ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο Θοδωρής Αθερίδης λίγο πριν την εμφάνιση στο Θέατρο του Βουνού (συνέντευξη)

 

Ο δημοφιλής ηθοποιός μιλάει στην εφημερίδα “Ορίζοντες” για την παράσταση 

Λίγο πριν την παράσταση “Το Ψέμα” που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου στο Θέατρο Βουνού Καστοριάς, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θοδωρής Αθερίδης,  μίλησε στους “Ορίζοντες” για το θέατρο, τη σκηνοθεσία, το ψέμα και την αλήθεια.

Συνέντευξη στη Χρύσα Κοσμίδου

Εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έχετε αναλάβει και τη σκηνοθεσία του έργου. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσετε ταυτόχρονα και τις δύο ιδιότητες;

Δεν είναι δύσκολο, είναι απολαυστικό. Από όλες τις ιδιότητες με τις οποίες  έχω καταπιαστεί  το πιο δύσκολο είναι το γράψιμο.  Το να ενσαρκώνω ρόλους είναι μια διαδικασία κατά την οποία εκτονώνομαι, ακολουθώντας το ένστικτο, τη γνώση και την εμπειρία μου. Όσον αφορά τη σκηνοθεσία, είναι κάτι το οποίο το κάνεις όταν έχει μια καλή και σωστή βάση, που δεν είναι άλλη από το κείμενο.

Παρά την οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας, βλέπουμε πως ο κόσμος αγαπάει το θέατρο και το στηρίζει. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται όλη αυτή η αγάπη και η στήριξη  του κόσμου προς τα πολιτιστικά δρώμενα;

Πιστεύω ότι ανά τους αιώνες η θεατρική τέχνη ήταν πολύ δημοφιλής. Στηρίζεται στην απόλαυση των θεατών, να βλέπουν τους ηθοποιούς να απολαμβάνουν το παίξιμο των ρόλων τους.

Όλοι όσοι παίζουν στο θέατρο είναι τυχεροί,  διότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να τους βλέπουν. Έτσι γεννήθηκε το θέατρο πριν από πολλούς αιώνες, μέσα από την τελετουργία των Ελευσίνιων Μυστηρίων και έτσι παραμένει.

Θεωρώ πως σε περιόδους κρίσης, ο κόσμος έχει την ανάγκη ενός επανακαθορισμού και αναζητά μια πνευματική ενασχόληση.  Για να αντέξεις την καθημερινότητα θα πρέπει να την κοιτάξεις και με μια πιο λοξή ματιά, όπως είναι αυτή της τέχνης.

Μεταξύ μιας μάχης ψέματος και αλήθειας  ποιος θα βγει νικητής;

Δεν μπορείς ένα ψέμα να το συντηρήσεις στο διηνεκές. Έρχεται η πραγματικότητα και δείχνει το αληθινό της πρόσωπο, αφήνοντας εκτεθειμένους όλους όσους έχουν πει τα ψέματα. Αυτό είναι το κακό με το ψέμα. Βέβαια, από την άλλη μεριά, όταν το λες χαίρεις αποδοχής, εκτίμησης και προτίμησης.

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση “Το Ψέμα”.  Πού βασίζεται και τι να περιμένει να δει ο κόσμος της Καστοριάς;

Είναι μια παράσταση, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιοδεία.  Όσον αφορά στην περιοδεία, προβήκαμε σε ορισμένες αλλαγές. Δηλαδή η ιστορία παύει να εξελίσσεται μέσα στο κλειστό σαλόνι ενός σπιτιού, αλλά μεταφέρεται στην ταράτσα.

Πραγματικά, πρόκειται για μια απολαυστική κωμωδία, όπου το κεντρικό της θέμα πιστεύω πως το έχει ζήσει όλος κόσμος.  Οι ανατροπές είναι συνεχείς πάνω σε μια ιδέα αριστοτεχνικά πλασμένη.

orizontespress.gr

 

 

Back to top button