Καστοριά

Οι «γκαλιότρυπες» περιμένουν να φωτιστούν και πάλι (φωτο)

Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια, με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του, ο τότε Σύλλογος Παλαιού Νοσοκομείου Καστοριάς, τοποθέτησε περί τους δέκα προβολείς φωτισμού, που ξεκινούν κάτω από το Θέατρο του βουνού, μέχρι το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής, φωτίζοντας και αναδεικνύοντας όλη αυτή την περιοχή με τα βράχια, τις λεγόμενες «γκαλιότρυπες». Ο φωτισμός αυτής της περιοχής, προκαλούσε μια υπέροχη εικόνα από μακριά και ιδιαίτερα βλέποντάς την  μπαίνοντας στην Καστοριά από την «Πέτρα».

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια, από τους 10 προβολείς λειτουργούν μόνο οι δύο και κανένας αρμόδιος, δεν δείχνει ενδιαφέρον να εξετάσει το πρόβλημα της μή λειτουργίας των υπόλοιπων προβολέων.

Νομίζουμε πώς θα πρέπει άμεσα, οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες να επισκεφθούν την περιοχή και να φροντίσουν ώστε να επαναλειτουργήσουν όλοι οι προβολείς, που θα αναδείξουν και πάλι, την περιοχή αυτή.

Στέργιος Γ. Ιατρού

 

 fonikastorias.gr

 

 

2 Comments

  1. Οι γκαλιότρυπες, όπως εξάλλου προδίδει το όνομα, ήταν οι τρύπες στις οποίες είχαν τις φωλιές τους οι γκάλιες, κάργες ή αλλιώς καλιακούδες όπου σύμφωνα με την “Καστοριανή Βιβλιοθήκη” (Το Καστοριανό Γλωσσάρι, 1996, σ.39) ήταν πτηνά συνδεδεμένα με τον καθημερινό βίο των Καστοριανών.
    Φαίνεται ότι όταν πάρθηκε η “αξιέπαινη πρωτοβουλία” να τοποθετηθούν προβολείς, με παρελθοντικά αισθητικά κριτήρια αστικής μειονεξίας, οι φωλιές εγκαταλήφθηκαν και μαζί χάθηκε ένα ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο της πόλης. Πλέον όμως, όπου δε μπορεί να θεωρείται όμορφο κάτι που κάνει ζημιά, η άποψη της διατήρησης και ενίσχυσης ενός παρελθοντικού λάθους είναι επιεικώς άκαιρη.
    Σε αντίστοιχες πόλεις ανεπτυγμένων χωρών θα υπήρχανε πρόστιμα για μία τέτοια κίνηση. Ο θαυμασμός των επισκεπτών της Καστοριάς προκαλείται από τη διατήρηση του φυσικού και παραδοσιακού περιβάλλοντος. Η ανάδειξη αυτών των στοιχείων ως κύριο μέλημα καλείται να έχει την προστασία τους.
    Κανείς δεν έχει ανάγκη μία φωτορυπαίνουσα “αξιοποίηση”. Εξάλλου, είναι μεγάλη η λίστα με επιτακτικής ανάγκης εργασίες λειτουργικής-αισθητικής βελτίωσης (Form Follows Function) προς αποφυγή της επιπλέον οπισθοδρόμησης της Καστοριάς.

    1. συμφωνώ και προσυπογράφω … ειναι φωτορύπανση ,άλλωστε απο μακριά δεν μοιάζει με φωτισμό πάρα με εστίες φωτιάς . Μια καρακιτσαρία που ηταν έμπνευση του συλλόγου δαπανώντας δεκάδες ευρω για ενα τίποτα.

Back to top button