Κόσμος

Το άρρωστο σχέδιο των τζιχαντιστών στη Βαρκελώνη -Ετοίμαζαν τριπλό χτύπημα

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του διεστραμμένου σχεδίου των τρομοκρατών της Βαρκελώνης, οι οποίοι, όπως γίνεται φανερό, ήθελαν να αιματοκυλίσουν ολόκληρη την πόλη και να προκαλέσουν εκατόμβη νεκρών. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Telegraph, αλλά και ισπανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η elespanol, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι σχέδιο των τζιχαντιστών να ήταν τριπλή ταυτόχρονη επίθεση σε τρία εμβληματικά σημεία της Βαρκελώνης: Στην Λας Ράμπλας, στο λιμάνι της πόλης και στη Σαγράδα Φαμίλια. Η επίθεση θα γινόταν με βαν, όπως δηλαδή και έγινε στην Λας Ράμπλας. Στο σχέδιο ήταν και η μεταφορά φιαλών βουτανίου οι οποίες θα εκρήγνυνταν μέσα στα αυτοκίνητα. Ετσι εξηγείται γιατί ο τρομοκρατικός πυρήνας είχε νοικιάσει τρία βαν.

Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα το ναό αυτό επισκέφτηκαν μόνο το 2016 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ενώ τον πεζόδρομο της Λας Ράμπλας περπατούν καθημερινά περί τους 300.000 ανθρώπους.

Αστυνομικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν οι βόμβες που σχεδίαζαν ήταν ίδιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στις επιθέσεις του.

Η έκρηξη που τους χάλασε τα σχέδια

Τα σχέδια του 12μελούς πυρήνα των τζιχαντιστών φαίνεται ότι άλλαξε η έκρηξη που έγινε γύρω στις 11 τοπική ώρα, της Τετάρτης στην πόλη Αλκανάρ. Εκεί βρέθηκαν περισσότερες από 20 φιάλες με βουτάνιο καθώς και η ουσία acetone peroxide η οποία προκαλεί μεγάλο αριθμό εκούσιων εκρήξεων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τζιχαντιστές φοβήθηκαν ότι η έρευνα της αστυνομίας για την έκρηξη στην Αλκανάρ θα οδηγούσε σύντομα τις αρχές στα ίχνη τους και έτσι αποφάσισαν να αυτοσχεδιάσουν και να επιτεθούν με το λευκό βαν στην Λας Ράμπλας με στόχο να παρασύρουν κάτω από τις ρόδες του τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ανυποψίαστων θυμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο μερικές ώρες αργότερα επιτέθηκαν και στην Καμπρίλς.

Την πληροφορία για τη σύνδεση της έκρηξης στο Αλκανάρ με την επίθεση στη Λας Ράμπλας, επιβεβαιώσε χθες και ο εκπρόσωπος του καταλανικού υπουργείου Εσωτερικών Γιοακίμ Φορν ο οποίος είπε ότι είναι πιθανό οι τρομοκράτες να είχαν πρόθεση να χρησιμοποιήσουν φιάλες βουτανίου στην επίθεση στη λεωφόρο Λας Ράμπλας.

iefimerida.gr

Back to top button