Ελλάδα

Με «καπέλο» η πληρωμή φόρων και τελών κυκλοφορίας από τα γκισέ των τραπεζών

Φρένο στην πληρωμή φόρων και τελών κυκλοφορίας από τα γκισέ των τραπεζών και των ΕΛΤΑ θα επιδιώξει να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

(ΑΑΔΕ), με απόφαση που αναμένεται να υπογράψει σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με την απόφαση όσοι καταβάλλουν πλέον τους φόρους ή πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω των τραπεζών ή των ΕΛΤΑ θα επιβαρύνονται με την τραπεζική προμήθεια.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΑΔΕ, η απόφαση αυτή κρίνεται επιτακτική καθώς στόχο έχει να ενισχυθεί η διαφάνεια αλλά και να περιοριστούν οι δαπάνες της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς μόνο το 2016 κατέβαλλε στις τράπεζες προμήθειες 18,7 εκατ. ευρώ γα τις συναλλαγές που έκαναν οι φορολογούμενοι.

Η ΑΑΔΕ θα συνεχίσει να καλύπτει τις προμήθειες των τραπεζών, αλλά μόνο για όσους πληρώνουν τους φόρους μέσω e banking ή μέσω των ATM των τραπεζών, αλλά θα σταματήσει να επιβαρύνεται για όσους συνεχίζουν να πληρώνουν τους φόρους τους μέσω των τραπεζών.

Από το νέο αυτό μέτρο της ΑΑΔΕ θα εξαιρούνται όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι ηλικίας άνω των 70 ετών, έχουν προβλήματα αναπηρίας ή έχουν τεθεί σε δικαστική συμπαράσταση, οι οποίοι θα μπορούν να εξοφλούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ χωρίς επιβάρυνση.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να μειώσει το ετήσιο κόστος κατά 8 εκατ. ευρώ για τις προμήθειες που καταβάλλει από τα 18,7 εκατ. ευρώ στα 10 εκατ. ευρώ αλλά και να δώσει ένα ακόμη κίνητρο στους φορολογούμενους να κάνουν τις συναλλαγές τους μέσω του διαδικτύου.

real.gr

Back to top button