Κόσμος

Η Καταλονία θα ανεξαρτητοποιηθεί εντός 48 ωρών αν βγει “Ναι”

«Αν η πλειοψηφία είναι υπέρ μιας Καταλανικής δημοκρατίας, προφανώς θα κηρυχθεί απευθείας η ανεξαρτησία», δήλωσε η Γκαμπριέλα Σέρα, μέλος του συνασπισμού που κυβερνά

Η Καταλονία δεν θα χάσει χρόνο, αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, τον Οκτώβριο.

«Αν η πλειοψηφία είναι υπέρ της δημιουργίας μιας Καταλανικής δημοκρατίας, προφανώς θα πρέπει να κηρυχθεί απευθείας η ανεξαρτησία», δήλωσε η Γκαμπριέλα Σέρα, μέλος του συνασπισμού που κυβερνά την Καταλονία.

Αυτό θα γίνει μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με προσχέδιο νομοσχεδίου, γράφει το Reuters, αλλά σημειώνει ότι παραμένει ασαφές το αν τελικά θα γίνει το δημοψήφισμα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας και η κυβέρνηση έχουν μπλοκάρει τις προηγούμενες προσπάθειες και η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πράξει το ίδιο σε όποια απόπειρα διενέργειας δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το δημοψήφισμα, το οποίο συνέταξαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης, αν επικρατήσει το «ναι», η τοπική κυβέρνηση θα κηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 48 ώρες και αν επικρατήσει το «όχι» θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για νέα τοπική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο δεν ορίζει ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

thetoc.gr

Back to top button