Καστοριά

Καστοριά – Μυκητιασική κολπίτιδα: Ένας (κυρίως) καλοκαιρινός ενοχλητικός “επισκέπτης”

Λάζαρος Παπαδόπουλος, γυναικολόγος

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ: Η μυκητιασική κολπίτιδα είναι λοίμωξη του κόλπου και πιθανά ταυτόχρονα και του αιδοίου. Έχουμε υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων που ο πιο συχνός είναι ο Candida albicans. Μύκητες σε μικρή ποσότητα βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο. Η μεγάλη ανάπτυξή τους προκαλεί λοίμωξη. Είναι η πιο συχνή κολπίτιδα. Σχεδόν το 80% των γυναικών εμφανίζει μυκητιασική κολπίτιδα και το 50% αυτών περισσότερες από μια φορά. ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Έντονος κνησμός στον κόλπο και το αιδοίο -αίσθημα καύσου -ερυθρότητα στην είσοδο του κόλπου και στο αιδοίο -πόνος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής -έκκριση υγρών -παχύρευστων- λευκωπής χροιάς “σαν κομμένο γάλα”. Μπορεί να υπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα ή κάποια από αυτά. Μπορεί να είναι έντονα ή ήπια.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Μπορεί ο γιατρός σου με τη γυναικολογική εξέταση να το διαγνώσει ή να συλλέξει κολπικά υγρά για μικροβιολογική εξέταση.

ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ: -λήψη αντιβιοτικών -σακχαρώδης διαβήτης -ορμονικές μεταβολές (π.χ. χρήση αντισυλληπτικών) -εγκυμοσύνη -άγχος και στρες κ.λ.π δηλ. σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει μείωση του αμυντικού συστήματος και διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: -αντιμυκητιασικά φάρμακα (κρέμες , υπόθετα , χάπια) -μη χρησιμοποιείς φάρμακα από μόνη σου . Επισκέψου το γιατρό σου. Μπορεί η άσκοπη και συχνή χρήση τους να οδηγήσει σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης στην αγωγή.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ: -αποφυγή στενών εσωρούχων και ρούχων από συνθετικό ύφασμα -χρήση βαμβακερών εσωρούχων και ρούχων -το καλοκαίρι καλό είναι μετά το μπάνιο να αλλάζεις μαγιό και αυτό να μη στεγνώνει πάνω σου -κατά τη διάρκεια της περιόδου να αλλάζεις όσο πιο συχνά γίνεται σερβιέτες ή ταμπόν -όταν κάποιος γιατρός σου χορηγεί αντιβίωση να ζητάς πάντα προστατευτική αγωγή.

Η ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ περιορίζεται στον κόλπο – δεν προκαλεί επικίνδυνες επιπλοκές, είναι ωστόσο πολύ ενοχλητική.

Καλό καλοκαίρι!

 

Από τη στήλη ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ

Επιμέλεια: Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

 

 

Back to top button