Συνέντευξη της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Στέλλα Γκαντώνα στην Κυριακάτικη KONTRANEWS
Πιστεύετε ότι όλοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα που προκλήθηκε με την καθαριότητα στους δήμους ήταν σωστοί;
Το πρόβλημα με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δήμων έρχεται από το παρελθόν και ποτέ μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε με υπευθυνότητα, αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους σε χρόνια ομηρία. Η κυβέρνηση μετά και την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιδίωξε να βρει τη βέλτιστη δυνατή λύση ώστε και να λυθεί οριστικά το θέμα των εργαζομένων με την μονιμοποίηση τους μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Πιστεύω ότι η τροπολογία που κατατέθηκε, φέρνει την κανονικότητα στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, δεν παραδίδει τα σκουπίδια στα ιδιωτικά συμφέροντα και βάζει ένα οριστικό τέλος στην ομηρεία των εργαζομένων.
Γιατί η Νέα Δημοκρατία επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και σας κατηγορεί ότι κοροϊδεύετε τον κόσμο…
Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η ΝΔ είναι αυτή που είχε σε ομηρεία για εκβιάζει τους εργαζόμενους τόσα χρόνια , με τις προεκλογικές ανανεώσεις των συμβάσεων και τώρα πιστή στην νοοτροπία και ιδεολογία της, θέλει να τους πετάξεισαν στυμμένη λεμονόκουπα για να δώσει την αποκομιδή των σκουπιδιών στα προσφιλή σε αυτήν ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.
Μετά και την επίσκεψη Ρέγκλινγκ, εκτιμάτε πως η έξοδος στις αγορές για τη χώρα μας πλησιάζει;
Μετά την συμφωνία το eurogroup , τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα είναι σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αρχίσουμε να βγαίνουμε στις αγορές. Ξερετε κ. Γκαντώνα πρέπει να εξηγήσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Η έξοδος στις αγορές και μάλιστα, χωρίς την ποσοτική χαλάρωση, ουσιαστικά βάζει ένα τέλος στην μνημονιακή εποχή. Η χώρα θα αλλάξει σελίδα . Εμείς θα βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια παρά την θλίψη που αυτό θα προκαλέσει στην αντιπολίτευση.
Ο κίνδυνος των εκλογών, τις οποίες η αντιπολίτευση ζητά μετ’ επιτάσεως, έχει εκλείψει ή μπορεί να πάμε σε πρόωρες;
Οι εκλογές δεν είναι κίνδυνος, είναι μια δημοκρατική διαδικασία και θα γίνουν στην ώρα τους. Η ΝΔ αναγκάζεται σιγά σιγά να αλλάξει το αφήγημα της. Δυό χρόνια τώρα ο κ. Μητσοτάκης ζητάει εκλογές αλλά δεν έχει την τόλμη να τις διεκδικήσει.
Και τι εννοώ: Αν πραγματικά θέλει εκλογές η ΝΔ να καταθέσει στην Βουλή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Αυτή είναι η κοινοβουλευτική διαδικασία. Το να ζητάω καθημερινά εκλογές αλλά μην κάνω τίποτα να διεκδικήσω αυτό που μ επιτάσεως ζητάω , δείχνει πόσο πιστεύει αυτό που λέει η αξιωματική αντιπολίτευσηκαι πόσο υποκριτική είναι η στάση της. Αν θέλουν εκλογές ας τις ζητήσουν μέσα στην Βουλή, καταθέτοντας πρόταση μομφής και θα πάρουν την απάντηση τους. Ειδάλλως θυμίζουν τον ψαρά που πήγε για ψάρεμα χωρίς καλάμια, δίχτυα και δολώματα και περιμένει να πηδήξουν τα ψάρια μέσα στην βάρκα του.
Κατά τη γνώμη σας σε ποιο πεδίο πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση τώρα που έκλεισε η συμφωνία;
Στην ανάπτυξη για να δημιουργηθούν υγιείς θέσεις εργασίας. Να τρέξει άμεσα η Αναπτυξιακή τράπεζα επενδύσεων, να χορηγηθεί ρευστότητα στην αγορά, να προωθηθούν αναπτυξιακά έργα υποδομών και φυσικά να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία που κωλυσιεργεί τις όποιες επενδυτικές προσπάθειες.Ξεκινάμε με το αναπτυξιακό συνέδριο στην Δυτική Μακεδονία μέσα στον Ιούλιο και εκεί ο πρωθυπουργός θα δώσει το στίγμα της νέας Ελλάδας και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και να ελαχιστοποιήσουμε τα μειονεκτήματα με τις κατάλληλες παρεμβάσεις. Η ανάπτυξη που εμείς θέλουμε πρέπει να έχει μια ισορροπία που να αγκαλιάζει όλη την χώρα και όλο τον λαό. Ανάπτυξη των αριθμών και να επωφελούνται μόνο 200 οικογένειες στην χώρα την είδαμε παλαιότερα και διαπιστώσαμε πόσο πολύ μας έβλαψε ως χώρα τελικά. Η ανάπτυξη πρέπει να αφορά το σύνολο της χώρας και το σύνολο του λαού, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην τελική ανάλυση , είναι αυτές που θα δώσουν θέσεις εργασίας. Ξέρετε το χωριό μου στην εσχατιά της Ελλάδας έχει 50 κατοίκους, κανείς μέχρι σήμερα δεν έδωσε σημασία σε τέτοια χωριά σαν το δικό μου, ίσως γιατί μια πολυκατοικία στην Αθήνα έχει 250 άτομα και ψηφοθηρικά το ενδιαφέρον έπεφτε στις αστικές περιοχές. Ομως αυτοί οι 50 περήφανοι κάτοικοι είναι αυτοί που παράγουν το σιτάρι για να μπορεί να φάει ψωμί όλος ο δήμος Περιστερίου π.χ. Αυτό που θέλω να τονίσω με αυτό το παράδειγμα είναι ότι οι όποιες πολιτικές πρέπει να αγκαλιάζουν και τον δημότη τον Περιστερίου αλλά και τον κάτοικο της πιοαπομακρυσμένης περιοχής της χώρας. Η Ελλάδα είμαστε όλοι μαζί και όχι οι 200 οικογένειες που για χρόνια τώρα λυμαίνονταν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι δημοσκοπήσεις πάντως, επιμένουν να δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ και μάλιστα με την «ψαλίδα» να ανοίγει υπέρ της…
Το έργο των δημοσκοπήσεων το έχουμε ξαναδεί. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ νομίζω όλοι το ξέρουν. Αλλά ακόμη και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις αυτό που
βλέπουμε είναι ότι η ΝΔ και η λοιπή αντιπολίτευση δεν αυξάνουν τα ποσοστά τους αλλά παραμένουν σε αυτά που είχαν. Υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοκρατικού κόσμου που περιμένει για να εκφραστεί. Είναι ο κόσμος που στήριξε την αλλαγή του 1981 και απογοητεύτηκε από το 1996 και μετά. Είναι φυσικό να είναι συγκρατημένος και να περιμένει. Αυτό το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που είναι κοντά μας και παρακολουθεί την πορεία μας, πρέπει να το πείσουμε με την καθημερινή μας δουλειά συλλογικά και ατομικά, ότι δεν θα απογοητευτεί και δεν θα προδοθεί όπως προδόθηκε και απογοητεύτηκε παλαιότερα. Η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που περνά η χώρα εξαιτίας των κακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό που περιμένει από εμάς είναι να μην συντηρήσουμε το ίδιο αναξιόπιστο κράτος , να μην υπηρετήσουμε την διαπλοκή όπως οι προηγούμενοι και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Ο Αλέξης Τσίπρας εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και είμαι σίγουρη πως στο τέλος η ΝΔ θα μείνει με την χαρά των δημοσκοπήσεων και εμείς θα γευτούμε την χαρά της εκλογικής νίκης.
Και μία τελευταία ερώτηση, επειδή εκλέγεστε στην περιφέρεια. Ποιο είναι το μεγαλύτερο παράπονο που σας μεταφέρουν;
Το κυριότερο πρόβλημα στην Δ. Μακεδονία είναι η ανεργία. Η αγωνία του κόσμου και ειδικά των νέων ανθρώπων για το αύριο. Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα έχει να κάνει με το υδροκέφαλο κράτος των Αθηνών που δεν γνωρίζει και δεν καταλαβαίνει πως π.χ. στην Δ. Μακεδονία ανάβουμε σόμπες και καλοριφέρ 8 μήνες τον χρόνο. Ορισμένες φορές και τα πιο απλά πράγματα πρέπει να τα εξηγούμε στους διάφορους τεχνοκράτες του κέντρου. Ο κάθε Ελληνας και η κάθε Ελληνίδα ανεξάρτητα από πού μένει, πρέπει να έχει τις ίδιες ευκαιρίες και δυνατότητες για να δημιουργήσει και να αναπτυχθεί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει σε κάθε μας απόφαση να προσμετρούμε και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.Στην ζωή και στην πολιτική το «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο» δεν ισχύει.