Ελλάδα

Ζήτω το ελεύθερο κάμπινγκ!

Tα δέντρα δεν ανήκουν σε κανέναν οι καρποί ανήκουν σε όλους, που λέει και το σύνθημα. 10 σημεία στο χάρτη για ελεύθερο κάμπινγκ.

Ναι, το κάμπινγκ στις παραλίες και στα δάση δεν επιτρέπεται. Αλλά εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να στήνουμε σκηνές και να νιώθουμε τη φύση κάτω από τα πόδια μας.

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ: Βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Σάμο και διαθέτει πολλές όμορφες παραλίες όπως τον Άγιο Γεώργιο, τη Σπηλιά, το Βαθύ Πηγάδι, τα Χοχλιά και το Καθολικό, τον Γαϊδουραύλακο κ.ά. Τα νερά είναι γαλαζοπράσινα και πεντακάθαρα με χαρακτηριστικό βότσαλο στην παραλία. Το Αγαθονήσι εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 ως καταφύγιο σπάνιων πουλιών.

ΑΓΚΙΣΤΡΙ: Είναι το πιο πράσινο νησί του Αργοσαρωνικού και προσφέρει εκτός από τα οργανωμένα κάμπινγκ και άπειρες καβάτζες για να στήσουμε σκηνή μέσα στο πλούσιο δάσος. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και αν δεν έχουμε πρόβλημα να περάσουμε λίγο χωματόδρομο, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλές μικρές παραλίες πέρα από τα δέντρα. To Αγκίστρι απέχει ελάχιστα από την Αθήνα και είναι ιδανικό μέρος για τα Σαββατοκύριακα που «πρέπει» να φύγουμε πάση θυσία.

ΑΝΑΦΗ: Βρίσκεται στις Κυκλάδες και διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες, όπως το Κλεισίδι, ο Μέγας Ποταμός, το Κατσούνι, ο Μικρός και ο Μεγάλος Ρούκουνας. Δεν έχει ούτε 300 μόνιμους κατοίκους και αν και έχουν χτιστεί αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, η φυσική ομορφιά του τόπου παραμένει το πιο ισχυρό στοιχείο του νησιού. Στην Ανάφη, ανάμεσα στις ομορφιές του τόπου θα βρούμε και νοστιμιές όπως τέλειο θυμαρίσιο μέλι και κατσικίσιο τυράκι.

ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ: Το μικρό ακατοίκητο νησάκι στην ανατολική Κρήτη με τις θαυμάσιες παραλίες ονομάζεται Χρυσή. Οι ντόπιοι το λένε «Γαϊδουρονήσι» ή απλώς «Νησί». Έχει μήκος μόλις 5 χιλιόμετρα και πλάτος 1 χιλιόμετρο. Το βόρειο τμήμα του έχει λευκή άμμο, την οποία τα κοράλλια τη χρωματίζουν ροζ. Εδώ βρίσκεται και το περίφημο Δάσος των Κέδρων, με 250 στρέμματα γεμάτα δέντρα που ξεπερνούν σε ηλικία τα 200 χρόνια. Για να πάει κάποιος στο Γαϊδουρονήσι μπορεί να επιβιβαστεί σε ένα από τα καραβάκια που κάνει το δρομολόγιο από την Ιεράπετρα.

ΓΑΥΔΟΣ: Το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας έχει μόλις 100 κατοίκους, οπότε ο οργανωμένος τουρισμός είναι ανύπαρκτος. Στον Αη Γιάννη το φυσικό τοπίο προσφέρεται για κάμπινγκ ενώ στις Κέδρες θα βρούμε άπλετη σκιά κάτω από τα πυκνά δέντρα. Γυρίζεται ιδανικά με ποδήλατο ή με τα πόδια. Αν θελήσουμε λίγο «πολιτισμό» όσο βρισκόμαστε στη Γαύδο, στο Σαρακήνικο μπορούμε να βρούμε ταβερνάκια για να φάμε ένα πιάτο κανονικό φαγητό και διάφορες λιχουδιές.

ΔΟΝΟΥΣΑ: Το μικρό νησάκι βρίσκεται στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες και έχει έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Δονούσα έχει κρυστάλλινα νερά και υπέροχη κυκλαδίτικη άμμο. Έχει λάτζα για να μας πάει σε παραλίες αλλά όλοι οι κάμπερς που την καταλαμβάνουν κάθε χρόνο αράζουν στον Κέδρο. Γενικά τα καταστήματα είναι λίγα όμως υπάρχουν μέρη να φάμε καλό φαγάκι ή να πιούμε ένα ποτό το βράδυ.

ΗΡΑΚΛΕΙΑ: Σούπερ προορισμός για όσους θέλουν ήρεμες διακοπές. Το νησάκι της Ηρακλειάς ανήκει στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων, απέχει μία ώρα με το καράβι από τη Νάξο και δεν προσφέρεται για ξέφρενο καλοκαίρι αλλά για την ουσία του: ήλιο, θάλασσα και φύση. Εδώ δεν θα βρούμε ούτε βενζινάδικο, ούτε τράπεζα, οπότε φροντίζουμε να οργανωθούμε καλά από πριν. Οι διασημότερες παραλίες της Ηρακλειάς είναι το Λιβάδι, η Βορεινή Σπηλιά, η Αλιμιά και ο Άγιος Γεώργιος. Στην παραλία της Αλιμιάς θα ανακαλύψουμε και ένα ιδιαίτερο «μουσείο» αφού σε βάθος 9 μέτρων μπορούμε να δούμε ένα πολεμικό υδροπλάνο που βούλιαξε εκεί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΚΑΤΩ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ: Από τα πιο «άγρια» και πιο όμορφα μέρη για κάμπινγκ. Το Κάτω Κουφονήσι βρίσκεται στις Μικρές Κυκλάδες, έχει έκταση μόλις 4,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ακατοίκητο. Δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα, υπάρχει όμως εκεί μια ταβέρνα και ελάχιστα εξοχικά σπίτια. Οι πιο γνωστές του παραλίες είναι τα Πεζούλια, το Φύκιο, το Νερό και το Δετή. Το καΐκι που κάνει το δρομολόγιο Άνω Κουφονήσι-Κάτω Κουφονήσι είναι η σύνδεση των κάμπερ με τον πολιτισμό.

ΣΟΥΓΙΑ: 70 χλμ. νότια των Χανίων, βρίσκεται το μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Σούγιας. Χτισμένη στην έξοδο του φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης, η Σούγια βρέχεται από το Λυβικό πέλαγος ενώ η μεγάλη παραλία της βρίσκεται μπροστά από το χωριό. Το ανατολικό της άκρο είναι συνήθως μέρος γυμνιστών ενώ το τουριστικό της μέρος προσφέρει όλα τα κομφόρ μιας οργανωμένης παραλίας. Σημείωση: το νερό εδώ είναι λίγο πιο κρύο απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Κρήτη. Αν και εμείς νοτιοδυτικά προτιμάμε το Κεδρόδασος που έχει περισσότερο περπάτημα και κουβάλα γι΄αυτό και πιο απρόσιτο.

ΤΗΛΟΣ: Βρίσκεται στα Δωδεκάνησα και είναι τέλειο μέρος για ελεύθερο κάμπινγκ με λίγο πολιτισμό, αφού ο δήμος της Τήλου έχει φροντίσει ώστε να υπάρχουν ντουζιέρες και δημόσιες τουαλέτες στην παραλία της Ερίστου. Στο νησί υπάρχουν τρεις οικισμοί: το Μεγάλο Χωριό, τα Λιβάδια και ο Άγιος Αντώνιος, αλλά και ένα μικρό μουσείο το οποίο φιλοξενεί τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Προσοχή μόνο στους σκορπιούς που υπάρχουν στο νησί.

www.doctv.gr

Back to top button