Καστοριά

Ελπχ ΟΡΜΟΣ: Ένας χρόνος γεμάτος δραστηριότητες για όλους

Πριν από περίπου ένα χρόνο εγκαινιάσθηκε στην πόλη μας ένα καινούργιο σωματείο, το εργαστήρι λαογραφίας και παραδοσιακού χορού (ελπχ) ΟΡΜΟΣ από μια ομάδα νέων αλλά και έμπειρων ανθρώπων με κύρια γνωρίσματα τους, αφενός το έντονο ενδιαφέρον για την παράδοση και λαογραφία του τόπου μας, και αφετέρου την κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη, ειδικά την εποχή που ζούμε, προς όλους τους συντοπίτες και συνανθρώπους μας.

 

Πολύπλευρη και έντονη η δραστηριότητα του ελπχ ΟΡΜΟΣ για  την Καστοριά

 Για τις  ποικίλες δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου του νεοσύστατου αυτού συλλόγου αναφέρθηκε  ο Πρόεδρο του συλλόγου κ. Μιχάλης Μπινιάκος. Ο ίδιος μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ξεδίπλωσε με  παραστατικό τρόπο το πολύπλευρο προφίλ και τις  αμέτρητες δραστηριότητες του ελπχ ΟΡΜΟΣ, dράσεις που ανεβάζουν τον πήχη στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα  της ακριτικής μας περιοχής.

«Είναι αλήθεια πως το όνομα του ελπχ ΟΡΜΟΣ ακούστηκε σε πολλούς ασυνήθιστο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που, όπως κάθε φορά συμβαίνει άλλωστε στο άκουσμα κάτι καινούργιου στην πόλη μας, δυσανασχέτησαν και παρουσιάστηκαν δύσπιστοι, στην καλύτερη των εκφράσεων τους, στο γεγονός δημιουργίας ενός νέου σωματείου στην πόλη μας. Παρ όλα αυτά όμως, το ΔΣ, τα μέλη και οι φίλοι του ΟΡΜΟΥ απέδειξαν ότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο.  Το όνομα από μόνο του δηλώνει το σχήμα του χορού (όρμος= περιδέραιο= κύκλος) και η θέση των χορευτών (ο εις παρά τον άλλον), εκτός από το να μας οδηγούν στο σημερινό πανελλήνιο χορό συρτό υποδηλώνουν και τα αισθήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος και συμμετοχής. Και είναι αλήθεια πως το ελπχ ΟΡΜΟΣ, πέρα από τις λαογραφικές και χορευτικές του επιτυχίες, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα πλούσιο ρεπερτόριο εθελοντισμού, φιλανθρωπίας και κοινωνικής υποστήριξης στις μέρες μας».

Στο επίκεντρο ο πολιτισμός και η παράδοση

Από τους βασικούς σκοπούς του ελπχ ΟΡΜΟΣ είναι η διάσωση, η διάδοση και μεταλαμπάδευση της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομίας και η προσφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας. Έτσι, από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του νέου συλλόγου δημιουργήθηκαν, χάρη στην αθρόα συμμετοχή μελών, 5 πολυάριθμα τμήματα παραδοσιακού χορού (3 ενηλίκων και 2 παιδικά) όλων των επιπέδων και γνώσεων. Ταυτόχρονα, χοροδιδάσκαλοι και μέλη των τμημάτων αυτών παρακολούθησαν πολυάριθμα σεμινάρια και σχολεία εξειδίκευσης ανά την Ελλάδα, με σκοπό την απόκτηση/ανανέωση των γνώσεων τόσο στην διδακτική μεθοδολογία όσο και στο πρακτικό μέρος των παραδοσιακών χορών.

Τα τμήματα αυτά δημιούργησαν μεικτές χορευτικές ομάδες με πολυάριθμες συμμετοχές εντός και εκτός της Καστοριάς. Το ελπχ ΟΡΜΟΣ στήριξε όλες τις εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα παρουσιάζοντας χορούς της αστικής και αγροτικής Καστοριάς, της Ηπείρου, της Κέρκυρας, της Φλώρινας, της Δυτικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας, της Μικράς Ασίας και του Βορείου Αιγαίου, πάντα με την ανάλογη ενδυμασία και μουσική συνοδεία. Επιπλέον, συμμετείχε σε πολυάριθμα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, με αποκορύφωμα την απόλυτα επιτυχημένη εκπροσώπηση  στο 4ο Διεθνές φεστιβάλ “ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ” στην Σκόπελο, και την διπλή του παρουσία στην 2η συνάντηση Μακεδονικών Χορευτικών στην Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη πλευρά, το ελπχ ΟΡΜΟΣ κατάφερε να ενσωματώσει, για πρώτη φορά την περιοχή της Καστοριάς στο Διεθνές Σεμινάριο Χορού των Πρεσπών, διοργανώνοντας ένα διήμερο σεμινάριο με χορούς της αστικής παράδοσης της Καστοριάς και φιλοξενώντας στην πόλη μας πάνω από 80 συμμετέχοντες από 17 διαφορετικές χώρες του κόσμου! Επίσης, το ελπχ ΟΡΜΟΣ οργάνωσε με επιτυχία το 1ο Συμπόσιο Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού στην Καστοριά με πλούσιο ερευνητικό, ακαδημαϊκό και πρακτικό περιεχόμενο όσον αφορά πρακτικές, μεθοδολογίες και κινητικά μοτίβα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Αποκορύφωμα όμως της δυναμικής εξωστρέφειας του συλλόγου αποτελεί αδιαμφισβήτητα η αποστολή δυο χοροδιδασκάλων του ελπχ ΟΡΜΟΣ στην Ελληνική Κοινότητα του Γκελεντζίκ (Gelendzhik), στην επαρχία Κρασνοντάρ της Ρωσίας, όπου οργανώθηκαν σεμινάρια ελληνικών χορών από διάφορες περιοχής της Ελλάδος για τα παιδιά των ομογενών της διασποράς με εντυπωσιακά αποτελέσματα και πολλαπλά οφέλη για την Καστοριά.

Η πίστη στην δυναμική και τα πολλαπλά οφέλη του χορού οδήγησε στην δημιουργία και άλλων τμημάτων πέραν του ελληνικού παραδοσιακού. Έτσι, στο ελπχ ΟΡΜΟΣ σήμερα λειτουργούν πέντε διαφορετικά τμήματα με χορούς Latin και Tango και έχει δημιουργηθεί μια πάρα πολύ ζωντανή κοινότητα η οποία, πέρα από τα καθιερωμένα πάρτυ-θεσμός, θα συμμετάσχει με πολυάριθμη αποστολή στην προσπάθεια κατάρριψης του ρεκόρ Γκίνες (χορός Salsa σε ανοιχτό μέρος) τον επόμενο μήνα στα Ιωάννινα. Επίσης, όλη την χρονιά λειτούργησαν 3 τμήματα μοντέρνου χορού για παιδιά, ένα τμήμα εκμάθησης αφρικάνικων χορών και πραγματοποιήθηκαν 2 δωρεάν σεμινάρια-πάρτυ με σκοτσέζικους χορούς.

Προσφορά, συνεργασία, καινοτομία το τρίπτυχο επιτυχίας του ελπχ ΟΡΜΟΣ

Το δεύτερο εξίσου, αν όχι πιο σημαντικό, κομμάτι της επιτυχίας του εγχειρήματος του ελπχ ΟΡΜΟΣ είναι σίγουρα οι δράσεις κοινωνικής στήριξης και ευαισθητοποίησης. Με συναίσθηση των δυσκολιών που όλοι μας ζούμε αυτή την περίοδο, τα μέλη του ελπχ ΟΡΜΟΣ διοργάνωσαν εκδηλώσεις ενημερώσεις των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού, πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικές βασικές εξετάσεις για όλους αλλά και δωρεάν εξετάσεις ΤΕΣΤ ΠΑΠ για τις γυναίκες στην Καστοριά, μια ενέργεια που σκοπό έχει να καθιερωθεί σαν θεσμός και να επαναλαμβάνεται δυο φορές κάθε χρόνο.  Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλους φορείς και συλλόγους συνδιοργανώθηκαν εθελοντικές αιμοδοσίες. Ξεχωριστός και πολύ ενεργός ήταν ο ρόλος των εθελοντών και μελών του ελπχ ΟΡΜΟΣ και στη δράση «Φτύσε για κάτι που αξίζει» της Αγγελίνας και Αθηνάς Δίτσιου με στόχο την εύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων δοτών μυελού των οστών και την αντιμετώπιση της λευχαιμίας.

Ο εθελοντισμός είναι μια έννοια που σχεδόν έχει γίνει ταυτόσημη με τις δράσεις του ελπχ ΟΡΜΟΣ. Ξεκινώντας από το περιβάλλον, τα μέλη του ΟΡΜΟΥ έχουν συμμετάσχει με πολυάριθμες ομάδες για δύο συνεχόμενες χρονιές στη δράση Lets do it Greece καθαρίζοντας περιοχές της πόλης της Καστοριάς. Στον αθλητισμό, τα μέλη του συλλόγου συμμετέχουν όλο και πιο ενεργά, τόσο σαν δρομείς όσο και σαν εθελοντές σε διάφορα πόστα στον αγώνα τρεξίματος Run Greece Kastoria, ενώ ανέλαβαν σχεδόν αποκλειστικά την υποστήριξη του αγώνα ποδηλασίας Kastoria flat circuit και συμμετείχαν ενεργά στην ποδηλατοδρομία του Κέντρου Συμβουλευτικής ενάντια στην βία των γυναικών.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η υποστήριξη του ΟΡΜΟΥ σε κάθε είδους εκδήλωση και οργάνωση από φορείς του τόπου, όπως ο Δήμος, η Περιφέρεια, η Ιερά Μητρόπολη, το Επιμελητήριο, το Εργατικό Κέντρο και άλλοι σύλλογοι της Καστοριάς. Πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα είναι η πρόταση του συλλόγου προς τον Δήμο και τους υπόλοιπους συλλόγους για την οργάνωση ενός πανελληνίου φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Καστοριά, ενώ ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια ακούστηκαν για την βοήθεια των μελών του ελπχ ΟΡΜΟΥ στη προετοιμασία των φετινών Ραγκουτσαριών, αλλά και για την παρθενική τους συμμετοχή στην κορυφαία εκδήλωση της πόλης με θέμα «Θύμησες παλιές», με στόχο την αναβίωση της πατερίτσας πριν την δεκαετία του 1960.

Τέλος, σημαντική είναι η φιλανθρωπική δράση του ελπχ ΟΡΜΟΣ προς συνανθρώπους που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως η τακτική προσφορά γευμάτων αλλά κυρίως η παρέα στους τροφίμους του γηροκομείου, η δωρεά επίπλων (καρέκλες επισκεπτών) στο νοσοκομείο Καστοριάς, και τα δωρεάν μαθήματα χορού, μαζί με την συνοδεία και υποστήριξη τους σε εκδηλώσεις, στα μέλη των ΚΑΠΗ Καστοριάς και Μαυρόβου.

«ΕΛΠΧ ΟΡΜΟΣ»: ένας χρόνος δυναμικής και επιτυχούς παρουσίας, ένας χρόνος δημιουργικός, ένας χρόνος έντονης δράσης και αυτός ο χρόνος …… ήταν μόνο η αρχή! Σίγουρα, τα καλύτερα έρχονται!»

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

Back to top button