Κόσμος

Γιατί η Γερμανία επαναπατρίζει τις ράβδους χρυσού – Μια απίστευτη θεωρία συνωμοσίας

Η εικόνα είχε εξαιρετική πολιτική σημασία: μπροστά στις κάμερες, ο Carl Ludwig-Thiele, μέλος του διοικητηρίου της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, χάιδεψε επί ώρα μια από τις ράβδους χρυσού που επαναπατρίστηκαν από τα αποθέματα του Παρισιού και της Νέας Υόρκης πίσω στη Φραγκφούρτη.

Ηθελε με αυτό τον τρόπο να περάσει το μήνυμα σε όσους αγωνιούσαν για άνοδο του πληθωρισμού ή σε όσους είναι οπαδοί θεωριών συνωμοσίας: οι περιβόητοι θησαυροί χρυσού της Γερμανίας, οι οποίοι διατηρούνται στο εξωτερικό από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, υπάρχουν πραγματικά και βρίσκονται πλέον σε ασφαλές μέρος.
«Επιβεβαιώσαμε την αυθεντικότητα και το βάρος κάθε ράβδου. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» δήλωσε ο Carl-Ludwig Thiele σε συνέντευξη Τύπου. Εστειλε έτσι ένα μήνυμα, σε προεκλογική περίοδο στη Γερμανία (ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του προσεχούς Σεπτεμβρίου) σε όσους θεωρητικολογούν για την ύπαρξη ή όχι του γερμανικού χρυσού.

Πρόκειται για 270.000 χιλιάδες ράβδους χρυσού (3 378 τόνους, ήτοι 120 δις ευρώ) οι οποίοι είχαν αποθηκευτεί σε δομές φύλαξης στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη, για ιστορικούς λόγους, και αποτελούσαν αντικείμενο θρύλων και φαντασιώσεων παντός είδους: «Υπάρχει πραγματικά αυτός ο χρυσός;» διερωτώνταν πολλοί. «Βρίσκεται ακόμη αποθηκευμένος σε ξένες κεντρικές τράπεζες;».

H συνέχεια στο iefimerida.gr 

Back to top button