ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ της Αυλής 2017: Όταν η μουσική γεμίζει τη «μεγάλη οθόνη»

Δυο ντοκιμαντέρ για τα φετινά μουσικά σχήματα του φεστιβάλ

 Φέτος, για πρώτη χρονιά, το Φεστιβάλ της Αυλής πλαισιώνει τις μουσικές του προτάσεις με αντίστοιχες θεματικές κινηματογραφικές προβολές, προτείνοντας να δούμε τη μουσική μέσα από τους ίδιους τους ανθρώπους που τη δημιουργούν, την υπηρετούν, την απολαμβάνουν και την αγαπούν!

Με αυτό το σκεπτικό, θα γνωρίσουμε τις Stringless –που μόλις εμφανίστηκαν στο Απόζαρι την περασμένη Τετάρτη- και τους Encardia –που θα εμφανιστούν στο Ντολτσό την ερχόμενη εβδομάδα- στη μεγάλη οθόνη: οι άνθρωποι, το περιβάλλον τους, οι συνθήκες της ζωής τους, οι σχέσεις τους, ο πολιτισμός της πατρίδας τους, η ιστορία της μουσικής τους.

Βραβευμένα και τα δυο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς αναδειχθηκαν τα πλέον αγαπημένα του κοινού, μας μεταφέρουν πίσω από το επίπεδο της συναυλίας, μας αφηγούνται την ιστορία της μουσικής και των ανθρώπων της.

Παρών στην προβολή των ντοκιμαντέρ θα είναι και ο σκηνοθέτης των ταινιών, κος Άγγελος Κοβότσος.

Επιλεκτική Φιλμογραφία

2002    Tα σπίτια του ήλιου

2006    Έβγα ήλιε, κάτσε ήλιε

2011    Encardia, η πέτρα που χορεύει

2014    Καιρός για ήρωες

2015    David Kennedy, Σμιλεύοντας τη ζωή (μμ)

2017    Stringless 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΒΟΛΩΝ: 21:30 στην Αυλή του Αρχοντικού Πηχεών, Ντολτσό

Στρίγγλες | String-less

Βραβείο Κοινού Ελληνικής Παραγωγής | 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  2016

 Μια ορχήστρα αποτελείται από: μία κιθάρα, ένα μπάσο, ένα πιάνο και τύμπανα. Α! Και μία φωνή! Σωστά;… Λάθος! Μια ορχήστρα μπορεί να αποτελείται από φωνές που κάνουν τα πάντα! Πέντε γυναίκες! Πέντε ζωές! Που αγωνίζονται να επιβιώσουν στο δύσκολο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική, μια μουσική με γυναικεία ταυτότητα. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες. Θα τα καταφέρουν;

Πρέπει να προχωρήσουν. Δεν θα τις σταματήσει κανένα εμπόδιο. Είτε το δημιουργούν οι ίδιες είτε το σύμπαν.

Σκηνοθεσία Σενάριο: Άγγελος Κοβότσος

Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς

Μοντάζ: Γιάννης Κατσάμπουλας

Ήχος: Βαγγέλης Φάμπας, Μερόπη Καρακίτσιου

Μουσική: STRING-LESS

Παραγωγός: Βαγγέλης Φάμπας

Παραγωγή: Massive Productions

Ελλάδα (2017) /  Έγχρωμο 85’

 

e n c a r d i a, η πέτρα που χορεύει

Βραβείο Κοινού Ελληνικής Παραγωγής | 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης  2012

Bραβείο & τιμητική διάκριση ΦΕΣΤΙΒΑΛ CINEMA DEL REALE, SPECCHIA ΙΤΑΛΙΑ  2012

«Τα λόγια των τραγουδιών τους, μπορεί να μην τα καταλαβαίνεις, αλλά τα νιώθεις!!!». Η ταινία παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας. Συστηματικά από την ίδρυσή του συγκροτήματος τα μέλη του, ταξιδεύουν στην Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί :

Τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων, που μιλιέται στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα και της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία μέχρι σήμερα, και διασώζεται μέσα από τους ντόπιους μουσικους, παλιούς και νέους, τα τραγούδια και την ποίηση.

Την ταραντέλλα πίτσικα, μια ντόπια παραλλαγή του γνωστού ιταλικού χορού, που στην περιοχή απέκτησε μαγικοθρησκευτικές και θεραπευτικές διαστάσεις και ήταν ένας πολιτισμικά κατασκευασμένος εξορκισμός των προβλημάτων που απέρρεαν από την φτώχια, τη μιζέρια και την εγκατάλειψη της περιοχής του απομονωμένου ιταλικού νότου, μιας από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης.

Αυτούς τους ποιητές και μουσικούς συναντούν οι encardia για να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους και να ξαναφέρουν μπροστά μας αυτό το χαμένο πολιτισμό, συντελώντας έτσι και στη διάσωσή του.

Η ταινία γυρίστηκε από το 2010 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Grecia Salenitna στην Απουλία και κυρίως στα Ελληνόφωνα χωριά και τις πόλεις της Νότιας Ιταλίας (LECCE, KALIMERA, GALLATINA, STERNATIA, CORIGLANO, MELPIGNANO, OTRANTO, OSTUNI, SPECHIA, TOREPANTULI, BRINDIZI κ.α.), στη Μήλο στην Αθήνα και σε άλλους τόπους που το συγκρότημα περιοδεύει(Πάτρα, Ναυπακτία κ.ά.).

Στη ταινία εμφανίζονται και τραγουδούν όλα τα σημαντικά, μεγάλα αλλά και τα ανερχόμενα “αστέρια” της μουσικής σκηνής του “Salento” ενώ παρουσιάζονται στο φακό άνθρωποι της πνευματικής ζωής του τόπου που ασχολούνται σήμερα με τη γλώσσα “ Grico” αλλά και γενικότερα με τη πλούσια πολιτισμική παράδοση της Grecia Salentina, μια από τις πιο ζωντανές σήμερα παραδόσεις της Μεσογείου.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

Φωτογραφία: Διονύσης Πατρουτσόπουλος

Ήχος: Πασχάλης Κολέντσης

Μοντάζ: Φανή Ζιώζια

Παραγωγή:  Poulidis productions – Γιώργος Πουλίδης / COSMOSARTE – ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ Της ΤΕΧΝΗΣ

 

Ελλάδα (2012) /  Έγχρωμο 80’

 

Official trailer

https://www.youtube.com/watch?v=nfmaQxBUhT4

Παρακάτω θα βρείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ της Αυλής, ενώ αναλυτικές πληροφορίες για κάθε εκδήλωση θα ακολουθήσουν σύντομα.

19.07 ΤΕΤΑΡΤΗ (μουσική)

encArdia

22.07 ΣΑΒΒΑΤΟ (λογοτεχνία)

Το Διήγημα Σήμερα
Διαμαντής Αξιώτης, Σπύρος Γιανναράς, Σωτήρης Φ. Δημητρίου,

Γιάννης Καισαρίδης, Δημήτρης Γ. Κανελλόπουλος, Θωμάς Κοροβίνης,

Ηλίας Κουτσούκος, Στάθης Κοψαχείλης, Γιάννης Παλαβός,

Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Ηλίας Παπαμόσχος,

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Θωμάς Σ. Στεργιόπουλος,

Βασίλης Τσιαμπούσης, Νώντας Τσίγκας, Κοσμάς Ι. Χαρπαντίδης

 

οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αυλή του Αρχοντικού Πηχiών (Ντολτσό) στις 21:30

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

 

 

Back to top button