Καστοριά

Βιώσιμη Ανάπτυξη για τον Δήμου Καστοριάς: Σε αναμονή έργων (ρεπορτάζ)

 

Παρουσιάστηκε μέσα στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης, το τελικό σχέδιο του ΕΣΣΒΑΑ του Δήμου Καστοριάς. Πρόκειται στην ουσία για την παρουσίαση των αλλαγών επί του προσχεδίου που είχε εγκριθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, επί αντιδημαρχίας του κ. Μιχάλη Μπινιάκου, με συνολικό προϋπολογισμό 13,5 εκ. ΕΥΡΩ που αφορούσαν την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της πόλης της Καστοριάς.

Θεοδώρα Κωτσοπούλου

Αναφορά στο γενικό σχέδιο μετά τις αλλαγές που έγιναν

Στο νέο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον Διευθυντή Προγραμματισμού κ. Αντωνίου και όχι τον νέο αντιδήμαρχο ή κάποιον άλλο αιρετό της διοίκησης Αγγελή, παρουσία των υπαλλήλων της αντίστοιχης Διεύθυνσης, του αντιδημάρχου κ. Δαμιανού, του εξωτερικού συνεργάτη του, των συντελεστών του προσχεδίου κ.κ. Μπινιάκος, Μέλλιος και μόλις 2 πολιτών του Δήμου Καστοριάς έγινε μια «πρόχειρη», όπως παραδέχθηκε και ο Διευθυντής Προγραμματισμού, αναφορά στο γενικό σχέδιο μετά τις αλλαγές που έγιναν, κατόπιν εντολών από την διαχειριστική υπηρεσία στην Κοζάνη.

Χωρίς να υπάρχει ρητή αναφορά στις αλλαγές αυτές καθαυτές και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Αντωνίου, οι βασικότερες διαφορές του τελικού σχεδίου έχουν να κάνουν με την αλλαγή της περιοχής παρέμβασης, την ανακατανομή δράσεων και αξόνων και τέλος του τίτλου του προγράμματος.

Όσον αφορά τη περιοχή παρέμβασης, βλέπουμε μια απομάκρυνση της σημασίας από τον αστικό πυρήνα, όπου όλοι αντιλαμβανόμαστε την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει η περιοχή, και την ενσωμάτωση της εισόδου της πόλης, όπου μαζί με το συγκρότημα της Χλόης αποτελούν με διαφορά τις πιο αναπτυγμένες περιοχές της Καστοριάς. Αν και δεν δόθηκε καμία εξήγηση και κανένα στοιχείο για την αλλαγή αυτή, ίσως αποτελεί κομμάτι πολιτικής διαπραγμάτευσης, αν όχι επιβολής, από την πλευρά της Κοζάνης με σκοπό να ικανοποιηθούν ορισμένες εξαγγελίες του κ. Καρυπίδη πριν από μερικούς μήνες.

Πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου

Η ανακατανομή των δράσεων δεν αποτελεί κάτι το ιδιαίτερο, και στην ουσία τέτοιων προγραμμάτων, ειδικά κατόπιν της προέγκρισης  που έχει δοθεί, πρόκειται για ασκήσεις επί χάρτου. Το ίδιο ισχύει και για τον τίτλο όπου άλλαξε κατά το ήμισυ για να δώσει έμφαση στην λέξη «επισκεφτείς» και να προβάλει έτσι την σημασία του τουρισμού.

Σε σχόλιο του στο twitter όπου αναδημοσιεύτηκε, ακόμα πιο εμπεριστατωμένο και πλήρες, στην προσωπική του σελίδα στο facebook,  μια ημέρα μετά την διαβούλευση του τελικού σχεδίου, ο τέως αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και εμπνευστής του ΕΣΣΒΑΑ  κ. Μιχάλης Μπινιάκος εξέφρασε την διαφωνία του σε μια πτυχή που δεν έγινε ευρέως γνωστή στο κοινό και αφορά την απομάκρυνση των υπολοίπων φορέων από το εταιρικό σχήμα.

Όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, ο Δήμος Καστοριάς είχε την πανελλήνια μοναδικότητα και πρωτοπορία να προτείνει ένα σχήμα διοίκησης του ΕΣΣΒΑΑ όπου εκτός από τον Δήμο θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς της πόλης, από το ΤΕΙ και το Επιμελητήριο μέχρι τους  φορείς της γούνας και διάφορους άλλους θεσμούς και σωματεία. Αυτό όμως ανησύχησε την διαχειριστική αρχή η οποία απαίτησε την επαναφορά όλων των διαδικασιών στις υπηρεσίες του Δήμου, πράγμα που έγινε και αποδεκτό.  

Ένταξη ενός αριθμού απαραιτήτων και άκρως αναγκαίων μελετών στο υφιστάμενο τεχνικό πρόγραμμα

Ακόμα πιο προβληματισμένος όμως παρουσιάζεται και ο κ. Μπινιάκος «με την υστέρηση σ’ επίπεδο ωριμότητας αρκετών από τις προτάσεις» και για αυτό πρότεινε σαν λύση την «την ιεράρχηση των αναγκών από τις υπηρεσίες και την ένταξη ενός αριθμού απαραιτήτων και άκρως αναγκαίων μελετών στο υφιστάμενο τεχνικό πρόγραμμα σε μια επικείμενη αναμόρφωση του το συντομότερο δυνατό».

Όπως και να έχει, αναμένουμε την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης που παρατάθηκε μέχρι τις 21 Αυγούστου, και κατόπιν την τελική διαμόρφωση του έτσι ώστε να αρχίσουν, όπως εκτιμάται από τον Δήμο Καστοριάς, οι πρώτες προσκλήσεις προς το τέλος του φθινοπώρου. Ας ελπίσουμε αυτή την φορά η Καστοριά να βγει δυναμωμένη από αυτό το πρόγραμμα…

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Back to top button