Καστοριά

Βιβλία που αγαπηθήκαν πολύ: «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου

Της Νάνσυ Χατζή

Η γνωστή αγαπημένη ιστορία της Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη» είναι το πρώτο έργο που παρουσιάστηκε από το αντικειμενοθέατρο που δημιούργησε η ίδια. Την περίοδο 1975-1976 κατάφερνε να φτάνει τις 200 παραστάσεις.
Διαβάζοντας κανείς τη γνωστή ιστορία που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος σε μια καλαίσθητη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο και πλούσια εικονογράφηση δεν μπορεί παρά να μην ταξιδέψει μαζί με τα ντενεκεδάκια στην όμορφη τους περιπέτεια. Μια ιστορία εξάλλου με τον Ήλιο για αφηγητή δεν μπορεί παρά να είναι μια ωραία ιστορία.
Ο Ήλιος λοιπόν ξεκινά να αφηγείται ένα παράξενο παραμύθι. Για μια πολιτεία αλλιώτικη, φτιαγμένη από ντενεκέδες. Έτσι άλλωστε πήρε και το όνομα της «Ντενεκεδούπολη». Τα πεταμένα στον σκουπιδότοπο τενεκεδάκια αποφάσισαν πεταμένα καθώς ήταν, να φτιάξουν μια πολιτεία, για να ζήσουν αρμονικά. Από τα τενεκεδάκια ξεχωρίζουν ο οργανωτικός Σαρδέλας, η χαριτωμένη Μηλίτσα, ο ναζιάρης Βουτυρένιος, ο έξυπνος Οκει-μπαμ- μπαμ και  φυσικά  ο Σοφός.
Η αρμονική τους συμβίωση καταστρέφεται, όταν ο Λαδένιος, ένας πελώριος τενεκές λάδι, αποφασίζει αυθαίρετα να αναλάβει την εξουσία και διατάζει δυναστικά τα άλλα ντενεκεδάκια. Είναι τότε που τα ντενεκεδάκια αναλαμβάνουν όλα μαζί να επαναφέρουν την ησυχία και την ισότητα στην όμορφη και αστραφτερή πόλη τους.
Ένα διαχρονικό παραμύθι που περιγράφει με έξυπνο τρόπο τι συμβαίνει, όταν η δημοκρατία εξαφανίζεται και κάποιος επιθυμεί αυθαίρετα να κυβερνήσει. Ένας ύμνος στην ομαδικότητα και τη συνεργασία που πάντα κάνουν καλύτερη τη συμβίωση και είναι καθοριστικά, γιατί κάνουν τη ζωή του συνόλου πιο αστραφτερή, σαν τη λάμψη του Ήλιου πάνω στα ντενεκεδάκια της ιστορίας. 
 Η «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 vivlioparousiasi.gr 

Back to top button