Καστοριά

Πετροκούναβο στη λίμνη της Καστοριάς (βίντεο)

Το πετροκούναβο (Martes foina) είναι ένα μεσαίου μεγέθους είδος της οικογένειας των μουστελιδών (νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί, βίδρες) με μήκος σώματος που φτάνει σχεδόν τα 50 εκατοστά, μήκος ουράς μέχρι 26 εκατοστά και βάρος κοντά στα 2,5 κιλά. Έχει σώμα μακρύ, μικρό κεφάλι με κοντό και μυτερό ρύγχος και στρογγυλεμένα αυτιά, παχύ λαιμό, σχετικά κοντά πόδια και φουντωτή ουρά.

Σε ολόκληρο σχεδόν το σώμα του το τρίχωμα έχει χρώμα καφέ και μόνο κοιλιακά του λαιμού και του στήθους του εμφανίζεται λευκό/κιτρινωπό χρώμα.
Tο πετροκούναβο τρέφεται κυρίως με τρωκτικά, και επιπλέον καταναλώνει πουλιά αλλά και καρπούς δένδρων. Είναι καλός αναρριχητής και έχει μεγάλη προσαρμοστική ικανότητα.
Η προστασία του πετροκούναβου σε κοινοτικό και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ιδιαίτερα «χαλαρή» καθώς περιλαμβάνεται στους καταλόγους ορισμένων μόνο συμβάσεων και νόμων ενώ δεν προστατεύεται καθόλου σε εθνικό επίπεδο.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι από περιοχή δίπλα στην λίμνη της Καστοριάς και η βιντεοσκόπηση έγινε από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς στα πλαίσια έρευνας με Digital trail camera .

 

Back to top button