ΚαστοριάΝεστόριο

Στρατιώτες του ’40 στο Επταχώρι (της Ιωάννας Λουλάκη)

Χαρήκαμε-συγκινηθήκαμε που μας ήρθαν απ΄το ’40 …στρατιώτες του Δαβάκη, αλλά και ο ίδιος ο Δαβάκης!  Είναι, είπαν, «Ομάδα αναβίωσης Ελληνικού Στρατού 1940»! Με στολές ίδιες ακριβώς μ΄αυτές που φορούσαν ο Δαβάκης και οι στρατιώτες του!

Ήταν στις 20 Ιουλίου στον Αηλιά Φούρκας (εκεί που τραυματίστηκε ο Δαβάκης το ’40) για τις εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Δήμος Κόνιτσας, που περιλάμβαναν και αναπαράσταση της μάχης! Πετάχτηκαν λοιπόν και στο Επταχώρι τα παιδιά της Ομάδας, ήθελαν να δουν-φωτογραφηθούν στους χώρους που έζησε ο Δαβάκης:

Στο σπίτι που χρησιμοποίησε ως Σταθμό Διοίκησης Αποσπάσματος Πίνδου, στο σπίτι όπου κοιμόταν αυτός και οι αξιωματικοί του, στο σπίτι (=Τζημοπούλειο σήμερα) όπου τον έφεραν τραυματία στις 2 Νοεμβρίου και φυσικά και στην πλατεία μας, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ ΔΑΒΑΚΗ. Βεβαίως και στις έξι προτομές ηρώων του ’40 με το Δαβάκη στο κέντρο.
Σε κουβέντες μαζί τους, αλλά και απ’ τη σελίδα τους, διαπίστωσα πόσο καλά ξέρουν την ιστορία, ψάχνουν για καινούριες πηγές, ακούν με ενδιαφέρον όσα λεν οι παλιότεροι που τα έζησαν…
Στο άλμπουμ αξιοποίησα κυρίως δικές τους φωτογραφίες. Στη σελίδα τους μπορείτε να δείτε αναπαραστάσεις μαχών, αλλά και άλλων στιγμών του πολέμου…
Διαβάζουμε στη σελίδα τους:
WW2 Greek Army 1940 Reenacting Team-Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940
«Σκοποί της ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση -όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες, να συμμετέχει όπου της δίνεται η ευκαιρία σε εκδηλώσεις μνήμης, δηλαδή ως ένας εναλλακτικός τρόπος διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής, ώστε να μεταδώσει την εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου να αναδειχτεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη γενικότερη εξέλιξη του.»

Κείμενο: Ιωάννα Λουλάκη

Φωτογραφίες: Ιωάννα Λουλάκη, Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940

Back to top button