Καστοριά

Μια όμορφη ανακάλυψη (γράφει ο Νίκος Κολιόπουλος)

Έγινα 39 για να πρωτακούσω για τις ιδιαιτερότητες της βασκικής γλώσσας!
Άνοιξα την τηλεόραση και πετυχαίνω στην ΕΡΤ1 μία σειρά με το όνομα “Το πατρικό μου (my father’s house/aitaren etxea)” και ανακαλύπτω ότι δεν μπορώ να καταλάβω ποια γλώσσα είναι αυτή. Τίποτα μα τίποτα! Καμία σύνδεση. Αποκωδικοποίηση μηδέν!

Συγχρόνως αρχίζω και παρατηρώ τα κουστούμια των ηθοποιών και το περιβάλλοντα χώρο και παρόλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω πού έχει γυριστεί αυτή η σειρά και ποια γλώσσα είναι.
Τώρα για κάποιον που βγάζει γούστο παρατηρώντας τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς της κάθε γλώσσας ώστε να ανακοινώσει με στόμφο και καμάρι για ποια πρόκειται, το λες πλήγμα, αλλά σαφώς το λες και μια όμορφη ανακάλυψη!

Αντιγράφω περί της δομής της βασκικής γλώσσας (στα Βασκικά: Euskara) από την wikipedia:
“Τα Βασκικά ακολουθούν πολύ διαφορετική δομή από τα νέα ελληνικά και άλλες γλώσσες. Η σειρά στη φράση είναι Υποκείμενο-Αντικείμενο-Ρήμα. Το ρήμα είναι συνήθως περιφραστικό και το βοηθητικό ρήμα έπεται (αντί για έχω γράψει, στα βασκικά γράψει έχω). Πολλά καθορίζονται από την πτώση υποκειμένου και αντικειμένου, με τα οποία πρέπει να συμφωνεί και το περιφραστικό ρήμα. Στις ευρωπαϊκές γλώσσες αυτή η πολυπρόσωπη συμφωνία ανευρίσκεται μόνον στα Βασκικά, σε μερικής γλώσσες του Καυκάσου, στα Ουγγρικά και στα Μαλτέζικα, -γλώσσες δηλαδή που δεν ανήκει καμία τους στην ινδοευρωπαϊκή. Η σύνταξη αυτή των Βασκικών μπορεί να είναι μοναδική στην Ευρώπη, αλλά δεν θεωρείται σπάνια γενικά σε ολόκληρο τον κόσμο

Η περιπλοκότητα της γλώσσας φαίνεται και από τον αριθμό των πτώσεων που χρησιμοποιεί -16 συνολικά (εργαστική, δοτική, γενική, αιτιατική, ωφελείας, μέσου, τοπική, κατεύθυνσης, χωρισμού κ.α.) Το όνομα έχει επίσης τρεις μορφές ως προς τον αριθμό (“ενικός”, “πληθυντικός” και αφηρημένος ή “αόριστος αριθμός”). Κατά συνέπεια το όνομα παίρνει πάνω από 26 μορφές (κάποιες είναι όμοιες, κυρίως ανάμεσα στον “αόριστο αριθμό” και στον “ενικό”)
Οι πρόγονοι των Βάσκων θεωρούνται από τους παλαιότερους κατοίκους της Ευρώπης και η καταγωγή τους είναι ακόμη άγνωστη όπως άγνωστη παραμένει και η καταγωγή της γλώσσας τους. Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν πως η συγκεκριμένη γλώσσα δεν ανήκει σε κάποια οικογένεια γλωσσών.”

Από το facebook του Νίκου Κολιόπουλου

 

 

 

 

Back to top button