Άργος ΟρεστικόΚαστοριά

Σύλλογο “Ορεστίς”: Βουτιά στην παράδοση (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα μιας περιοχής, κρατούν ζωντανή την πορεία της μέσα στο χρόνο. Οι “Ορίζοντες” μαζί με τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Άργους Ορεστικού “Ορεστίς”  Κωνσταντίνο Αδάμ ταξίδεψαν στο παρελθόν, μίλησαν για τον παρόν  και για το μέλλον της πόλης του Άργους Ορεστικού.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Πριν από 45 χρόνια και συγκεκριμένα το 1972, μια ομάδα νέων δημοτών του Δήμου Άργους Ορεστικού,  στην οποία συμπεριλαμβάνονταν εξέχοντα μέλη της τοπικής κοινωνίας, αναγνώρισε το κενό που υπήρχε πάνω στο πολιτιστικό τομέα της πόλης και αποφάσισε να ιδρύσει τον Μορφωτικό Σύλλογο “Ορεστίς”, έχοντας ως σκοπό να αναπτυχθεί ο πολιτισμός και κυρίως η μουσική και το χορωδιακό τραγούδι.

Στο όλο εγχείρημα, συνέβαλε καθοριστικά και η παρουσία του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη Βασίλη Δόικου, ο οποίος υπηρετούσε και ως καθηγητής στο γυμνάσιο του Άργους Ορεστικού. Βέβαια η δράση του ξεκίνησε προπολεμικά καθώς είχε ιδρύσει εκείνη την περίοδο χορωδία και μαντολινάδα σε συνεργασία με την τότε κοινότητα και  τον αείμνηστο Δήμαρχο και Βουλευτή Ιωάννη Ζάχο  «Έτσι ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας, ο οποίος ακολουθεί μια πάρα πολύ καλή και σημαντική πορεία στα πολιτιστικά –και όχι μόνο- δρώμενα του τόπου μας. Οι δραστηριότητές του, όπως είναι ευρέως γνωστό, έχουν επεκταθεί και μάλιστα έχει επέλθει η πανελλήνια καταξίωσή του», ήταν τα λόγια του Προέδρου Κωνσταντίνου Αδάμ.

Διευρυμένοι οι ορίζοντες για το Σύλλογο “Ορεστίς” 

Το 2015 ο κ. Κωνσταντίνος Αδάμ ανέλαβε Πρόεδρος του Συλλόγου, ωστόσο ο ίδιος χαρακτήρισε την προεδρία του ως “ατυχή συγκυρία” καθώς «προέκυψε από την απώλεια του Πρόεδρου Βασίλειου Αβραμίδη, ο οποίος έφυγε τόσο πρόωρα και ανεπάντεχα από κοντά μας. Έτσι δυστυχώς, παρά τις σημαντικές και σοβαρές επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, αποδέχθηκα αυτή την πρόκληση σε μια πραγματικά πολύ δύσκολη περίοδο και  προσπάθησα να “αντικαταστήσω” ένα άξιο Πρόεδρο ο οποίος έβαλε το στίγμα του στην πορεία του Συλλόγου».

Πρώτο μέλημα του Δ.Σ. και των μελών του Συλλόγου, ήταν να καταφέρουν να ξεπεράσουν το σοκ που υπέστησαν εξαιτίας του αδόκητου θανάτου του Βασίλειου Αβραμίδη. Έπειτα υπήρξε ο προγραμματισμός ώστε να σταθεροποιηθεί ο Σύλλογος, να συνεχίσει τη δυναμική του πορεία και να διευρυνθούν οι ορίζοντες και οι δράσεις του «Πιστεύω πως όλα αυτά τα χρόνια με τη βοήθεια όλων, με την οικονομική στήριξη των μελών και των φίλων του Συλλόγου, αλλά και με τη συμπαράσταση του Δήμου Άργους Ορεστικού, κατορθώσαμε, όχι μόνο να σταθεροποιήσουμε το Σύλλογό μας και να διατηρήσουμε την κεκτημένη πολιτιστική διαδρομή του, αλλά και να μπορέσουμε να ανοιχτούμε στο μέλλον, καθιερώνοντας ένα  ευρύτερο πεδίο δραστηριοτήτων», δήλωσε ο κ. Αδάμ.

 

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Μορφωτικός Σύλλογος “Ορεστίς”, είναι ο πρώτος πολιτιστικός Σύλλογος που ιδρύθηκε στην πόλη του Άργους Ορεστικού, με εξαίρεση την Εύξεινο Λέσχη. Με αυτή την έννοια, συγκεντρώνεται σε αυτόν, για περίπου πέντε δεκαετίες όλο το πολιτισμικό δυναμικό της πόλης. Με την πάροδο του χρόνου ιδρύθηκαν και άλλοι σύλλογοι, όπως επίσης και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου.

Ωστόσο, πάρα την αξιόλογη πορεία του Συλλόγου, όλα αυτά τα χρόνια, είναι εμφανής η απουσία των νέων από τα πολιτιστικά και συλλογικά δρώμενα της περιοχής «Εάν κάποιος είναι παρατηρητικός», είπε ο κ. Αδάμ «θα διαπιστώσει πως  ως ένα βαθμό, όντως υπάρχει η απουσία των νέων από τα κοινά.  Βέβαια, τα παλιότερα χρόνια δεν λειτουργούσαν στην πόλη μας κέντρα διασκέδασης σε αντίθεση με σήμερα. Τα ενδιαφέροντα των νέων μας στρέφονται και σε άλλες δραστηριότητες, έξω από τα συλλογικά δρώμενα. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο δυστυχώς το αντιμετωπίζουμε και εμείς στο Σύλλογό μας, καθώς υπήρχε μια παγιωμένη αντίληψη, ότι οι δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούμαστε αφορούν άτομα μέσης ή μεγάλης ηλικίας. Αυτό βέβαια τιμά τα μέλη μας τα οποία συμμετέχουν ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια στις δράσεις μας, αλλά παράλληλα μας δημιουργεί και πρόβλημα διαδοχής».

Κινδυνεύει να χαθεί η παράδοση;

«Αν νοιώθεις υπερηφάνεια για τους προγόνους σου, μη στερήσεις αυτήν τη δυνατότητα και από τους απογόνους σου», η εν λόγω φράση του Ρωμαίου Ρήτορα και Πολιτικού Κικέρωνα, αναμφισβήτητα δίνει ένα επιπλέον έναυσμα στο να ασχοληθούν οι νέοι με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος “Ορεστίς”, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και καλεί όλους τους νέους να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Μάλιστα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα καινούργιο άνοιγμα  το από Σεπτέμβριο, με τη δημιουργία του παιδικού τμήματος χορωδίας και όπως ενημέρωσε ο κ. Αδάμ «Η χορωδία, πρέπει να καταλάβει ο κόσμος, πως ουδεμία σχέση έχει με την ηλικία. Πιστεύω πως και τα νέα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το είδος της τέχνης, που είναι το τραγούδι. Άλλωστε το  πρώτο μουσικό  όργανο του κάθε ανθρώπου είναι η φωνή του».

Το μεγαλύτερο μέλος της Χορωδίας της “Ορεστίδας” διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του και είναι από τα πρώτα μέλη της ανδρικής χορωδίας, που ιδρύθηκε το 1972, το νεότερο μέλος είναι 40 ετών. Στο χορευτικό τμήμα το ηλικιακό φάσμα είναι μεταξύ 20 έως 50 ετών.

Επιπρόσθετα, στο Σύλλογο λειτουργούν  δύο τμήματα χορευτικού και ένα παιδικό τμήμα ζωγραφικής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Συλλόγου ενημερωτικές ιατρικές ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις, χορωδιακά φεστιβάλ κ.α.

 orizontespress.gr

 

 

 

Back to top button