Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στην Κουπελίδικη (φωτογραφίες)

Με ξενάγηση στο ναό της Παναγίας Κουμπελίδικης πλησίον της βυζαντινής Ακρόπολης της Καστοριάς γιόρτασε την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς. Οι ξεναγήσεις έγιναν από την Προϊσταμένη της Εφορείας Ανδρομάχη Σκρέκα και το μνημείο παρέμεινε ανοιχτό από τις 20:00 έως τις 23:30. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο προσωπικό της Εφορείας που εργάστηκε στη διοργάνωση της εκδήλωσης και συγκεκριμένα στο φύλακα αρχαιοτήτων Μωραϊτη Θωμά, στους συντηρητές Α. Γκιμουρτζίνα και Ν. Σαββόπουλο, τον εργατοτεχνίτη Γ. Αμανατίδη, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το μνημείο – σύμβολο της πόλης μέσα από την παρουσίαση της ιστορίας του, τις φάσεις οικοδόμησής του, τα διαδοχικά στρώματα τοιχογράφησης, τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργασίες συντήρησης του ζωγραφικού διακόσμου, οι οποίες ξεκίνησαν το 1989 από την Προγραμματική Σύμβαση Δήμου Καστοριάς- ΥΠ.ΠΟ.Α. – Τ.Α.Π.Α. και ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη 16η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων . Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν νέες τοιχογραφίες και νέα στοιχεία για τον κτήτορα της δεύτερης φάσης τοιχογράφησης του ναού που προέκυψαν από τον καθαρισμό της αφιερωματικής επιγραφής στη βάση του τυμπάνου του τρούλλου.

Σχολιάστε

Η διευθυνση email σας ΔΕΝ θα δημοσιοποιηθεί(ενημερωθείτε για την πολιτική ανάρτησης σχολίων στο fouit.gr απο εδώ) *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.