ΕκδηλώσειςΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ο ΟΡΜΟΣ στις εκδηλώσεις στον Πλαταμώνα (φωτογραφίες)

Με μια ακόμη καταπληκτική εμφάνιση σφραγίστηκε η συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του ελπχ ΟΡΜΟΣ στο Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα, με ευκαιρία του εορτασμού της Μεταμόρφωσης Του Σωτήρος ημών Θεού! Διπλά συγχαρητήρια στα παιδιά που επάνδρωσαν την ομάδα μας, αφενός γιατί θυσίασαν άλλες εκδηλώσεις και υποχρεώσεις για να παραστούν στην εκδήλωση αυτή και αφετέρου γιατί σχεδόν όλοι τους προέρχονται από τα λιγότερο έμπειρα και νεοεισερχόμενα στο χορό τμήματα του συλλόγου μας.

Η άριστη εικόνα του τμήματος στην χορευτική παράσταση αποτυπώνεται τόσο στα συγχαρητήρια που δεχθήκαμε μετά το τέλος της διοργάνωσης, όσο και στις προτάσεις που μας απηύθυναν για συμμετοχή σε επιπλέον εκδηλώσεις.

Συγχαρητήρια και στα υπόλοιπα μέλη και φίλους του συλλόγου που συνόδευσαν τη αποστολή και φυσικά θερμές ευχαριστίες στο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Χιονάτου για την καλοσύνη τους να μας στηρίξουν για δεύτερη φορά φέτος και να μας παραχωρήσουν τις παραδοσιακές φορεσιές του συλλόγου τους, για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα διαφορετικό από τα συνηθισμένα, με χορούς της Μικράς Ασίας!

ΟΡΜΟΣ – Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού Χορού

 

 

 

3 Comments

  1. Αν κάποιος έβλεπε αυτές τις ενδυμασίες θα τον παρέπεμπαν έστω και κατ΄ ελάχιστον σε Καστοριά ? Περισσότερο σε αγροτικές περιοχές της Βουλγαρίας προσομοιάζουν παρά σε οτιδήποτε σχετικό με την Καστοριά . Γιατί άραγε παρατηρείται αυτό το φαινόμενο ? Οι παραδοσιακές καστοριανές στολές πλέον θεωρούνται μπανάλ από τους “πολιτιστικούς συλλόγους” της Καστοριάς και δεν τις φορούν στις εκδηλώσεις που συμμετέχουν ? Τα ίδια παρατηρούνται και από τη Μύηση , την Αρμονία κ.λ.π. Πως να το κάνουμε , με το ζόρι αυτή η “βλαχικοχωριάτικη” στολή δεν μεταμορφώνεται σε καστοριανή ενδυμασία . Δεν θα αλλάξουμε την ιστορική διαδρομή κάποιου τόπου επειδή έτσι θέλουν κάποιοι “χοροδιδάσκαλοι” .

    1. Οι στολές είναι τις Μ. Ασίας (το γράφει κιόλας).
      Η δική μου ένσταση είναι η εξής: Για ποιον λόγο ένας σύλλογος που χορεύει εκτός της πόλης του να μπει στην διαδικασία να παρουσιάσει χορούς που δεν είναι από τον τόπο του;

  2. Ουτε βέβαια να φορούνε το τούρκικο το φέσι και να λένε οτι είναι και παραδοσιακό. ΟΙ πρόγονοί μας τα σκίσανε στα 1912 με διαταγή του απελευθερωτή ελλ. στρατού.

Back to top button