ΕλλάδαΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Νέα ταινία: «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» (βίντεο)

Ιστορικό ντοκουμέντο με πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ που δένουν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές που απλώθηκε η δράση του ΔΣΕ.

 «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε»

Στη 1 ώρα και 45 λεπτά της ταινίας περνούν από την οθόνη οι σημαντικότερες στιγμές της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ. Η ταινία πιάνει το νήμα από τις μέρες της Απελευθέρωσης, τον ηρωικό Δεκέμβρη, την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, την τρομοκρατία και τις αποφάσεις του ΚΚΕ. Τα πλάνα δένουν τη δράση του ΕΛΑΣ με το κίνημα στις πόλεις, την Ελεύθερη Ελλάδα. Ντοκουμέντα στην πλειοψηφία τους άγνωστα ως τώρα, δίνουν βήμα το βήμα σημαντικές πλευρές από τη ζωή των μαχητών, την πρώτη απόπειρα για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές, εκτιμήσεις για τη δράση του ΔΣΕ, με ειδικές αναφορές στη μόρφωση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την επιμελητεία, τον ειδικό ρόλο των γυναικών και της νεολαίας, διανθισμένα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ που δένουν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές που απλώθηκε η δράση του ΔΣΕ.

Ιστορικό Ντοκιμαντέρ – Ελλάδα 2017 – Διάρκεια 105΄

Σκηνοθετική επιμέλεια: Κώστας Σταματόπουλος

Κινηματογραφική ομάδα για τα γυρίσματα: Λεωνίδα Βαρδαρό, Κώστα Σταματόπουλο,

Σήφη Στάμου, Θεοδοσία Γραμματικού, Γιάννη Μαρούδα

Κείμενα Έρευνα: Παύλος Ρούφας, Θανάσης Λεκάτης

Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας

Ακούστηκαν οι ηθοποιοί: Μίλτος Δημουλής, Βασίλης Κολοβός, Νίκος Μόσχοβος,

Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστόφορος Γιακουμέλος.

Μουσική: Γιώργος Καλτσούνης

Παραγωγή: Κεντρική Επιτροπή ΚΚΕ

Διανομή: NEW STAR

 

Λίγα  λόγια για την ταινία

Η δεκαετία 1940 – ’49 είναι πολύ πλούσια, ανεξάντλητη πηγή σε ιστορικά συμπεράσματα με μεγάλη αξία για όσους ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της ταξικής πάλης στη χώρα μας και γενικότερα.

Κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στον αιώνα που πέρασε αποτελεί η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Αυτή η εποποιία, βεβαίως, και δεν μπορεί να χωρέσει στα περιορισμένα χρονικά όρια μιας ταινίας – ντοκιμαντέρ.

Στο μέτρο του δυνατού, όμως και ίσως ξεπερνώντας το, η ταινία “τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε”, κατορθώνει να αναπλάσει μέσα από ντοκουμέντα, στην πλειοψηφία τους άγνωστα έως τώρα, βήμα το βήμα σημαντικές πλευρές από τη ζωή των μαχητών, την πρώτη απόπειρα για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές. Ξεχωρίζει το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη, ενώ τα πλάνα από τις μάχες δένουν με σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές όπου απλώθηκε η δράση του ΔΣΕ.

Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία αντλήθηκαν κατά κύριο λόγο από το ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία της ΕΡΤ και του Πολεμικόυ Μουσείου , ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκαν πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ.

Ένας φόρος τιμής στους νεκρούς , σε όσους έπεσαν στα χαρακώματα με το όπλο στο χέρι, στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές και εξορίες.

Ο αγώνας του ΔΣΕ μας διδάσκει ακόμα την τεράστια σημασία που έχει η καλή οργάνωση και εκπαίδευση δυνάμεων σε όλες τις φάσεις του αγώνα. Πολύτιμη πείρα για το σήμερα και το αύριο. Όπως γνωρίζουμε, θα το δούμε και στην ταινία, η πολεμική επίδοση του ΔΣΕ, η εντυπωσιακή αντοχή και η αυτοθυσία των μαχητών του δεν ήταν τυχαία. Κρύβει μέσα της μια τεράστια ιδεολογική πολιτική και οργανωτική προεργασία και προετοιμασία που προκαλεί θαυμασμό. Είναι στην κυριολεξία μια ακαδημία συσσωρευμένης γνώσης και χρήσιμης πείρας. Είναι η γνώση και η πείρα ενός διαφορετικού στρατού, ανώτερου ακόμα και από τον ΕΛΑΣ. Είναι ένας λαϊκός επαναστατικός στρατός, άσχετα αν δεν ξεκίνησε ως τέτοιος. Ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της όξυνσης της ταξικής πάλης και η κορύφωσή της στη συγκεκριμένη περίοδο. Τα ιστορικά γεγονότα είναι αμείλικτα και οι επιλογές που είχαν τεθεί τότε μπροστά στο λαϊκό κίνημα ήταν πολύ συγκεκριμένες: Υποταγή ή αντεπίθεση. Τις αλυσίδες ή τα όπλα.

left.gr

Back to top button