Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

“Λιμάνια ξηράς” κι άλλα παραμύθια (του Γρηγόρη Στεφάνου)

Στις 20 Δεκέμβρη του 2014, ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές του 15 είχα βρεθεί στο συνεδριακό κέντρο της Κοζάνης όπου θα μιλούσε ο Τσίπρας στη διάρκεια των εργασιών της περιφερειακής συνδιάσκεψης για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πολύς κόσμος τότε , παλμός και προσδοκίες πως κάτι θα άλλαζε ριζικά σε σχέση με την αντιλαϊκή πολιτική των νεοφιλελεύθερων .Δεν έχει νόημα να ανατρέξετε σ εκείνη την ομιλία .Όπως ίσως φαντάζεστε τίποτε από τα παχιά λόγια που ακούστηκαν δεν έγινε πράξη στα δυόμισι χρόνια που ακολούθησαν :Ούτε οι διαβεβαιώσεις του για το τέλος της μνημονιακής ληστείας , ούτε η υπόσχεση για άλλου είδους πρωθυπουργία , ούτε βέβαια οι υποτιθέμενες εξαγγελίες τοπικού ενδιαφέροντος για το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ ή την πολιτική ενίσχυσης της γούνας.
Όλος αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας ήταν απλά ένας φλύαρος και ανυπόφορος αριστερός βερμπαλισμός επικοινωνιακής στόχευσης.
Το ενδιαφέρον είναι πως δυόμισι χρόνια μετά , επιστρέφει στον ίδιο τόπο , στα πλαίσια της ίδιας διοργάνωσης και ξαναπουλάει το ίδιο παραμύθι .
Πάλι παχιά λόγια για παραγωγική ανασυγκρότηση , πάλι μεγαλοστομίες για αναπτυξιακή στρατηγική , πάλι αερολογίες και χαζομαρολογίες για συγκριτικά πλεονεκτήματα και “λιμάνια ξηράς” sic.
Κι όλα αυτά ποιός ?
Η κυβέρνηση που έχει εκχωρήσει τα πάντα στους ξένους για 100 χρόνια και δεν έχει τη δυνατότητα όχι να εκπονήσει στρατήγημα παραγωγικής ανασυγκρότησης , αλλά ούτε να πουλήσει ένα οικόπεδο ή να διώξει όσους έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον αν δεν το επιτρέψουν οι δανειστές.
Ο τσίπρας ,ακυρωμένος από την ίδια την πραγματικότητα, έχει μεταλλαχθεί από ευαγγελιστή της ελπίδας σε ντίλερ της πολιτικής αερολογίας.
Από κάτω , οι μαραγκιασμένες φάτσες των κομματικών παρατρεχάμενων ,παρακολουθούν μια ακόμη παράσταση πολιτικής κενολογίας που μιλάει για παραχώρηση 400.000 (!)στρεμμάτων στο δήμο Κοζάνης , για την αναβάθμιση σε “διεθνές «του Aεροδρομίου Καστοριάς , για τη στήριξη της γούνας και τη μετατροπή της Καστοριάς σε “λιμάνι ξηράς”.
Ελάχιστοι έχουν βαθιά γνώση και ειλικρινή προσέγγιση των δυνατοτήτων και του τρόπου ανάπτυξης της περιφέρειας. (κατά καιρούς έχω διαβάσει συγκροτημένες προτάσεις)
Όσοι, όμως, έχουν επίγνωση της πραγματικότητας και τρέφονται από τη νομή της εξουσίας ,με μεταπρατική διάθεση, θα επικοινωνήσουν το παραμύθι της παραγωγικής ανασυγκρότησης προς τα έξω…
Οι άλλοι, κομματικά πρωτοπαλίκαρα και πολιτικοί παραγιοί θα κομπορρημονούν αβέλτερα γιατί βρέθηκαν για λίγο στον ίδιο χώρο με τον ηγέτη.
Αισθάνομαι ,αυτού του τύπου, τις ανόητες πολιτικές φιέστες ως άκρως υποκριτικές και άρα προσβλητικές απέναντι στο λαό που κακοπαθαίνει όλο και περισσότερο.
Δεν είναι πως δεν μπορεί να παραχθεί έργο από κάτι τέτοιο .Κάθε άλλο…
Είναι μάλλον που ο λόγος διοργάνωσης τους είναι καθαρά επικοινωνιακός και πως πίσω από την επικοινωνιακή αντεπίθεση και τα ταρατατζούν του τσίπρα δε θα μείνει τίποτε για την κοινωνία .
Είναι σίγουρα και το ότι το χαρτί της αξιοπιστίας τόχει κάψει για τα καλά αυτή η κυβέρνηση.
Παρ όλα αυτά ακούω πως η παράσταση ” παραγωγική ανασυγκρότηση” θα παιχτεί και στις υπόλοιπες δώδεκα περιφέρειες .
Είναι σύνηθες οι θίασοι να περιοδεύουν τα καλοκαίρια…

 

 

Back to top button