Καστοριά

Ο νόμος των πέντε σταδίων (του Λεωνίδα Εκιντζόγλου)

Ελάχιστος ο κόσμος στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες όπως ακριβώς το είχα προβλέψει. Δεν είναι ότι συντάσσονται οι πολίτες με την παράλογη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο! Απλώς έχει βρει εδώ εφαρμογή ένα από τα πλέον παλιά προγράμματα συναισθηματικής αντίδρασης της ψυχολογίας:
Ο νόμος των πέντε σταδίων
σύμφωνα με αυτή την φόρμουλα κάθε άνθρωπος (ή σώμα ανθρώπων) όταν βιώσουν ένα βαρύ πλήγμα αντιδρούν σε αυτό με πέντε διαδοχικές συναισθηματικές αποκρίσεις.
.
>>ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ… Άρνηση
Τα άτομα δεν αποδέχονται την κατάσταση και εξακολουθούν να λειτουργούν σαν να μην έχει αυτή συμβεί.
.
>>ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ… Θυμός
Τα άτομα αρχίζουν να συνειδητοποιούν αυτό που τους έχει συμβεί, να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται πλέον για μία μόνιμη κατάσταση για την οποία κάποιος ευθύνεται, Τον ψάχνουν και στρέφονται εναντίον του. Αν δεν υπάρχει τον επιννοούν κι αν δεν τα καταφέρουν κι έτσι στρέφονται κατά του εαυτού τους.
.
>>ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ… Κατάθλιψη
Αφού έχει ανέβει η αδρεναλίνη κι έχει εκδηλωθεί ο θυμός, η αδρεναλίνη πέφτει και κουρασμένα από την έκρηξη τα άτομα καταρρέουν, μιζεριάζουν, αυτο-οικτίρονται, κλαίνε.
.
>>ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ… Διαπραγμάτευση
προκειμένου να αποσείσουν την νοσηρή κατάσταση της κατάθλιψης τα άτομα υπερδραστηριοποιούνται και ψάχνουν εναλλακτικές. Δοκιμάζουν οποιαδήποτε πρόταση λύσης διαφαίνεται στον ορίζοντα, όσο πιο ολοκληρωτική και ταχύρρυθμη, τόσο το καλύτερο. Εδω δουλεύουν οι απατεώνες στυλ Σωρρα.
.
>>ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ… Αποδοχή
Αφού όλα τα μέσα κι οι διαδικασίες και οι υποτιθέμενες λύσεις έχουν σε κάποιο μέτρο δοκιμαστεί και δεν φέρνουν ταχεία αποτελέσματα τα άτομα περνούν πλέον στην τελική φάση αντίδρασης που είναι η αποδοχή της κατάστασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και ο θρήνος που την συνοδεύει.

 

 

 

 

 

One Comment

  1. Σωστή η επιστημονική άποψη του συνονόματου φίλου, υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση που αποτυπώνετε με το ανέκδοτο που λέει: Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο δεν πάμε για ψάρεμα. Ετσι ο κόσμος πήγε για ψάρεμα και όχι στην εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Back to top button