Ανδρέας Στεργίου: Το κρασί της Καστοριάς (συνέντευξη)

andreasstergiou

Όταν ακούς Καστοριά, οι πρώτες εικόνες που έρχονται στον νου είναι η λίμνη, το χιόνι, η γραφικότητα και οι γούνες. Σήμερα όμως μιλάμε με τον Ανδρέα Στεργίου, τη δεύτερη γενιά της οικογένειας που δημιούργησε το Κτήμα Στεργίου.

Από Σπύρος Κουρούπης

Πραγματικοί πρωτοπόροι στον τόπο τους, είχαν το όραμα να εντάξουν την Καστοριά στις αμπελουργικές ζώνες του τόπου, κάτι που έφεραν εις πέρας.

Τι σας ενέπνευσε ώστε να ασχοληθείτε με την οινοποιία;

Έζησα από μικρός τον αγώνα και τις προσπάθειες των γονιών μου για ένταξη της Καστοριάς ως αμπελουργικής ζώνης, καθώς και τη δημιουργία του πρώτου οινοποιείου στον νομό, του οινοποιείου μας. Συμμετέχοντας στη φύτευση των αμπελιών και σε όσες διαδικασίες ήταν εφικτό, δεν άργησα να κολλήσω το μικρόβιο της αγάπης για το αμπέλι και το κρασί.

Μιλήστε μας για τον τόπο σας. Η Καστοριά δεν συγκαταλέγεται στις οινοπαραγωγικές περιοχές που σου έρχονται εύκολα στον νου.

Η Καστοριά είναι μια πόλη που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο και στην οποία επικρατούν δύσκολες κλιματικές συνθήκες. Παρόλο που κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γούνα, αμπέλια καλλιεργούνταν γύρω από τη λίμνη με σκοπό τη χωρική οινοποίηση. Μέχρι το 2000, που κατασκευάζεται το οινοποιείο μας, και το 2005, που εντάσσουμε την περιοχή στην αμπελουργική ζώνη ΠΓΕ Καστοριά, δεν είχε γίνει κάποια ανάλογη προσπάθεια που να συνδέεται με τον χώρο του κρασιού, γι’ αυτό και η Καστοριά δεν συγκαταλέγεται στις οινοπαραγωγικές περιοχές που σου έρχονται εύκολα στον νου.

Δουλεύετε μόνο ξένες ποικιλίες και Ξινόμαυρο. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή;

Οι ξένες ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsault, Sauvignon Blanc και Riesling, ενώ οι ελληνικές είναι το Ξινόμαυρο και το Ασύρτικο. Πρόκειται για ποικιλίες συνιστώμενες και επιτρεπόμενες για την ΠΓΕ Καστοριά. Η επιλογή τους έγινε βάσει του υψόμετρου και των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή μας.

Σχέδια για το μέλλον; Εξωστρέφεια;

Σχέδια για το μέλλον είναι η φύτευση νέων αμπελιών, η αύξηση της δυναμικής του οινοποιείου και η αύξηση των εξαγωγών.

Αξιολογήσεις κρασιών

Κόκκινη Πέτρα, Κτήμα Στεργίου

kokkini petra

  • Ποικιλία: Merlot, Cinsault, Cabernet Sauvignon
  • Περιοχή: Καστοριά
  • Τύπος: Ερυθρό, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 13%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 16-18°C
  • Κόκκινο χρώμα, βασισμένο σε τυπικό μπορντολέζικο χαρμάνι. Έντονα αρώματα από βύσσινο, δαμάσκηνο και μούρα, με νότες μπαχαρικών. Στρογγυλό και μαλακό στόμα, με καλή δομή και αιχμηρές τανίνες. Μακριά επίγευση.
  • Ταιριάζει με κόκκινα κρέατα ψητά ή μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες.

Κτήμα Στεργίου Ερυθρός

ktima stergiou

  • Ποικιλία: Cabernet Sauvignon, Merlot, Ξινόμαυρο
  • Περιοχή: Καστοριά
  • Τύπος: Ερυθρό, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 13,5%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 16-18°C
  • Βαθύ ρουμπινί χρώμα, άρωμα με νότες πιπεριού, βανίλιας, κέδρου και μπαχάρι, αλλά και νύξεις μαύρων φρούτων. Σώμα μεστό και στόμα τανικό και πικάντικο. Μεσαίας διάρκειας επίγευση.
  • Ταιριάζει με κόκκινα κρέατα ψητά, εντόσθια, κυνήγι, αλλαντικά και λουκάνικα.

Άσπρη Πέτρα, Κτήμα Στεργίου

aspri petra

  • Ποικιλία: Sauvignon Blanc, Riesling
  • Περιοχή: Καστοριά
  • Τύπος: Λευκό, Ξηρό
  • Αλκοόλ: 13%
  • Προτεινόμενη θερμοκρασία: 8-10°C
  • Χρώμα κίτρινο. Αρώματα φρεσκοκομμένου πεπονιού και ώριμης μπανάνας –τυπικά της ποικιλίας Sauvignon Blanc–, συνοδεύονται από νότες κίτρου και μάνγκο από τη μικρή συμμετοχή του Riesling. Ιδιαίτερο κρασί, έντονα λιπαρό, δροσερό, απόλυτα ισορροπημένο, με μια διακριτική οξύτητα.
  • Συνδυάζεται με ψάρια ψητά, τηγανητά, θαλασσινά και κίτρινα τυριά.

INFO

Για να επισκεφτείτε το οινοποιείο Στεργίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 24670 72508 ή στο e-mail [email protected].

 freesunday.gr

 

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.