Κόσμος

Ο αδάμαστος αφροαμερικανός σερίφης που πάτησε ο Ταραντίνο για την ταινία «Django»

Ο πραγματικός θρύλος της Άγριας Δύσης, Μπας Ριβς, που δε δίστασε να ρίξει στη φυλακή ακόμα και τον γιο του

Ο αυθεντικός Django ήταν ένας σκληροτράχηλος μαύρος βοηθός σερίφη που από τη σκλαβιά και τη λιποταξία από τον εμφύλιο πόλεμο μετατράπηκε σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς εκπροσώπους του νόμου στην Άγρια Δύση, συλλαμβάνοντας 3.000 παρανόμους και σκοτώνοντας άλλους 14 εγκληματίες.

Σε μια εποχή γεμάτη μύθους και λαϊκές δοξασίες, όπως ήταν το αμερικανικό Φαρ Ουέστ, τα κατορθώματα του Μπας Ριβς ήταν εξόχως πραγματικά και όλοι οι μυθιστορηματικοί και φανταστικοί ήρωες της περιόδου είχαν κάτι από τους άθλους και τον χαρακτήρα του εντός τους.

Από τον Μοναχικό Καβαλάρη μέχρι και το πρόσφατο ταραντινικό «Django Unchained», όλοι τους έλκουν κομμάτια από το αγέρωχο και έντιμο του χαρακτήρα του, καθώς ο Ριβς λειτούργησε ως έμπνευση για την ίδια τη μυθιστορία του Φαρ Ουέστ.

Σε μια περίοδο που ένας στους τέσσερις καουμπόι ήταν Αφροαμερικανός, αντίθετα δηλαδή από τη διαδεδομένη πεποίθηση περί λευκών γελαδάρηδων, ο Ριβς κατάφερε να γίνει βοηθός σερίφη, καθώς είχε πιάσει φιλίες με τους Ινδιάνους και ήξερε όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και τα ήθη τους.

Ήταν ο πρώτος φυσικά μαύρος που υπηρετούσε τον νόμο, μόνο που έμελλε να γίνει και ένας από τους καλύτερους σερίφηδες που φόρεσαν ποτέ το χρυσό αστέρι στο πέτο. Στα 32 χρόνια της αστυνομικής του καριέρας και τις 3.000 συλλήψεις του, δεν είχε φάει μάλιστα ποτέ του σφαίρα, καθώς ήταν τρομερός στο σημάδι και, όπως έλεγαν, γρηγορότερος και από σφαίρα. Και ασταμάτητος πραγματικά, καθώς όποιον έβαζε στο στόχαστρο δεν γλίτωνε. Η περιοχή δυτικά του Μισισιπή του ανήκε ολότελα.

Τέτοια ήταν η φήμη του που λέγανε πως οι ντεσπεράντο παραδίδονταν μονάχοι τους όταν μάθαιναν πως ήταν ο Μπας Ριβς στο κατόπι τους! Αυτός εξάλλου είχε ζήσει για καιρό με τους σκληροτράχηλους Ινδιάνους, όταν έσπασε τις αλυσίδες της σκλαβιάς του δηλαδή και κατέφυγε στα εδάφη των ερυθρόδερμων για να ζήσει ελεύθερος, κι έτσι ήταν ανιχνευτής τρομερός, ξέροντας τα μέρη απέξω και ανακατωτά.

Μετά αγόρασε μια έκταση και έχτισε ένα σπίτι με τα γυμνά του χέρια για τη φαμίλια του, όταν στα 38 του πια (το 1875) θα τον χρίσουν βοηθό σερίφη για να βοηθήσει τους λευκούς να βάλουν νόμο και τάξη στα άναρχα εδάφη των Ινδιάνων. Ήταν επιφορτισμένος να πιάνει όχι μόνο μαύρους παρανόμους, αλλά και λευκούς, μια τιμή που ανέλαβε να εκτελέσει στην εντέλεια με όχημα το απαράμιλλο σημάδι και το ατρόμητο του χαρακτήρα του. Αλλά και την παροιμιώδη επιμονή του.

Στην καριέρα του ξέκανε ολόκληρες συμμορίες αλογοκλεφτών. Το μόνο που είχε να κάνει ήταν να καθαρίζει τον αρχηγό τους και να βλέπει τους άλλους να διασκορπίζονται στις τέσσερις γωνιές της Άγριας Δύσης. Όποιος παρανομούσε στην Οκλαχόμα, την είχε απλά βαμμένη!

Κι όταν ο γιος του σκότωσε τη νύφη του, ο έντιμος σερίφης τον κυνήγησε στις εσχατιές του Φαρ Ουέστ για να τον ρίξει τελικά στη φυλακή. Καθώς ο νόμος ήταν ίδιος για όλους και το έγκλημα έπρεπε να παταχθεί απ’ όπου κι αν προερχόταν, ακόμα και από το σπλάχνο του. Ή τον ίδιο του τον εαυτό…

Πρώτα χρόνια

Ο Μπας Ριβς γεννιέται τον Ιούλιο του 1838 σε φυτεία του Αρκάνσας ως άλλος ένας σκλάβος του πολιτειακού νομοθέτη Γουίλιαμ Ριβς. Ο κρατικός λειτουργός μετέφερε το 1846 το βιος του στο Τέξας, τοποθετώντας τον οχτάχρονο δούλο στην προσωπική υπηρεσία του γιου του, συνταγματάρχη Τζορτζ Ριβς, που λειτουργούσε και ως σερίφης της τεξανής κομητείας.

Όταν ξέσπασε λοιπόν ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος, ο Τζορτζ τοποθετήθηκε διοικητής αποσπάσματος της Συνομοσπονδίας και πήρε τον πιστό του σκλάβο στον πόλεμο με τους Βόρειους. Με τους ανθρώπους που ήθελαν δηλαδή να αποτινάξουν τη δουλεία!

Στην πιο κατάλληλη λοιπόν στιγμή για τον ίδιο, δραπετεύει από το στρατόπεδο των Νοτίων και καταφεύγει δυτικά, στην επικίνδυνη ινδιάνικη περιοχή, για να γλιτώσει τα χειρότερα. Άλλοι είπαν πως…  Η συνέχεια στο newsbeast.gr

Back to top button