ΚαστοριάΚόσμοςΠρόσωπατελευταίες ειδήσεις

Πέθανε η Lina Russo μία από τις τελευταίες επιζήσασες του ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καστοριάς (ρεπορτάζ)

Πέθανε στη Νέα Υόρκη η Καστοριανή-Εβραία Lina Russo, μία από τις τελευταίες επιζήσασες του ολοκαυτώματος, καθώς έχουν απομείνει πλέον τρεις από τους 35 επιζήσαντες του ολοκαυτώματος. Η Lina Russo πριν 25 ημέρες είχε κλείσει τα 96 της χρόνια.

Ο πατέρας της είχε προπολεμικά τον Μύλο της Καστοριάς και την περίοδο της κατοχής, όταν μετέφεραν τους 900 Εβραίους οι Ναζί στο Άουζβιτς, ήταν πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς.

Τα παιδιά της είναι ο Albert, ο Clifton, και ο Larry. Ο Larry Rousso είναι ο παραγωγός και σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ TREZOROS, που έγινε με αφετηρία τη ζωή της.

Η κηδεία της έγινε εχθές στο Long Islandκαι η ταφή της στο Beth Moses Cenmetarys West Babylon, όπου τη συνόδευσαν στην τελευταία της κατοικία εκατοντάδες φίλοι και συγγενείς με μια πομπή 70 αυτοκινήτων. Στους λόγους τους, τα μέλη της οικογενείας αναφέρθηκαν ο καθένας ξεχωριστά στον τρόπο με τον οποίο η εκλιπούσα επηρέασε τη ζωή τους. Αναφέρθηκαν στις συμβουλές που τους έδινε διαχρονικά, και όλοι ανεξαιρέτως μίλησαν για την Καστοριά ως ιδιαίτερη πατρίδα τους. Μίλησαν για την ακριβοδίκαιη προσωπικότητά της και όλοι θυμήθηκαν μια δική της ρήση ή ένα καστοριανό αστείο.

Για να παραστεί στην κηδεία, ταξίδεψε από την Καστοριά ο Αντώνης Παπαδαμιανός, ο οποίος μας δήλωσε, «Ήμουν τυχερός που γνώρισα προσωπικά αυτή την σπουδαία γυναίκα. Μου μοιράστηκε ιστορίες του βίου της που θα μου μείνουν αξέχαστες και συμβολίζουν την επιμονή του ανθρώπου για ζωή, μέσω της οικογένειας και της φιλίας. Στις νοσταλγικές της αναμνήσεις πάντα αναφέρονταν στην ιδιαίτερη πατρίδα της την Καστοριά. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τη σκεπάζει. Αιωνία της η μνήμη».

ΦΟΥΙΤ

 

Back to top button