Καστοριά

Καστοριά: Ασφάλεια και κίνδυνοι του διαδικτύου (της Μαρίας Μπρέντα)

Σήμερα, που η κοινωνία μας μαστίζεται από πλήθος προβλημάτων, το διαδίκτυο φέρνει την πραγματική επανάσταση στον χώρο της πληροφορίας. Η τεχνολογική ανάπτυξη οδηγεί πολλούς νέους στη χρησιμοποίησή του ως ένα σημαντικό εργαλείο για την καθημερινότητά τους. Η εξοικείωσή τους με τον “ιντερνετικό κόσμο” παρουσιάζει πολλά οφέλη τα οποία αξίζει να σημειωθούν καθώς μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων και κυρίως των νέων, εφόσον γίνεται σωστή χρήση του διαδικτύου.

    Μία από τις θετικές προεκτάσεις αυτού του παγκόσμιου δικτύου υπολογιστών είναι η εύκολη και άμεση πρόσβαση σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών που αυτό μας παρέχει. Με το διαδίκτυο παραχωρούνται ίσες ευκαιρίες στο τομέα της κατάκτησης της γνώσης προς όλους τους νέους αφού σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών, το χρησιμοποιούν ως εγχειρίδιο μελέτης του κλάδου με τον οποίο ασχολούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυνατότητα που προσφέρεται στην πραγματοποίηση εξ αποστάσεως μαθημάτων μέσω της διαδικτυακής σύνδεσης ανάμεσα σε σχολεία και μαθητές ή ακόμη και φοιτητές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι νέοι που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα κεντρικών πόλεων. Ακόμη, εξυπηρετείται η εύκολη και γρήγορη σύνθεση σχολικών εργασιών καθώς και η δυνατότητα έρευνας με στόχο την καλύτερη κατανόηση του μαθήματος. Έτσι, άγεται το συμπέρασμα ότι η συλλογή και η ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του ίντερνετ μπορεί να ενισχύσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να δώσει το έναυσμα στους νέους να γνωρίσουν την επιτυχία.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας είναι τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει το διαδίκτυο στον ψυχαγωγικό τομέα. Οι προσφερόμενες δυνατότητες στο επίπεδο της ψυχαγωγίας ποικίλουν καθώς μέσω αυτού ο άνθρωπος μπορεί να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρόνο του ακούγοντας μουσική, απολαμβάνοντας παιχνίδια, παρακολουθώντας ταινίες ή ακόμη και κάνοντας μια “επίσκεψη” σε μουσεία και πολιτιστικά δρώμενα. Μέσω αυτών των τρόπων διασκέδασης οι νέοι καλλιεργούν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κρίση τους ενώ παράλληλα ενισχύεται η επικοινωνία και η ομαδικότητα με την πρόσβαση σε διαδραστικές ηλεκτρονικές δραστηριότητες. Τέλος, πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι το διαδίκτυο δεν προσφέρει ψυχαγωγία αποκλειστικά και μόνο για ευχαρίστηση και αναψυχή αλλά μπορεί να συντελέσει ακόμη και στην ανάπτυξη ενός παιδιού απασχολούμενο με προγραμματιστικά παιχνίδια που ενισχύουν τη λογική και την εξελικτική του πορεία.
Παρ’ όλα αυτά, κάθε τεχνολογικό επίτευγμα που γνωρίζει επιτυχία μπορεί όσο γρήγορα ευνοήσει τους χρήστες του, το ίδιο γρήγορα και να τους καταρρακώσει. Είναι γνωστό ότι το διαδίκτυο εγκυμονεί αμέτρητους κινδύνους με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων και ειδικότερα των νέων.

Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να λησμονούμε το γεγονός ότι το ίντερνετ μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας. Αρχικά, παρατηρείται η προσβολή της ιδιωτικότητας. Τα διάφορα συστήματα που υπόσχονται υψηλή ασφάλεια είναι δυνατό να παραβιαστούν και να διαρρεύσουν πληροφορίες ιδιωτικής φύσης. Αυτό οφείλεται στην αδυναμία των χρηστών να καλλιεργήσουν τον γραφικό τους χαρακτήρα καθώς και τη φαντασία τους με αποτέλεσμα να καταχωρούν εύκολα προσβάσιμους κοινότυπους κωδικούς. Άμεση συνέπεια του προβλήματος αποτελεί ο εκφοβισμός, ο οποίος συχνά πηγάζει από την υποκλοπή  προσωπικών δεδομένων. Αναντίρρητα, ένα τέτοιο πρόβλημα θα μπορούσε να αφυπνίσει τη συνείδηση των νέων που “σερφάρουν” απερίσκεπτοι και ανίδεοι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο χώρο του ίντερνετ.

Επιπροσθέτως, η πολύωρη ενασχόληση με το εξελιγμένο αυτό μέσο απειλεί τόσο την υγεία και την ισορροπία του ατόμου όσο και την κοινωνική του ζωή. Μέσω της ανεξέλεγκτης χρήσης του προκαλείται εθισμός, μανία και ενισχύεται το αίσθημα της ψύχωσης. Ακόμη, παρατηρούνται σωματικά προβλήματα καθώς επιπονούνται αφόρητα η σπονδυλική στήλη και τα μάτια. Το άτομο οδηγείται εύκολα στην απομόνωση, την αποξένωση, την εσωστρέφεια και κατά συνέπεια στην αποκοινωνικοποίησή του. Ταυτόχρονα μπορεί να επιδοθεί σε τυχερά παιχνίδια, να μυηθεί στον κόσμο του τζόγου και την απόκτηση του εύκολου χρήματος με αποτέλεσμα να βάλει σε κίνδυνο την περιουσία του ενώ ταυτόχρονα απειλείται και η ακεραιότητά του. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συντελέσουν στην απώλεια περιουσιών, στην πτώχευση καταστημάτων και τη διαφθορά μεγάλων επιχειρήσεων με σημαντικές συνέπειες στην κοινωνία.

Αβίαστα, λοιπόν, συνάγεται το συμπέρασμα ότι όπως κάθε τεχνολογικό μέσο, έτσι και το διαδίκτυο μπορεί να έχει τόσο θετικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων όσο και αρνητικές. Ωστόσο, η κατάληξη είναι μόνο στο χέρι μας!

 mariabrenta.blogspot.gr 

 

 

Back to top button