ΚαστοριάΚόσμος

Το περίφημο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα επισκέφθηκαν Αγγελής και Βασιλειάδης (φωτογραφίες)

Στο περιθώριο του 27ου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στην πόλη Krynica Zdro στην Πολωνία, δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Βασιλειάδης επισκέφθηκαν το περίφημο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα.

Το Αλατωρυχείο Βιελίτσκα βρίσκεται στην πόλη Βιελίτσκα και 15 χλμ. ναπό την Κρακοβία. Αποτελεί πολιτιστικό μνημείο και έχει περιληφθεί από το 1978 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και αποτελεί το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης. Το 1119, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο “λευκό χρυσό” της περιοχής. Η εξόρυξη του αλατιού γινόταν συνεχώς από τους μεσαιωνικούς χρόνους και συγκεκριμένα από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλούνται τα αποθέματα αλατιού.

Το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα εκτείνεται σε εννέα υπόγεια επίπεδα και φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, με περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.

 

Back to top button