ΑθλητικάΕλλάδα

«Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο θεός»

«Να μην αφήσετε κανέναν να σας κλέψει την αγάπη για το ποδόσφαιρο». Η φράση αυτή του Θωμά Μαύρου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της αυτοβιογραφίας του, περικλείει τα πιο έντονα συναισθήματα, κρύβει το μεγαλύτερο νόημα του 400 σελίδων βιβλίου.

Η έκδοση «Ποιος, ποιος, ποιος ο Μαύρος ο Θεός» δεν είναι απλώς μία περιήγηση στην 20ετή καριέρα του πιο εμβληματικού σέντερ φορ που έχει αναδείξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι μια κατάθεση ψυχής προς τους παλιούς αλλά ταυτόχρονα αποτελεί παρακαταθήκη και μάθημα για τη νέα γενιά που δεν είχε την τύχη να τον θαυμάσει διά ζώσης. Αλλωστε, σε ποιον άλλο θα μπορούσε να απευθύνεται κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν είπε: «Το ταλέντο χωρίς προσπάθεια, χωρίς αυτοκριτική και κόπο για να διορθωθεί κάθε ελάττωμα, για να παρουσιαστείς καλύτερος, είναι σαν λουλούδι σε γλάστρα, που δεν το ποτίζεις. Και αυτό που χρειάζεται σ? αυτή την εποχή, είναι ταπεινότητα. Να είσαι ο πιο ταπεινός άνθρωπος και να προσφέρεις στην ομάδα».

Περισσότερα από 500 άτομα βρέθηκαν στην αίθουσα VIP του ΟΑΚΑ για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσε η «Ελληνοεκδοτική», η οποία εξέδωσε το βιβλίο με τη χορηγία του ΟΠΑΠ και της AEGEAN. Σύσσωμη η «κιτρινόμαυρη» οικογένεια ήταν παρούσα με «μπροστάρη» τον Δημήτρη Μελισσανίδη και επίσης τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ευάγγελο Ασλανίδη, τον πρόεδρο της ερασιτεχνικής, Αλέξη Αλεξίου, τους συμπαίκτες του «Θεωμά», Μπάγεβιτς, Νικολάου, Καραφέσκο, τον Μίμη Δομάζο (συνυπήρξαν στην ΑΕΚ το 1978) και τον Αντώνη Αντωνιάδη.

Το «παρών» έδωσαν κι άλλοι παλαίμαχοι της ΑΕΚ (Ζήκος, Καραγκιοζόπουλος, Ατματσίδης, Zήκος, Καραγκιοζόπουλος, Μιχαηλίδης, Στυλιανόπουλος, Βασιλοπουλος, Λέτσας, Λ.Γεωργιάδης) ενώ από την τωρινή ομάδα στο ΟΑΚΑ ήταν οι Γαλανόπουλος, Μπακασέτας, Μπακάκης.

«Για κάθε πράγμα έρχεται η ώρα του. Ο βασικός γνώμονας που έγραψα αυτό το βιβλίο, ήταν η εικόνα που μου ήρθε στο μυαλό, όταν ο πατέρας μου με πήγαινε στο γήπεδο και μου έβαζε στη ψυχή μου, την αγάπη για το ποδόσφαιρο» είπε ο Μαύρος όταν ο (συνονιστής της εκδήλωσης) Ανδρέας Δημάτος, τον ρώτησε για ποιο λόγο αποφάσισε να γράψει τώρα την αυτοβιογραφία του.

Στο πάνελ βρέθηκαν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο Λάκης Νικολάου, οι δημοσιογράφοι Χρήστος Σωτηρακόπουλος, Νίκος Ευαγγελάτος και ο συνθέτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον Θωμά Μαύρο να υπογράφει δεκάδες βιβλία και να φωτογραφίζεται από δεκάδες… κινητά τηλέφωνα θαυμαστών. Ολοι είχαν κάποια ιστορία να θυμηθούν από τα χρόνια εκείνα. Ο Μαύρος ήταν ένας από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που δημιουργούσαν οπαδούς για χάρη των ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε. Ενας άνθρωπος χαρισματικός από κάθε άποψη.

«Είμαι τυχερός που τον είδα να παίζει, τυχερός που έπαιζε στην ομάδα που αγαπώ, τυχερός που τον έχω φίλο…», είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης απόχωρώντας από την εκδήλωση και σφραγίζοντας με αυτόν τον ξεχωριστό τρόπο μια υπέροχη βραδιά.

ΑΠΕ

Back to top button