα αντιμετώπισης σε έκτακτη περίπτωση προσέγγισης ανθρώπου-ζώου.

– Διερεύνηση δυνατότητας για την προμήθεια ηλεκτροφόρων περιφράξεων και τη διάθεσή τους σε περιπτώσεις προσέγγισης αρκούδων πλησίον οικισμών, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, γεωργικές καλλιέργειες κλπ.

Πολίτες:

– Συλλογή των καρπών από τα οπωροφόρα δένδρα στις ιδιοκτησίες τους, ώστε να είναι δύσκολη η ανεύρεση τροφής από το ζώο.

– Καθαρισμός των εκτάσεων ιδιοκτησίας τους (ιδίως εκείνων που βρίσκονται εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών), από την δενδρώδη – δασική βλάστηση ώστε να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν η δυνατότητα φωλεοποίησης του ζώου στα σημεία αυτά.

– Προμήθεια και χρήση από τους πολίτες ηλεκτροφόρων περιφράξεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όλες τις μελισσοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις αλλά και σε μικρούς κήπους πλησίον των οικισμών.

– Χρησιμοποίηση ποιμενικών σκύλων από τους κτηνοτρόφους για την προστασία των κοπαδιών τους. Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με τις ηλεκτροφόρες περιφράξεις λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στην προστασία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

– Σε περίπτωση γεωργικών εργασιών ή γενικότερα κυκλοφορίας σε περιοχή στην οποία έχει καταγραφεί εμφάνιση αρκούδων ή γενικά θεωρείται ότι αποτελούν δυνητικό βιότοπο του ζώου, θα πρέπει να γίνεται χρήση μέσων (κόρνες, σφυρίχτρες, σειρήνες κλπ), ώστε να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αισθητή η παρουσία του ανθρώπου.

 

 

Back to top button