Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Η κόντρα Καστοριάς – Άργους Ορεστικού για το Μουσικό Σχολείο (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Σε αντιπαράθεση οι δυο δήμοι για την πολυπόθητη έδρα – Επιτέλους αποκτά ο νομός μουσική εκπαίδευση

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου

Την σημαία του πολέμου ανύψωσε προς κάθε κατεύθυνση ο δήμαρχος  Άργους Ορεστικού, κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, με αιτία την ίδρυση Μουσικού Σχολείου, που οραματίζεται και  διεκδικεί για την Τοπική Κοινότητα Βογατσικού. Οι δυο δήμοι διεκδικούν με  μανία την ίδρυση  του Μουσικού σχολείου ο καθένας για την  περιοχή του και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να φουντώσει η μάχη ανάμεσα στην Καστοριά και το Άργος Ορεστικό.

Τελικά μετά από απόφαση του  Υπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Γαβρόγλου το μουσικό διδακτήριο θα ιδρυθεί στο δήμο Καστοριάς.

Το γεγονός αυτό εξαγρίωσε τον κ. Κεπαπτσόγλου, ο οποίος εξαπέλυσε μύδρους προς κάθε κατεύθυνση, ενώ οι φαρμακερές βολές του δεν άφησαν αλώβητο ούτε τον Υπουργό , καθώς την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017 ο ίδιος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Γαβρόγλου. Στο δελτίο τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ  ισχυρίζεται ότι ο Υπουργός εκφράστηκε θετικά για την  καινοτόμο πρότασή του να συνδυαστεί η προοπτική ίδρυσης του Μουσικού Σχολείου στο Βογατσικό με τη μετατροπή των κατασκηνώσεων του Βογατσικού σε έναν πρότυπο πανελλαδικής εμβέλειας θεσμό μουσικών κατασκηνώσεων ως κέντρο αναφοράς όλων των Μουσικών Σχολείων της χώρας, ενώ όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, υπήρξε ταύτιση απόψεων για την ανάπτυξη και υλοποίηση κοινών δράσεων και δομών που σχετίζονται με τα παραπάνω.

 

Αιτία “πολέμου” ο τρόπος που κάποιοι πολιτικοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες κινήθηκαν

Πάντως η μάχη εντυπώσεων εκ μέρους του κ. Κεπαπτσόγλου συνεχίστηκε και την Κυριακή 18 Ιουνίου, καθώς ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού πραγματοποίησε στην τοπική κοινότητα Βογατσικού ενημέρωση σχετικά με την ίδρυση του Μουσικού Σχολείου στο Βογατσικό.

O κ. Κεπαπτσόγλου στην ανοιχτή εκδήλωση έστριψε πάλι τα βέλη του προς κάθε κατεύθυνση για το γεγονός ότι δεν θα υλοποιηθεί τελικά το μουσικό σχολείο στην κοινότητα Βογατσικού. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει τίποτα με την Καστοριά, όμως αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά είπε αιτία πολέμου ο τρόπος που κάποιοι πολιτικοί ή υπηρεσιακοί παράγοντες κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο δήμαρχος  Άργους Ορεστικού  δεν παρέλειψε να επιτεθεί ξανά και στον κ. Γαβρόγλου κάνοντας λόγο για δούλεμα και εμπαιγμό την ώρα που μέσα στο ραντεβού μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για την πρόταση του Άργους ενώ είχε ήδη υπογράψει την απόφαση για ίδρυση Μουσικού Σχολείο για την πόλη της Καστοριάς.

Σε συνέχεια των εξελίξεων ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού πραγματοποίησε την Δευτέρα  19 Ιουνίου κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  με μοναδικό θέμα  Ημερήσιας Διάταξης  τη λήψη απόφασης που υπέγραψε ο  Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται το Μουσικό Γυμνάσιο Νομού Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά.

 

Δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα, αντιθέτως υπάρχει διάθεση για συνεργασία

Στην αντίπερα όχθη, στο δήμο Καστοριάς,  η δημοτική αρχή για να  δηλώσει κατοχυρωμένη  για τις ενέργειες που ακολούθησε ώστε να αποκτήσει το μουσικό διδακτήριο , παραχώρησε  την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι  συνέντευξη τύπου παρόντος του αντιδήμαρχου,  κ. Λεωνίδα Παπαδημητρίου.
Οι δυο αυτοδιοικητικοί κράτησαν χαμηλούς τόνους σχετικά με την αντιπαλότητα που υπάρχει μεταξύ των δυο δήμων Άργους Ορεστικού και Καστοριάς, ενώ ο δήμαρχος φειδωλός στις τοποθετήσεις του προσέφερε χείρα  συνεργασίας στο δήμαρχο Άργους.

Ο κ. Αγγελής ξεκίνησε την  τοποθέτηση του από τις διαδικασίες που δρομολογήθηκαν  για την απόκτηση του μουσικού εκπαιδευτηρίου : « Από το 2015 η Δημοτική Αρχή, είχε αποφασίσει και είχε εντάξει στον προϋπολογισμό του Δήμου, δράσεις οι οποίες αφορούσαν στο ενδιαφέρον για την ίδρυση ενός Μουσικού Γυμνασίου στην πόλη της Καστοριάς και ενός Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου, όπου το δεύτερο ήδη λειτουργεί .Το ενδιαφέρον του Δήμου, διαφάνηκε με συγκεκριμένες θέσεις του Δημοτικού Συμβούλιου  από τον Ιανουάριο του 2015 και επαναλήφθηκε το 2016 με την κατάθεση ενός πλήρους και εμπεριστατωμένου φακέλου. Τέλος Μαΐου του 2017, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Μουσικού Γυμνασίου στην Καστοριά και φυσικά υπάρχει και το αντίστοιχο ΦΕΚ» , ενημέρωσε ο κ. Αγγέλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τηρήθηκαν τα εκπαιδευτικά κριτήρια από την αντίστοιχη Περιφερειακή Διεύθυνση και από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: «Η συγκεκριμένη απόφαση καλύπτει και πληθυσμιακούς όρους, ιστορικούς λόγους και χωροταξικά κριτήρια. Θα ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας, οι οποίες έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό σε αντίστοιχους κωδικούς», είπε χαρακτηριστικά .

Αναφερόμενος ωστόσο  στις αντιδράσεις διεκδίκησης από μεριάς του Δήμου Άργους Ορεστικού, της ίδρυσης  ενός Μουσικού Σχολείου στο Βογατσικό, ο Δήμαρχος Καστοριάς  διευκρίνισε πως είναι δικαίωμα του κάθε Δήμου να διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί προς το κοινό όφελος: «Δεν υπάρχει», τόνισε «καμία αντιπαλότητα, αντιθέτως υπάρχει διάθεση για συνεργασία προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως όταν ένας Δήμος κερδίζει το οτιδήποτε, για παράδειγμα μια υπουργική απόφαση, το να διεκδικείς από αυτόν το Δήμο την κατάκτησή του που είναι όμορφη και που είναι δίπλα σου και εξυπηρετεί ουσιαστικά τα ίδια πράγματα, θεωρώ προσωπικά πως δεν είναι σωστό».

 

Σημεία επιλογής για την εγκατάστασή του, το 2ο Γυμνάσιο στην Καλλιθέα και το Τεχνικό Λύκειο

Από τη μεριά του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Λεωνίδας Παπαδημητρίου, σχολίασε πως εξίσου σημαντικό, εάν όχι περισσότερο, είναι η ίδρυση του Ειδικού Τεχνικού Λυκείου στην Καστοριά: «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την Αντιδημαρχία, σε συνεργασία με το Δήμαρχο, κινηθήκαμε στοχευμένα προκειμένου να ιδρυθούν τα δύο προαναφερόμενα σχολεία στην Καστοριά. Υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις λόγω διαφόρων παραγόντων σε πανελλαδικό επίπεδο, ωστόσο όταν επανήλθε το θέμα συνεχίσαμε τις δράσεις μας. Προσπαθήσαμε να είμαστε συγκρατημένοι».

Το ευχάριστο πάντως στην όλη υπόθεση είναι το γεγονός πως ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεριάς Καστοριανών πολιτών, να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Σχολείο. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι μαθητές από την Π.Ε. Καστοριάς, οι οποίοι καθημερινά πηγαίνουν μέχρι τη γειτονική Σιάτιστα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του Μουσικού Σχολείου.

Ας ελπίσουμε επιτέλους  να πρυτανεύσει η λογική  και το μόνο θετικό έργο εδώ και  πολύ καιρό για την Καστοριά, να μην υπονομευτεί από τη τοπική διαμάχη αλλά με ειλικρινή διάλογο να ξεπεραστεί και να στηριχτεί από όλους. Αντί του αρνητικού τοπικού φανατισμού ας σκεφτούμε και ας προτάξουμε τοπικές συνεργασίες. Όλοι μας πρέπει να στηρίζουμε ότι υλοποιείται  στην περιοχή  μας. Το στοίχημα είναι ακριβώς αυτό, να επιτύχουμε ενωμένοι σ’ αυτό εδώ τον τόπο, έχοντας δίπλα μας όλους τους  φορείς και την κοινωνία.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού ιδρύονται τρία Μουσικά Γυμνάσια

1) Το Μουσικό Γυμνάσιο Ελευσίνας, με έδρα την Ελευσίνα, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

2) Το Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς, με έδρα την Καστοριά, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

3) Το Μουσικό Γυμνάσιο Λιβαδειάς, με έδρα τον Άγιο Γεώργιο, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς  Ελλάδας.

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

 

One Comment

  1. Καλή επιτυχία. Και μια υπενθυμιση στους δασκαλους μουσικής. Η Καστορια και η ευρυτερη πςριοχή διαθέτει πλουσια μουσικά ακουσματα, Διδεται η ευκαιρία μεσα απο το Μουσικό Σχολείο να βγουν οι επομενοι Μικηδες αρκει να υπαρχει σεβασμός στην μουσικη παραδοση. Οι μουσικοί μεταπρατισμοί δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Καλή αρχή

Back to top button