Ελλάδα

Πώς θα γίνεται ο εξωδικαστικός συμβιβασμός

Έτοιμη η πλατφόρμα – Στην… ουρά οι “υποψήφιοι” για ρυθμίσεις χρεών

Έτοιμη είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η διαχείριση των υποθέσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στις 3 Αυγούστου βγαίνει online για όσες επιχειρήσεις θέλουν να ενταχθούν προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη προς τις τράπεζες.

Η πλατφόρμα, έχει ήδη διασυνδεθεί με τον ΕΦΚΑ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και απομένει η διασύνδεση με τις τράπεζες.

 Τα πιστωτικά ιδρύματα ευελπιστούν σε ταχεία ρύθμιση δανειακών φακέλων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών. Στις ευνοϊκές διατάξεις του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις κάθε μορφής που είχαν δημιουργήσει οφειλές τουλάχιστον 20.000 ευρώ έως και τις 31.12.2016.

Η κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορεί να μπει στην πλατφόρμα, με τους κωδικούς TAXIS. Στην πλατφόρμα θα μπορεί να υποβάλλει το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται, ενώ θα μπορεί να δει τις οφειλές στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Δημόσιο, και προς τις τράπεζες όταν αυτές συνδεθούν.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει κυρίως τις παρακάτω λειτουργίες και εφαρμογές:ταυτοποίηση των συμμετεχόντων στη διαδικασία μέσω των μοναδικών κωδικών για χρήση των εφαρμογών του συστήματος TAXISnet του Υπουργείου Οικονομικών
– υποβολή αίτησης υπαγωγής και συνοδευτικών εγγράφων σε ψηφιακή ή ηλεκτρονική μορφή
– αυτοματοποιημένο σύστημα ανάθεσης υπόθεσης σε συντονιστή
– σύστημα επικοινωνίας μεταξύ συντονιστών και Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.
– πρόσβαση συντονιστή, οφειλέτη και συμμετεχόντων πιστωτών στο περιεχόμενο της αίτησης υπαγωγής του οφειλέτη και στα συνοδευτικά έγγραφα,
– σύστημα επικοινωνίας και ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ συντονιστή, οφειλέτη και συμμετεχόντων πιστωτών
– έκδοση πιστοποιημένων εγγράφων
– υπολογιστικές εφαρμογές.

Οι προϋποθέσεις για να ενταχθείτε στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

-Πλήρης αποτίμηση της αξίας του ακινήτου που θα πρέπει να αποτυπώνεται έκθεση εκτιμητή ακινήτου εάν δεν μπορείτε θα ληφθέν υπόψη η αντικειμενική άξια που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
-Επίσης απαραίτητη προϋπόθεση ειναι να υπάρχει μια κερδοφόρα χρήση την τελευταία τριετία.
-Ακόμα πρέπει να διασφαλίζεται η μελλοντική αποπληρωμή των δόσεων και να υπάρχει σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Οι οφειλές που εντάσσονται στη διαδικασία αφορούν τα χρέη στο Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ΟΤΑ για ποσά πάνω απο 20.000 ευρώ και μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, όπως προαναφέρθηκε, αλλά κάθε μια απο αυτές δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη των 50 ευρώ.

Τα νούμερα

Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 59,9% των δανείων, συνολικού ύψους 39,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 60%, δηλαδή δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε μπορούν να ανταποκριθούν, με τα σημερινά δεδομένα, στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώνονται στο 29%, σε σύνολο δανεισμού 51 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αποτελούν το 60,8% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Σχετικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις έχουν δοθεί σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον εν λόγω κλάδο να βρίσκεται σε επίπεδο άνω του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων (59,7%, έναντι 44,6%).

fpress.gr

 

Back to top button